Vliegenthart Scriptieprijs

De Vliegenthart Scriptieprijs werd ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart in 2004 als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. Het idee was en is om ieder jaar een uitzonderlijk talent te tonen aan de buitenwereld in het algemeen en de alumnigemeenschap in het bijzonder. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en wordt bij toerbeurt uitgereikt in de disciplines geesteswetenschappen, life sciences, bèta- en gammawetenschappen. Bekijk het reglement voor de contactgegevens en de andere voorwaarden.

Felix Kümmerer wint Vliegenthart Scriptieprijs

Winnaar 2018: Felix Kümmerer

Tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit Utrecht ontving Felix Kümmerer (24), student Molecular and Cellular Life Sciences, de Vliegenthart Scriptieprijs voor zijn scriptie ‘On the Molecular Determinants of Modal Gating Shifts in Potassium Channels’. Uit twaalf genomineerden koos de jury unaniem voor de scriptie van Kümmerer vanwege de rake presentatie en discussie van zijn resultaten en de heldere lekensamenvatting. Kümmerer wint met zijn onderzoek 2000,- euro, een bedrag dat hij vrij mag besteden. Twee eervolle vermeldingen zijn er voor Adriana Martínez Silgado en Esther van Loon.

De scriptie van Kümmerer behandelt de werking van kaliumkanalen in levende cellen. Een interessant onderwerp volgens de jury, die vooral ook de impact van het onderzoek roemt. De jury: “Dit onderzoek gaat over het ‘begrijpen van de natuur’ omdat Kümmerer het belang duidt van het gebruik van uiterst geavanceerde technieken in een complex systeem, zoals hier dat van een specifiek eiwit (KcsA) in het celmembraan.” De scriptie gaat daarnaast in op mogelijk toekomstige studies.

Er werden ook twee eervolle vermeldingen toegekend van elk 500 euro. Adriana Martínez Silgado (24), student Biomedische Wetenschappen in de richting Cancer, Stam Cells and Developmental Biology, schreef de scriptie ‘Novel role for RNA-processing factor CPEB1 in the Wnt pathway’. Haar onderzoek naar Wnt-signalering heeft geleid tot nieuwe inzichten die mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan toepassingen in kankeronderzoek, met name darmkanker. De jury: “Deze scriptie is erg goed leesbaar en geeft een duidelijk en compleet overzicht van Wnt signalering. Een dergelijke helikoptervisie is opvallend voor een student in deze fase van haar carrière.”

Esther van Loon (30), alumna Science and Business Management, kreeg de tweede eervolle vermelding. Haar scriptie, getiteld ‘Changing Pharmaceutical Cultures: Is the Fair Medicine Model Feasible?’ gaat over hoe er kan worden gereageerd op de hoge medicijnprijzen die bijdragen aan de stijgende gezondheidszorgkosten. De jury waardeert het werk omdat Van Loon “een verschil probeert te maken, terwijl ze tegelijkertijd realistisch en objectief blijft ten aanzien van de overheid en industrie.”

Eerdere winnaars van de Vliegenthart Scriptieprijs

2017 Aafje de Roest - Buurtvaders: een kritische lezing van de performance van represent door vier Nederlandse hiphopartiesten
2016 Roel van den Broek - Train Shunting and Service Scheduling: an integrated local search approach
2015 Eva Heeger - Controlling your online profile: reality or an illusion? A research into informed consent as a mechanism to regulate commercial profiling
2014 Linda Henricks - What is the role of RasGRP1 and SOS1 in colorectal cancer?
2013 Tabitha van Zinnen - Pussy Riot's Punk Prayer: Blasfemie, parrèsia en de strijd om vrijheid
2012 Max Potters - Equilibrium Statistical Mechanics of the 2D Euler and Shallow Water Models
2011 Koen Docter - Cruel murderers, dangerous fanatics or exotic strangers
2010 Kay Wiebrands - A role of epithelial-mesenchymal transitions in carcinogenic progression
2009 Isis Bûtot - The Literary as Translation: The Linguistic Homelessness of the Language of the Novel
2008 Filip Schuurman - Dynamics of Sharp Meander Bends on an Intertidal Mudflat
2007 Luuk Slooter - Cité Dreams: An Analysis of the French Suburban Riots of 2005
2006 Hinze Hogendoorn - The state of the art in visual object recognition
2005 Frédérique Brinkerink - Canova à Paris, Chinard à Rome

Alumni-vliegenthartHans27_385x257
Hans Vliegenthart

Over Hans Vliegenthart

Voorzitter

Prof. dr. Hans Vliegenthart is van 1999 tot 2004 voorzitter geweest van het Utrechts Universiteitsfonds. Zijn voorzitterschap heeft veel betekend voor zowel de universiteit als het Universiteitsfonds. Vanaf de jaren negentig heeft de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Universiteitsfonds stevig ingezet op goede contacten met afgestudeerden. Het uitgangspunt hierbij was dat er sprake moest zijn van een gezamenlijk alumnibeleid. Sinds 1999 zijn het universiteitsbrede alumnibeleid en de taken van het Universiteitsfonds geïntegreerd in één organisatie.

Wetenschapper

Hans Vliegenthart is een eminente wetenschapper, die honderden artikelen heeft gepubliceerd, met name in het wetenschapsgebied van de organische chemie.

Hij is veelvuldig onderscheiden voor zijn wetenschappelijke prestaties, onder andere:

  • Lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1990);
  • Ere-doctoraat Universiteit van Debrecen, Hongarije (1992), Universiteit voor Wetenschap en Technologie te Lille, Frankrijk (1993) en Universiteit van Stockholm, Zweden (1997);
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1998);
  • Zilveren Medaille Universiteit Utrecht (2003).

Reglement

Voor meer informatie: zie hier het reglement voor alle voorwaarden en contactgegevens.