De levensloop van de vlinder

Wat weet jij over het leven van de vlinder? Vlinderkenner Nick Meijdam vertelt over de vier fases - van ei, rups, cocon naar vlinder - in onderstaande korte video's!

Een ei hoort erbij!

Het ‘eerste’ vlinderstadium is het ei. De eitjes worden meestal direct op de waardplant (= de plant waar de rupsen van eten) gelegd. Soms bij elkaar, soms allemaal op aparte bladeren of zelfs afzonderlijke planten.

Je te barsten vreten!

Rupsen eten de hele dag door net zolang tot ze letterlijk barsten. Uit hun vel wel te verstaan. De meeste dagvlinders vervellen vier tot vijf keer. Daarbij wordt de oude huid afgestroopt.

Met poppen spelen

Na enkele weken of zelfs jaren vervelt de rups voor de laatste keer en wordt een pop. Als de rups zich van te voren ook nog inspint, is sprake van een cocon (waarbinnen zich de pop bevindt). Cocons vind je alleen bij nachtvlinders.

Opgepompte typetjes

Als de pop uitkomt, gaat dat heel snel. Binnen enkele minuten moet de vlinder eruit kruipen. Zo’n vlinder is dan nog een vodje met slappe vleugels, maar al snel pompt hij lichaamsvloeistof in zijn vleugels.