15 november 2018
Birgit Meyer schreef een opiniestuk op NRC over het belang van discussie over de nadelen van 'open access' in de wetenschap.
8 november 2018
Op 5 oktober is het boek 'Zullen we contact houden. Hoe we de geest uit ons wereldbeeld verwijderen' van Rob van Gerwen verschenen.
5 november 2018
Afgelopen maand verscheen het boek 'Capabilities in a Just Society', waarin dr. Rutger Claassen de vraag stelt wanneer een samenleving rechtvaardig is.
1 november 2018
Op 1 november verscheen een artikel in De Telegraaf waarin prof. dr. Daniel Cohnitz vertelt over het gevaar van complotdenken.
Leiden © iStockphoto.com/pidjoe
17 oktober 2018
Trouw sprak met hoogleraar James Kennedy over de relatie tussen religieuze organisaties en de overheid in Nederland.
© iStockphoto.com/Spondylolithesis
5 oktober 2018
China bestraft burgers die hun ouders niet vaak genoeg bezoeken.
Prof. dr. ir. Jan Broersen. Foto: Ed van Rijswijk
26 september 2018
Zijn interesses liggen onder andere op het gebied van de logica, de filosofie van de AI, de ethiek en de speltheorie.
© iStockphoto.com/zabelin
20 september 2018
Op 18 september verscheen een opiniestuk, 'Jihadist is nog geen terrorist', van dr. Joas Wagemakers in het Nederlands Dagblad.
13 september 2018
In juli 2018 verscheen het boek 'Sense and Essence. Heritage and the Cultural Production of the Real', samengesteld door Birgit Meyer en Mattijs van de Port.
12 september 2018
Zijn er grenzen aan rijkdom? En zo ja, wordt rijkdom als een probleem gezien door Nederlanders?
6 september 2018
Dit boek verkent ecologische duurzaamheid als een kwestie van mensenrechten en onderzoekt wat onze verantwoordelijkheden op lange termijn kunnen zijn.
Samar Badawi (midden) met Michelle Obama (links) en Hillary Clinton (rechts) bij de 2012 International Women of Courage Awards. Bron: Wikimedia
20 augustus 2018
Joas Wagemakers bespreekt de felle reactie van Saoedi-Arabië na kritiek van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken.
Kinderboerderij © iStockphoto.com
20 augustus 2018
Dr. Frans Stafleu schrijft in De Morgen over ethisch denken over dierenwelzijn bij toeristische attracties met dieren.
Baruch Spinoza. Bron: Wikimedia
20 augustus 2018
prof. dr. Maarten van Buuren werd geïnterviewd door het Nederlands Dagblad over zijn studie naar de filosoof Spinoza.
NWO Veni
16 juli 2018
De NWO heeft aan 22 pas gepromoveerde Utrechtse onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend
29 juni 2018
De derde lichting studenten van het Humanities Honours Programme is afgestudeerd. Hoe kijken de studenten terug op het programma?
overbevolking
26 juni 2018
Ingrid Robeyns was te gast bij de eerste aflevering van Het Filosofisch Kwintet, waarin ze met collegafilosofen discussieerde over overbevolking.
22 juni 2018
Via het FairClimateFund heeft het Ethiek Instituut zijn CO2-uitstoot van 64 ton volledig gecompenseerd.
22 juni 2018
Een opiniestuk van Daan Beekers in Trouw over het belang van vergelijkend onderzoek over geloofsbeleving jonge moslims en christenen.
19 juni 2018
Twee studenten maakten voor VPRO Tegenlicht een podcast over de universiteit van de toekomst, met Iris van der Tuin en Bert van der Zwaan.
19 juni 2018
Een essay van ethicus Jan Vorstenbosch in Trouw waarin hij ingaat op zijn bedenkingen bij het wetsvoorstel voltooid leven.
© iStockphoto.com/maestrobooks
19 juni 2018
Volgens het SCP worden moslims in Nederland religieuzer. Maar het meten van godsdienstige rituelen zegt weinig over religiositeit, reageert Joas Wagemakers.
15 juni 2018
Reformatorisch Dagblad interviewde Wilbert van Saane, n.a.v. zijn proefschrift over missionaire partnerschappen tussen Indonesische en Nederlandse protestanten.
Tondal's Vision, Museo Lázaro Galdiano  Tondal's Vision, Museo Lázaro Galdiano. Bron: Wikimedia
15 juni 2018
Religiewetenschapper Joas Wagemakers nuanceert de angst van niet-gelovigen voor islamitische uitspraken over de hel in het Nederlands Dagblad.
15 juni 2018
Steeds meer diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Is dat erg? Ingrid Robeyns debatteert over die vraag in het filosofisch elftal in Trouw met Bas Haring.
14 juni 2018
In het boek "Voor wie is de erfenis?" pleiten onder meer Janneke Plantenga en Ingrid Robeyns dringend voor een erfbelasting die beter past bij onze tijd.
13 juni 2018
Deze Ethische Annotatie gaat in op politieke achtergronden, tegenstellingen en knelpunten in het debat over een ‘Voltooid-Leven’-Wet.
8 juni 2018
Het Centre for the Humanities is een samenwerkingsverband aangegaan met het Gregorius, waarbij ruim dertig wetenschappers een gastles gaan geven.
5 juni 2018
Lieke Stelling doet onderzoek naar de relatie tussen humor en religie. Voor website NieuwWij schrijft ze een columnreeks over religieuze humor.
Synode van Dordrecht (1618-1619) door Pouwel Weyts (1621). Bron: Wikimedia
5 juni 2018
N.a.v. de 400-jarige herdenking van de nationale synode van Dordrecht schreef Bas de Gaay Fortman een pleidooi voor een zacht calvinisme voor Volzin
4 juni 2018
Het Time Machine FET Flagship CSA-voorstel van Frédéric Kaplan, waaraan ook het Descartes Centre meeschreef, mag door naar de tweede ronde.