Departement Filosofie en Religiewetenschap

Geert Wilders. Bron: Wikimedia Commons
24 februari 2017
Geert Wilders heeft de 'dreiging' van de islam tot het belangrijkste overkoepelende verkiezingsthema weten te maken.
Prof. dr. Peter van der Veer. Foto Ed van Rijswijk
24 februari 2017
Peter van Veer is vanaf 2017 verbonden aan het departement Filosofie en Religiewetenschap. Hij was sinds 2004 universiteitshoogleraar bij Sociale Wetenschappen.
22 februari 2017
Promovendi Hayat Ahlili en Jorrit Steehouder geven via Faces of Science een inkijkje in hun leven.
© iStockphoto.com/thamerpic
21 februari 2017
In Australië debatteerden een senator en een islamitische activiste met elkaar over de sharia. Islamoloog Joas Wagemakers geeft zijn visie op het debat op NOS.
Universiteit van Nederland
17 februari 2017
13 december 2016 gaven Amr Ryad en Nina ter Laan college bij de Universiteit van Nederland over het thema 'islam'. De colleges zijn nu online terug te kijken.
© iStockphoto.com/BasSlabbers
10 februari 2017
In het ND (7 februari) plaatst Joas Wagemakers de uitspraken van Ruud Koopmans over grote hoeveelheden moslims die geweld zouden accepteren in perspectief.
© iStockphoto.com/flyparade
10 februari 2017
Moet de waarheid of de volkswil centraal staan in een democratie? In Trouw (9 februari) gaat Ingrid Robeyns over deze vraag in debat met Frank Ankersmit.
© iStockphoto.com/Bulentozber
3 februari 2017
Een diepgeworteld wantrouwens jegens objectieve kennis zou de schuld zijn van postmoderne cultuurwetenschappers. Jan Vorstenbosch pareert deze kritiek in Trouw.
Prof. dr. Rosi Braidotti. Foto: Ed van Rijswijk
3 februari 2017
De Tanner Lectures pogen bij te dragen aan het intellectuele en morele leven. Rosi Braidotti’s lezingen dragen samen de titel 'Posthuman, All Too Human.'
© iStockphoto.com/KaraGrubis
17 januari 2017
Albertina Oegema vertelde over het parabelproject, dat de relatie tussen parabelgebruik en de scheiding tussen het christendom en het jodendom onderzoekt.
© iStockphoto.com/VLIET
17 januari 2017
Moslims zouden aanslagen moeten veroordelen. Margreet van Es toont in het Algemeen Dagblad (11 januari) dat daar al genoeg voorbeelden van te vinden zijn.
Prof. dr. Ingrid Robeyns
23 december 2016
Trouw (15 december) publiceerde een interview met hoogleraar Ethiek van Instituties Ingrid Robeyns over haar onlangs verworven ERC Consolidator Grant.
20 december 2016
De projecten gaan over eigendom, macht, markt, over kennis in Indonesië, en over taal: betekenis, tijd, taalontwikkeling en Afrikaanse trommeltaal.
V.l.n.r.: prof. Christian Lange, prof. Ingrid Robeyns en dr. Dirk van Miert
13 december 2016
Christian Lange (Islam), Dirk van Miert (Cultuurgeschiedenis) en Ingrid Robeyns (Ethiek) verwerven ieder de ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro.
Website over Spinoza
12 december 2016
‘The Spinoza Web’ ontsluit bekendste Nederlandse filosoof voor breed publiek.
Bron: The British Society for Middle Eastern Studies
8 december 2016
"´Paradise and Hell in Islamic Traditions´ is quite simply a scholarly masterpiece, a path-breaking and fascinating piece of research"
6 december 2016
Dr. Rob van Gerwen: de verkrachtingsscène in Last Tango in Paris maakt de film immorele kunst
Koning Abdullah II van Jordanië. Bron: Wikimedia Commons/World Economic Forum
2 december 2016
In nrc.next (28 november) legt Joas Wagemakers uit hoe de relatie tussen de koning en de moslimbroederschap bijdraagt aan de relatieve rust in het land.
Dr. Merel van Goch
24 november 2016
Deze fellowships faciliteren onderwijsgerelateerd onderzoek binnen instellingen voor Liberal Arts and Sciences in Europa.
21 november 2016
Een bibliografische geschiedenis van alles dat is geschreven over de relaties in Noord en Oost Europa in de periode 1600-1700.