De Balearen hebben een nieuwe klimaatwet. “Er zijn echter fundamentele uitdagingen”

Morten Byskov, Jeroen Hopster en Júlia Isern Bennassar in The Conversation

Mallorca. Foto: DJ Nick Otronic, via Unsplash
Mallorca, een van de eilanden van de Balearen.

Het Middellandse Zeegebied is een van de meest klimaatgevoelige gebieden ter wereld, schrijven Morten Byskov, Jeroen Hopster en Júlia Isern Bennassar in The Conversation. Nu heeft het parlement van eilandengroep de Balearen in april een wet aangenomen om het welzijn van toekomstige en huidige generaties te beschermen. “De wet moet echter een aantal fundamentele uitdagingen overwinnen.”

Uitdagingen

De Balearen, bestaande uit Mallorca, Ibiza en andere eilanden, zijn afhankelijk van emissie-intensieve industrieën zoals transport en hebben zelf slechts beperkte toegang tot middelen, schrijven Byskov, Hopster en Isern Bennassar. Deze problemen zijn gerelateerd aan het toerisme en maken het moeilijk te beginnen met een groene transitie. Om deze en andere uitdagingen te ondervangen, wil de Balearen een commissie instellen.

Die commissie krijgt ook te maken met een van de andere grote uitdagingen: het afwegen van belangen. Wat in het belang is van toekomstige generaties, zoals het beperken van het aantal toeristen, botst waarschijnlijk met het belang van de huidige generatie, die dan mogelijk inkomsten misloopt. “Bij dergelijke beperkingen moet er rekening worden gehouden dat het waarborgen van het welzijn van de huidige generaties een even belangrijk onderdeel is van de taak van de Commissie.”

En dat wordt lastig, denken de auteurs. Want hoe vertegenwoordig je toekomstige generaties? En hoe definieer je überhaupt het ‘welzijn’ van de huidige en toekomstige generaties? Ethische vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. “De Commissie moet daarom ingaan op de bredere vraag wat het betekent om een leven te kunnen leiden dat zowel duurzaam als bevredigend is, en welke sociale en politieke obstakels er zijn voor een dergelijke levensstijl.”

Potentieel

Ondanks de uitdagingen hebben Byskov, Hopster en Isern Bennassar goede hoop. Ze prijzen onder andere de inzet en het feit dat de commissie volgens de wet interdisciplinair moet zijn. “Wel zou de commissie er goed aan doen om ook vertegenwoordigers van de sociaal en klimatologisch meest kwetsbare gemeenschappen op de Balearen een prominente stem te geven.”

Mits goed geïmplementeerd, denken ze, kan de wet niet alleen de Balearen als bewoonbaar gebied garanderen, maar zelfs de leefsituatie van veel inwoners verbeteren. “Door de belangrijkste uitdagingen aan te pakken, kunnen de voorstanders van de wet de kans grijpen om de wet te versterken en de voorgestelde Commissie te informeren over hoe ze ieders belangen het beste kan behartigen.”