Noord-Amerikaanse bostuin

Overzicht van boven op de net aangelegde Noord-Amerikaanse bostuin

In de winter van 2021/2022 is gewerkt aan dit nieuwe tuindeel aan de voorzijde van de Botanische Tuinen. In de Noord-Amerikaanse bostuin staan nu alleen nog bomen en struiken. Bolgewassen, vaste planten en varens worden vanaf eind 2022 ingeplant omdat het bodemleven zich eerst moet ontwikkelen. 

De focus in dit tuindeel ligt op soorten uit het noordoostelijk deel van Noord-Amerika: het gebied ten oosten van de Mississippi en ten noorden van de staten Tennessee en North Carolina. Hieronder vallen de bossen van de zuidelijke Appalachen tot aan de boreale wouden in Canada. Deze bossen bieden veel houtige en niet-houtige gewassen die prachtig bloeien, mooie herfstkleuren hebben en smakelijke vruchten leveren. Bovendien werden en worden veel van de soorten uit die regio gebruikt door de inheemse gemeenschappen, bijvoorbeeld als voedsel, als medicijnen, als bouwmateriaal, voor het maken van vezels en in allerlei rituelen.

Jan-op-de-preekstoel

Interessante soorten die je nu al vindt, zijn onder andere Hamamelis vernalis, Viburnum dentatum, Witte eik (Quercus alba), Sassafras (Sassafras albidum) Amerikaanse of Veelbloemige kornoelje (Cornus florida), Amerikaanse hopbeuk (Ostrya virginiana) en Amerikaanse judaspenning (Cercis canadensis). Soorten die later geplant worden zijn o.a. Hondstand (Erythronium americanum), Jan-op-de-preekstoel (Arisaema triphyllum) en Hoefijzervaren (Adiantum pedatum).