Filosofieprofessor Rainer Hegselmann komt naar Utrecht voor lezing over Opinion Dynamics

Op vrijdag 18 november 2022 brengt Rainer Hegselmann, filosofieprofessor aan de Frankfurt School of Finance & Management, een bezoek aan Utrecht om een hybride lezing te geven voor het Centre for Digital Humanities. Geef je nu op om hier bij te zijn.

Hegselmann is een bekend figuur binnen het vakgebied van Opinion Dynamics. Samen met de wiskundige Ulrich Krause, ontwikkelde hij het Hegselmann-Krause bounded confidence model of opinion dynamics. Binnen dit model nemen individuen alleen anderen serieus wiens mening niet te ver van hun eigen mening afstaat. Eenvoudige uitbreidingen van het model omvatten radicalisering, polarisatie, mis- en desinformatie en waarheidsvinding in een sociale omgeving. Hoewel het model en zijn uitbreidingen heel eenvoudig zijn, ontstaan er tal van verrassende effecten.

Na de lezing is er ruimte voor vragen en discussie. Je kunt deze lezing op locatie (in het Living Lab Digital Humanities) óf online volgen.

Wil je meer weten over de rol die computationele modellen kunnen spelen binnen de filosofie? Een interessante follow-up op deze lezing is de CDH Tutorial Philosophy and computer simulations – two incompatible realms? op 30 november. Tijdens dit tutorial zal theoretisch filosoof Dominik Klein aanvullende en praktische inzichten bij Hegselmann’s lezing geven.