Dankzij de Vrienden gerealiseerd

De steun van onze ruim vijfhonderd Vrienden van de Botanische Tuinen is onmisbaar. Met een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 35,- steunen zij het Fonds Vrienden Botanische Tuinen. Zo maken zij elk jaar weer prachtige projecten in onze Tuinen mogelijk.

2023 Publieksbenadering in Evolutietuin

Wat is evolutie? En waarom is evolutie eigenlijk zo essentieel voor de flora in onze ecosystemen? Dat leggen we uit in de nieuwe Evolutietuin. Het wordt prachtig. Om er ook voor jong en oud een ware ontdekkingstocht van te maken, bouwen we educatieve installaties. Mede dankzij de bijdrage van de Vrienden kunnen de (kostbare) installaties er komen.

Bomen worden van vrachtwagen geladen

2022 Bomen in Evolutietuin

De nieuwe bomen voor in de Evolutietuin waren begroot voor aanschaf in een basisformaat. Waarna het nog jaren zou duren voor ze enig volume hebben bereikt. Dankzij de Vrienden zijn er bomen geplant die al zo’n vijf jaar ouder zijn. Zo is de nieuwe Evolutietuin sneller volgroeid.

In 2022 leverde het Fonds Vrienden Botanische Tuinen ook een aanzienlijke bijdrage aan de ontwikkeling van educatie en publieksbenadering in de nieuwe Evolutietuin.

2022 Picknicktafels en terrasmeubilair

De picknicksets en het terras worden sinds de vernieuwing in 2021 zeer goed gebruikt. Door studenten en medewerkers van de UU en door onze bezoekers. Dankzij de Vrienden is het aantal zit- en werkplekken in de Tuinen nu nóg verder uitgebreid.

Tekstpanelen over vlinders in de kassen van de Botanische Tuinen

2021 Vlindertentoonstelling

Voor 2021 is een nieuwe serie panelen gemaakt als begeleiding bij een bezoek aan de nabijgelegen Vlinderkas. Op deze nieuwe panelen zijn ook teksten in het Engels opgenomen om een groeiend internationaal publiek van dienst te zijn.

Daarnaast werd in 2021 een tijdelijke aanstelling van een studentonderzoeker op het gebied van etnobotanie gefinancierd ter voorbereiding van de Noord-Amerikaanse bostuin. Dit tuindeel is in 2022 officieel geopend.

Twee mensen op een ligstoel bij de Waterlelievijver

2021: Duurzaam tuinmeubilair

Met ondersteuning van de Vrienden is er in 2021 extra, duurzaam tuinmeubilair aangeschaft zoals ligstoelen, picknicktafels en banken. Het meubilair wordt veel gebruikt.

Voorkant Jubileummagazine Botanische Tuinen 2019

2019: Jubileummagazine

Voor het Jubileummagazine ter gelegenheid van ons 380-jarig bestaan heeft het Vriendenfonds een financiele bijdrage geleverd. Het magazine had een oplage van 10.000 stuks. Vrienden en andere relaties ontvingen het blad kostenloos. Daarnaast werd het in de tuinwinkel verkocht.

Monarchvlinders op bloeme van Vlinderstruik

2018/2019: Permanente Vlinderkas

Een permanente Vlinderkas was al jaren een wens. De planten kunnen uitgroeien en er hoeft geen tijd besteed te worden aan het jaarlijks in- en uitruimen van de kas. De Vlinderkas is behalve door onze Vrienden, mede mogelijk gemaakt door diverse andere fondsen en werd in mei 2019 geopend.

Groenling man en vrouw op een voederschaal

2017: Vogelhut DeTuinfluiter

In de Vogelhut gaan we in op de relatie tussen vogels en planten. Je ziet vogels van dichtbij en komt dankzij informatiepanelen en een electrobord meer te weten over vogels en hun gedrag. De Vogelhut is behalve door onze Vrienden, mede mogelijk gemaakt door diverse andere fondsen en werd maart 2017 geopend.