Activiteiten speciaal voor Vrienden

Voor Vrienden organiseren we elk jaar een aantal exclusieve activiteiten. We werken aan een mooi programma voor 2023. Hieronder vind je de Vrienden-activiteiten die in 2022 plaatsvonden. Het geeft een indruk van wat je mag verwachten.
Nog geen Vriend? Iedereen die Vriend wordt ná 1 september betaalt pas in 2023. 

Ik word Vriend

Kerst 2022: kerststukjes maken (VOL)

Een echte kersttraditie is het geworden: een kerststukje maken met de Vrienden Botanische Tuinen. Onder de bezielende leiding van John Nieuwenhuis (oud-medewerker en nu vrijwilliger van de Botanische Tuinen) ga je zelf een kerststukje maken. Voor het materiaal wordt gezorgd. En natuurlijk ook voor koffie, thee, chocolademelk en kerstbrood.

Datum: dinsdag 20 december
Tijd: 10:30 uur - 12:00 uur
Kosten: € 15,-

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, het maximum aantal van 30 deelnemers is inmiddels bereikt. Wil je een plekje op de reservelijst? Mail ons dan via vrienden.botanischetuinen@uu.nl

Deze activiteiten vonden eerder in 2022 plaats voor Vrienden:

Voorbeelden van boeken uit de collectie botanische manuscripten van de UB

18 februari 2022:  Bezoek Universiteitsbibliotheek Utrecht (Utrecht Science Park) **VOL**

We hopen in 2022 weer op bezoek te kunnen bij de UB. Conservatoren Bart Jaski en Marco van Egmond van de afdeling 'Bijzondere collecties’ zullen vertellen over het ontstaan en de samenstelling van de botanische collectie. Daarna krijg je de unieke kans om enkele beroemde werken in te kijken die speciaal voor onze Vrienden worden tentoongesteld. Welke het precies worden, is nog niet bekend maar we weten zeker dat het de moeite waard zal zijn!

We verzamelen om 10.30 uurvoor een kopje koffie in de Tuinen (locatie volgt) en lopen dan gezamenlijk naar de UB waar we om 11.30 uur worden verwacht.

Geef je op door een mailtje te sturen naar vrienden.botanischetuinen@uu.nl.

Stinzenfeest voor Vrienden

Speciaal voor Vrienden gaan de Tuinen een week eerder open dan normaal: vanaf 21 t/m 28 februari kun je als Vriend in alle rust genieten van de Stinzenhelling. Vaak bloeien de krokussen al volop in de laatste week van februari.

Voor reguliere bezoekers openen de Tuinen op 1 maart.

11 en 12 juni 2022: Voorjaarsweekend Tuinplezier!

We zijn heel blij dat we, als er geen rare verrassingen komen, we dit jaar eindelijk het Voorjaarsweekend Tuinplezier! weer kunnen organiseren samen met Groei en Bloei. Het thema is 'Klimaatbestendig tuinieren'. Het lezingenprogramma en de standhouders zijn vanaf mei op de site te vinden.

Voor Vrienden hebben we weer drie zakjes zaad in de aanbieding (let op: dit geldt alleen voor Persoonlijke Vrienden en PlusVrienden). Ook vragen we, net als tijdens de Liefhebbersmarkt, de standhouders of ze mee willen doen aan een Vriendenactie: klein cadeautje of korting voor Vrienden. Vergeet dus niet je pas mee te nemen!

 

iemand tekent een blad na

16 mei 2022: Tekendag  I Botanisch tekenen en aquarelleren

Omdat er altijd veel belangstelling is voor deze cursus die normaal in oktober plaatsvindt, hebben wij een extra datum gepland.
om de kosten betaalbaar te houden, zijn beide workshops iets in prijs verhoogd. Op 16 mei krijg je de kans om onder leiding van botanische kunstenaar Marloes Vreeburg-Vermeer, het hele proces, van schetsen tot aquarelleren te doorlopen. Je krijgt allerhande tips en handvatten aangereikt. En wie weet raak je wel zo enthousiast dat je besluit een vervolgcursus te volgen bij de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. De workshop is van 10.00 uur tot ongeveer 15.00 uur en vindt plaats in de Serre (Kassen). Aanmelden uiterlijk 1 mei per e-mail naar vrienden.botanischetuinen@uu.nl. Wees er snel bij want er is maar plaats voor maximaal 10 personen. De kosten voor deze workshop bedragen € 30,-  inclusief materiaal en gebruik penselen). Na de sluitingsdatum (1 mei)  ontvang je een mail met daarin een betalingslink. De inschrijving is pas definitief na betaling.

De workshop is exclusief lunch. Die kun je zelf bestellen en ophalen bij Tuincafé Botanica of meenemen van huis.

18 juni 2022: Vriendendag I

Deze eerste Vriendendag van het jaar, besteden we vooral aandacht aan alle nieuwe ontwikkelingen in de Tuinen en krijg je ook de gelegenheid deze uitgebreid te bekijken.

Meld je uiterlijk 8 juni aan voor het programma via een mail naar vrienden.botanischetuinen@uu.nl. Geef daarbij ook aan met welke rondleiding je wilt meedoen.

In de ochtend schetst hortulanus Gerard van Buiten aan de hand van beeldmateriaal van diverse reizen door de plantenwereld van Noordoost Amerika, een beeld van wat wij in gedachten hebben met de nieuwe Noord-Amerikaanse bostuin.
Aansluitend geeft hij samen met Ivo van Capel, de chef van dit tuindeel een rondleiding door het Bamboebos 2.0 en de nieuwe Noord-Amerikaans bostuin.

In de middag staat de Evolutietuin centraal. Joris van Velthoven, de chef van de huidige Evolutietuin en een van de ontwerpers van de nieuwe Evolutietuin vertelt over de verschillende keuzes die zijn gemaakt in de plannen en wat de ideeen zijn over de daadwerkelijke uitwerking daarvan. Aansluitend krijg je alvast een preview door een bezoek aan de locatie van de nieuwe tuin en een rondlieiding ter plekke.

Klik hier voor het programma.

Een vriendenrondleiding door hortulanus Gerard van Buiten over de Bergbostuin.

3 september 2022: Vriendendag 2 

Voor deze tweede Vriendendag van 2022, maken we weer een combinatie met de Liefhebbersmarkt: in de ochtend een lezing en rondleiding en in de middag tijd voor een bezoek aan de liefhebbersmarkt waar we weer ons best doen voor de Vrienden iets extra's te regelen bij de standhouders. De lezing wordt gegeven door onze nieuwe collectiebeheerder Martin Smit en gaat over Kaapse flora.

Klik hier voor het volledige programma van de ochtend.

Meld je aan voor 15 augustus door een mail te sturen naar botanische.tuinen@uu.nl.

 

24 september 2022: Vrienden-van-Vriendendag

Misschien vertel je je vrienden over je bezoeken aan de Botanische Tuinen, over de mooie planten en leuke activiteiten, maar veel leuker is het om ze dit te laten zien! Daarom is er speciaal voor vrienden van onze Vrienden op 24 september de Vrienden-van-Vriendendag. Heb je een persoonlijke Vriendenpas (code 1), dan mag je deze dag één persoon gratis mee naar de Tuinen nemen om alles te laten zien. Heb je een Persoonlijke Vriendenpas+ (code 2), dan mag je deze dag één persoon extra meenemen op je kaart, dus twee personen totaal. Hoe meer mensen kunnen genieten van onze prachtige Tuinen hoe beter! En natuurlijk hopen we natuurlijk dat jullie enthousiasme zorgt voor nieuwe Vrienden! 

4 oktober 2022: Tekendag II Botanisch tekenen en aquarelleren *VOL*

Op 4 oktober krijg je de kans om onder leiding van botanische kunstenaar Marloes Vreeburg-Vermeer, het hele proces, van schetsen tot aquarelleren te doorlopen. Je krijgt allerhande tips en handvatten aangereikt. En wie weet raak je wel zo enthousiast dat je besluit een vervolgcursus te volgen bij de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. De workshop is van 10.00 uur tot ongeveer 15.00 uur en vindt plaats in de Serre (Kassen). Aanmelden uiterlijk 15 september per e-mail naar vrienden.botanischetuinen@uu.nl. Wees er snel bij want er is maar plaats voor maximaal 10 personen. De kosten voor deze workshop bedragen € 30,-  inclusief materiaal en gebruik penselen). Na de sluitingsdatum (15 september) ontvang je een mail met daarin een betalingslink. Je aanmelding is pas definitief na betaling.

De workshop is exclusief lunch. Die kun je zelf bestellen en ophalen bij Tuincafé Botanica of meenemen van huis.

20 oktober 2022: Workshop Bloemschikken - gaat niet door

Ina Nieuman, die al vele jaren als vrijwilliger onze winkel runt en de prachtige bloemstukken in het Entreegebouw maakt, helpt je op weg met het maken van een mooi herfststuk met bessen, vruchten, bloemen en groen.
Wij zorgen voor het groen, oasis en bakjes of ander materiaal om je stukje in te maken.
Deze workshop gaat helaas niet door. Aanmelden is niet (meer) mogelijk.