Uitreiking Vliegenthart Scriptieprijs 2016

De Vliegenthart Scriptieprijs

Ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart in 2004 als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds werd de Vliegenthart Scriptieprijs ingesteld. Het idee was en is om ieder jaar een uitzonderlijk talent te tonen aan de buitenwereld in het algemeen en de alumnigemeenschap in het bijzonder. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en wordt bij toerbeurt uitgereikt in de disciplines geesteswetenschappen, life sciences, bèta- en gammawetenschappen.

Winnaar 2016: Roel van den Broek

Tijdens de Universiteitsdag van het Utrechts Universiteitsfonds op 1 april 2017 is de Vliegenthart Scriptieprijs 2016 uitgereikt aan Roel van den Broek, alumnus Computing Science. Zijn scriptie ‘Train Shunting and Service Scheduling: an integrated local search approach’ maakte grote indruk op de vijfkoppige jury. “Zijn scriptie is een perfect voorbeeld van fundamenteel onderzoek met wezenlijke impact.” Van den Broek wint met zijn onderzoek een bedrag van € 2.000,-. 

De winnende scriptie biedt een oplossing voor de complexe planning van het rangeren, reinigen en klein onderhoud van treinen op de service locaties van de NS. Toen Van den Broek zijn onderzoek bij NedTrain begon werd de planning met de hand gemaakt; een moeilijk en tijdrovend proces. Van den Broek heeft in zijn onderzoek een geavanceerd algoritme ontwikkelt op basis van ‘local search’ dat dit proces automatiseert. NedTrain heeft de door Van den Broek ontwikkelde software direct in gebruik genomen en voor Van den Broek een positie als assistent in opleiding (aio) gecreëerd.

De jury roemt de kwaliteit en de toepasbaarheid van het onderzoek van Van den Broek. Uit het juryrapport: “De duidelijke probleembeschrijving, het feit dat Van den Broek een complete oplossing presenteert en de onberispelijke kwaliteit van de tekst van de scriptie heeft bijzonder veel indruk gemaakt op jury. De heldere, nauwkeurige en beknopte presentatie van het onderzoek viel bij alle juryleden op. Dit laat duidelijk de uitzonderlijke kwaliteiten van deze kandidaat zien.”

Eervolle vermeldingen gingen naar McGregor Drummond voor zijn scriptie ‘The effect of giant impactors on the magnetic field energy of an early Martian dynamo’ en Annemarieke Béguin voor haar scriptie ‘Micromagnetic Tomography in Practice’. Beide studenten zijn alumni van de master Earth Structure and Dynamics

Eerdere winnaars van de Vliegenthart Scriptieprijs

2015 Eva Heeger - Controlling your online profile: reality or an illusion? A research into informed consent as a mechanism to regulate commercial profiling
2014 Linda Henricks - What is the role of RasGRP1 and SOS1 in colorectal cancer?
2013 Tabitha van Zinnen - Pussy Riot's Punk Prayer: Blasfemie, parrèsia en de strijd om vrijheid
2012 Max Potters - Equilibrium Statistical Mechanics of the 2D Euler and Shallow Water Models
2011 Koen Docter - Cruel murderers, dangerous fanatics or exotic strangers
2010 Kay Wiebrands - A role of epithelial-mesenchymal transitions in carcinogenic progression
2009 Isis Bûtot - The Literary as Translation: The Linguistic Homelessness of the Language of the Novel
2008 Filip Schuurman - Dynamics of Sharp Meander Bends on an Intertidal Mudflat
2007 Luuk Slooter - Cité Dreams: An Analysis of the French Suburban Riots of 2005
2006 Hinze Hogendoorn - The state of the art in visual object recognition
2005 Frédérique Brinkerink - Canova à Paris, Chinard à Rome

Alumni-vliegenthartHans27_385x257
Hans Vliegenthart

Over Hans Vliegenthart

Voorzitter

Prof. dr. Hans Vliegenthart is van 1999 tot 2004 voorzitter geweest van het Utrechts Universiteitsfonds. Zijn voorzitterschap heeft veel betekend voor zowel de universiteit als het Universiteitsfonds. Vanaf de jaren negentig heeft de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Universiteitsfonds stevig ingezet op goede contacten met afgestudeerden. Het uitgangspunt hierbij was dat er sprake moest zijn van een gezamenlijk alumnibeleid. Sinds 1999 zijn het universiteitsbrede alumnibeleid en de taken van het Universiteitsfonds geïntegreerd in één organisatie.

Wetenschapper

Hans Vliegenthart is een eminente wetenschapper, die honderden artikelen heeft gepubliceerd, met name in het wetenschapsgebied van de organische chemie.

Hij is veelvuldig onderscheiden voor zijn wetenschappelijke prestaties, onder andere:

  • Lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1990);
  • Ere-doctoraat Universiteit van Debrecen, Hongarije (1992), Universiteit voor Wetenschap en Technologie te Lille, Frankrijk (1993) en Universiteit van Stockholm, Zweden (1997);
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1998);
  • Zilveren Medaille Universiteit Utrecht (2003).

Reglement

Voor meer informatie: zie hier het reglement voor alle voorwaarden en contactgegevens.