Tuinen

overzicht fortgracht met opkomde astilbes

Utrechtse Botanische Tuinen

De Utrechtse Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het universitaire Science Park. De Tuinen, met een oppervlakte van 9 hectare, zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier vindt u de prachtige Rotstuin, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut.

De Botanische Tuinen zijn van 1 maart tot 1 december dagelijks geopend voor het publiek en er worden regelmatig speciale activiteiten georganiseerd. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om een rondleiding aan te vragen.

Verschillende tuinen

Op en rondom Fort Hoofddijk vindt u een aantal tuinen met een geheel eigen karakter en andere bezienswaardigheden. U kunt de plattegrond downloaden om een beeld van de Tuinen als geheel te krijgen.

Wat doen we?

De Tuinen als organisatie dateren al van 1639 en zijn daarmee één van de oudste Nederlandse botanische tuinen. De functie van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht is in de loop van inmiddels ruim 375 jaar van hun bestaan wel enigszins veranderd.

De primaire functie is nog altijd ondersteuning van onderwijs en onderzoek. Daarnaast is steeds meer nadruk komen te liggen op de publieksfunctie van de Tuinen en speelt ook natuurbescherming, vooral in internationaal verband, een belangrijke rol.