Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is voor de Botanische Tuinen een belangrijk thema. Onze missie is dat iedere bezoeker steeds iets nieuws en bijzonders ontdekt over de wereld van planten. De Tuinen bieden diverse zaken op het gebied van toegankelijkheid om die missie te behalen.

Rolstoelvriendelijk en invalidetoiletten

De Botanische Tuinen zijn, met uitzondering van delen van de Rotstuin, toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Zowel in het Entreegebouw als in de Tropische kassen is een invalidentoilet aanwezig. Je kunt gemakkelijk de Tuinen betreden via het automatisch hek naast het Entreegebouw. Onze balievrijwilligers kunnen dit hek van binnen in het Entreegebouw voor je openen. Wanneer je de Tuinen wilt verlaten, is er aan de andere zijde van het hek een grote rode knop geplaatst. Druk deze in en het automatisch hek wordt geopend.

Parkeren

Voor de deur zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Heb je een Europese gehandicaptenparkeerkaart? Dan mag je op deze gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Bekijk de overige parkeerplaatsen op het Utrecht Science Park.

Leenrolstoel

Voor mensen die slecht ter been zijn, is een aantal leenrolstoelen beschikbaar. Deze zogenaamde 'HandyCar(e)s' staan naast het Entreegebouw en zijn net als winkelwagens met een muntjessysteem te gebruiken. In het Entreegebouw verkopen wij ook speciale 'Botanische Tuinen Muntjes' die hiervoor geschikt zijn. Een munt van €1,-, 50 cent of  €2,- kun je ook gebruiken. De HandyCar(e)s zijn eenvoudig vooruit te duwen over de verharde paden in de Tuinen. Ze kunnen van tevoren niet gereserveerd worden.

Verhoogde plantenbakken

In de Ontdektuin zijn een aantal specifieke aanpassingen gedaan om een bezoek voor mensen met beperkingen te faciliteren. Zo zijn er verhoogde plantenbakken zodat je ook vanuit de rolstoel de planten kunt voelen en van dichtbij kunt zien. Verder zijn de paden afgewerkt met een lichte schelpenverharding die contrasteert met de donkere tikranden, waardoor slechtzienden de paden beter kunnen volgen.

Begeleiding

Hulphonden zijn welkom. Begeleiders van een persoon in een rolstoel hebben gratis toegang. Begeleiders van personen in het bezit van een geleidekaart hebben ook gratis toegang.

Plattegrond

Bekijk de digitale plattegrond van de Tuinen. De plattegrond is tevens fysiek te verkrijgen bij de entreebalie. Mocht je hulp nodig hebben en/of vragen hebben, onze balievrijwilligers staan voor je klaar!

Mensen in scootmobiel bezoeken de Kassen