In the spotlight
Bij Dynamics of Youth zijn jeugdonderzoekers uit alle zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht betrokken. Maar wie zijn deze wetenschappers eigenlijk? En wat onderzoeken ze precies? Onze jeugdonderzoekers zetten wij graag in de spotlight. Leer ze stuk voor stuk kennen via onderstaande interviews.
De lessen van ratten die tikkertje spelen
Spelen met andere kinderen: een belangrijke leerschool om in een complexe sociale omgeving te functioneren. Door te spelen trainen kinderen hun weerbaarheid en hoe ze met emoties moeten omgaan. Niet alleen kinderen, maar ook dieren spelen als ze jong zijn. Marijke Achterberg is als Universitair Docent verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde en doet onderzoek naar sociaal spelgedrag bij ratten.
Het gymnasium als eliteschool: een historische blik op onderwijsgelijkheid
“Ik vind het heel belangrijk om het onderwijs vanuit de geschiedenis te begrijpen. Tradities van vroeger werken nog steeds door in het onderwijs van vandaag.” Diederik Burgersdijk is als Universitair Docent Klassieke Talen en Oude Geschiedenis verbonden aan de Universiteit Utrecht. Met zijn praktijkervaring op middelbare scholen, bekijkt hij de gelaagdheid van het Nederlandse schoolsysteem vanuit een historisch perspectief.
Omgaan met tegenslagen: Over veerkracht bij chronisch zieke jongeren
Veerkracht: Wat is het eigenlijk? En wat maakt dat sommige jongeren met een chronische ziekte veerkrachtiger zijn dan anderen? Sabine van der Laan zoekt naar de betekenis hiervan in haar promotieonderzoek bij het UMC Utrecht. Over één ding is Van der Laan stellig: “Veerkracht is geen persoonlijke superkracht, geen karaktereigenschap. Veerkracht is een dynamisch proces, dat wordt beïnvloed door allerlei factoren.”
Betekenisvol werk vinden in een veranderende wereld
De meeste jongeren in Nederland doen het prima in de overgang van onderwijs naar werk. Maar er zijn ook jongeren die zich erg verward voelen en moeite hebben met het realiseren van hun plannen en mogelijkheden. En zelfs als volwassenen kunnen we in een baan terechtkomen die niet bij ons past. Hoe pak je de regie (terug)? William Stephens is postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit Utrecht en onderzoekt hoe mensen volwassen worden in een veranderende wereld.
Emoties begrijpen: de sleutel voor jongeren
Waar in je lichaam voel je dat je boos bent? Of bang? Of verdrietig? Hoe beter jongeren emoties kunnen beschrijven en herkennen, hoe beter ze ermee om kunnen gaan. Anne Margit Reitsema werkt sinds een aantal maanden als postdoc bij de community Thriving & Healthy Youth. In haar onderzoek dompelt zij zich onder in de wereld van fysieke en mentale kenmerken van emoties bij jongeren.
Op zoek naar effectieve hulp voor depressieve jongeren
Yvonne Stikkelbroek, een betrokken duizendpoot die met één voet in het onderzoek staat en met haar andere in de praktijk. Als assistent professor bij de Universiteit Utrecht en als klinisch psycholoog aan de TOP GGZ afdeling Expertisecentrum Depressie Jeugd in Oost-Brabant. Alle kennis die zij vergaart, draagt ze uit op congressen, lezingen én in het theater. “Ik beloofde mezelf één ding toen ik op mijn 51e nog ging promoveren: als ik al die moeite doe om het onderzoek in te gaan, dan wil ik het ook uitdragen. Naar zowel de jonge cliënten toe, als naar hun ouders.”
Onderzoek naar hersenontwikkeling bij jongeren: ontrafelen hoe jongeren nog beter kunnen opgroeien
Maak kennis met Hilleke Hulshoff Pol. Hoogleraar Neurowetenschappen – Experimentele Psychologie aan de Universiteit Utrecht, die onderzoek doet naar hersenontwikkeling bij jongeren. Zo constateerde ze dat genen de groei en krimp van hersengebieden beïnvloeden. Nu gaat ze binnen het zwaartekrachtproject ‘Samen opgroeien’ onderzoeken hoe jongeren zich ontwikkelen in een snel veranderende en complexe maatschappij.
Volwassen worden: hoe doe je dat?
Ouissam Abattouy ontvangt de NWO Mozaïek 2.0 promotiebeurs. Deze beurs is bedoeld voor jonge ambitieuze wetenschappers met een migratieachtergrond die ondervertegenwoordigd zijn in de Nederlandse academische wereld. Met deze beurs gaat Ouissam onderzoek doen naar de transitie tot volwassenheid onder jongeren met en zonder migratieachtergrond.
Kwetsbaarheid en weerbaarheid van kinderen met een chronische ziekte
In een stressvolle periode blijken sommige kinderen veerkrachtiger dan anderen. Welke factoren dragen bij aan de weerbaarheid van kinderen tijdens stressvolle gebeurtenissen? En hoe zit dit bij een kwetsbaardere groep, zoals kinderen met een chronische ziekte? Emma Berkelbach van der Sprenkel onderzoekt dit in haar PhD.
Gamen inzetten om eenzaamheid bij chronisch zieke kinderen tegen te gaan
Kinderen met een chronische ziekte hebben minder interacties met hun leeftijdsgenootjes, dan gezonde kinderen. Ze missen bijvoorbeeld kinderfeestjes, of momenten op school door vermoeidheid of ziekenhuisbezoeken. Hierdoor missen ze een stukje sociaal emotionele vaardigheden die belangrijk zijn voor het maken van vrienden. Dionysis Alexandridis bouwt voor zijn promotieonderzoek aan Ruby’s Game om eenzaamheid van deze kinderen te verminderen.
De kracht van sociale relaties in je jeugd
Lang, gezond en gelukkig leven zonder andere mensen: het is bijna niet voor te stellen. Sociale relaties zijn erg belangrijk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Onderzoeker in de sociale psychologie Reine van der Wal bekijkt hoe mensen sociale relaties onderhouden in tijden van conflict en stress. “Ik probeer via onderzoek de dynamiek tussen relatiepartners bloot te leggen”. Recent is Van der Wal lid geworden van Utrecht Young Academy waar ze als ambassadeur van het nieuwe erkennen en waarderen een collectieve mindset op de universiteit wil stimuleren.
Meet... Zowi Vermeire
Welke impact heeft de digitale wereld op de kijk van jongeren op het onderwijs? Dat is een van de vragen waar jeugdonderzoeker Zowi Vermeire zich mee bezig houdt. Ze onderzoekt hoe jongeren via onlineactiviteiten anders zijn gaan denken over hoe en wat ze leren. “Ik gebruik online omgevingen als een inspiratiebron om met een andere blik naar het reguliere onderwijs te kijken.”
Meet... Els Stronks
“Het universele kind of de universele jongere bestaat niet. Hoe onze jeugd zich ontwikkelt, kun je niet los zien van de Nederlandse cultuur, taal en het historische denken over opvoeding en onderwijs in Nederland. Cultuurhistorisch onderzoek laat die tradities zien, maar geeft ook ruimte om naar de toekomst te kijken. Niet alles was bijvoorbeeld altijd zoals het nu is, niet alles hoeft dus zo te blijven. Daar kan ook het jeugdonderzoek van profiteren.” Aan het woord is Els Stronks. Als hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde brengt ze vanuit de Geesteswetenschappen een frisse wind mee binnen Dynamics of Youth, het UU- brede onderzoeksthema over de opgroeiende jeugd.
Meet... Manja Coopmans
Haar onderzoek richt zich op factoren die maatschappelijke en politieke betrokkenheid onder jongeren bevorderen dan wel belemmeren. Kansen(on)gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit zijn thema’s die zij daarin vaak tegenkomt. Thema’s die naadloos aansluiten bij Dynamics of Youth. Haar naam: Manja Coopmans, universitair docent bij de Universiteit Utrecht. Op dit moment is ze druk bezig met de coördinatie van het Erasmus+ project Vox Pop Europe; een online dialoogplatform waar jongeren uit verschillende landen elkaar kunnen ontmoeten. Hoog tijd dus om deze onderzoeker te leren kennen.
Impact van de coronacrisis op het mentaal welzijn van jongeren
De eerste lockdown door de coronacrisis leidde weliswaar tot een lagere levenstevredenheid bij jongeren, maar tegelijkertijd is er bij hen een daling te zien van lichamelijke stress gerelateerde klachten. Zo concludeert UMCU arts-onderzoeker en epidemioloog Sabine van der Laan in recent onderzoek. Samen met promotoren Kors van der Ent en Catrin Finkenauer en copromotoren Sanne Nijhof en Virissa Lenters vergeleek Van der Laan zowel de mentale gezondheid van jongeren tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie met daarvoor.
Een economische kijk op jeugdontwikkeling
“Sociale ongelijkheid begint al op jonge leeftijd. Het vergroten van kansengelijkheid voor kinderen is belangrijk voor hun toekomst. En het draagt bij aan meer welvaart in brede zin”, zegt Thomas van Huizen onderwijs- en arbeidseconoom en universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht School of Economics. In dit interview vertelt hij over zijn onderzoek naar voorschoolse educatie, het gebruik van big data en de meerwaarde van interdisciplinair onderzoek.