Re-presenting Research

Florentine Sterk en Merel van Goch

Omslag van het boek 'Re-presenting Research: A Guide to Analyzing Popularization Strategies in Science Journalism and Science Communication'

In hun open access publicatie Re-presenting Research: A Guide to Analyzing Popularization Strategies in Science Journalism and Science Communication leggen onderzoeker Florentine Sterk en universitair docent Merel van Goch populairwetenschappelijke teksten en communicatiestrategieën onder de loep.

Populairwetenschappelijke teksten

Dagelijks wordt er voor een breed publiek over nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen gecommuniceerd, bijvoorbeeld in krantenartikelen. In deze populairwetenschappelijke teksten worden wetenschappelijke resultaten zo gepresenteerd dat voor ons als lezer duidelijk wordt wat we in ons dagelijks leven aan die resultaten hebben, of wat de maatschappelijk toegevoegde waarde ervan is.

Maar hoe zitten dit soort populairwetenschappelijke teksten nu eigenlijk in elkaar? Hoe wordt wetenschap op een begrijpelijke en interessante manier gepresenteerd? Dit is waar Sterk en Van Goch een boek over hebben geschreven. Een schrijver past bijvoorbeeld de informatie aan de belevingswereld van de lezer aan met voorbeelden uit het dagelijks leven of metaforen, en gebruikt humor en stelt vragen om de aandacht te trekken.

In Re-presenting Research worden 34 communicatiestrategieën besproken. Ook bevat het boek een kader om het gebruik van deze strategieën in populairwetenschappelijke teksten te analyseren. Als je populairwetenschappelijke teksten interessant vindt, ze zelf zou willen schrijven, of als je meer wil weten over tekstanalyse, dan is dit boek de moeite waard.