Universitair docent Ina Vollmer heeft een ERC Starting Grant ontvangen voor haar onderzoek naar plasticrecycling. Met het project wil Vollmer fundamenteel begrijpen hoe je plastic kunt afbreken met behulp van fysieke kracht.
Promovenda Juliette Ermers van het AI Lab voor Publieke Diensten onderzoekt hoe het parlement grip kan krijgen op de algoritmische uitvoering van wetgeving.
De populaire Netflix-serie 3 Body Problem, die in maart 2024 werd gelanceerd, staat bol van de onderwerpen waar onze bètawetenschappers zich dagelijks mee bezighouden. Maar de hoofdrol is uiteraard weggelegd voor het drielichamenprobleem, in het Engels: three body problem. Wat is dit eigenlijk voor vraagstuk en speelt het een rol in de echte wereld?
Robert de Vries en zijn onderzoekspartners gaan uittesten of het mogelijk is om een waarschuwingssysteem voor virussen te ontwikkelen voor dierenmarkten.
De Universiteit Utrecht en haar spin-off DialogueTrainer hebben financiering gekregen van CLICKNL om de virtuele gesprekstrainer naar een hoger plan te tillen.
Hoogleraar Pınar Yolum pleit voor betrouwbare AI: systemen die laten zien dat ze bepaalde eigenschappen bezitten waardoor mensen kunnen vertrouwen op hun resultaten.
Een antibioticakuur op jonge leeftijd kan het lichaam gevoeliger maken voor astma en allergieën in het latere leven. Door de kuur uit te breiden met een eenvoudige hulpstof is dat waarschijnlijk te voorkomen. Dat blijkt uit een veelzijdig onderzoek van immunoloog Olaf Perdijk, vandaag gepubliceerd n het vakblad Immunity.
De bevindingen kunnen mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe materialen die gebruik maken van bacteriën om niet-duurzame kleurstoffen te vervangen.