Vliegenthart Scriptieprijs

Heb je in 2018 een masterscriptie in de categorie Life Sciences geschreven, en is die met een 8 of hoger beoordeeld? Dan kun je meedingen naar de Vliegenthart Scriptieprijs. De deadline voor inzendingen is donderdag 24 januari

Deze prijs werd ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart in 2004 als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. Het idee was en is om ieder jaar een uitzonderlijk talent te tonen aan de buitenwereld in het algemeen en de alumnigemeenschap in het bijzonder. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en wordt bij toerbeurt uitgereikt in de disciplines geesteswetenschappen, life sciences, bèta- en gammawetenschappen. Bekijk het reglement voor de contactgegevens en de andere voorwaarden.

Aafje de Roest wint Vliegenthart Scriptieprijs

Winnaar 2017: Aafje de Roest

Tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit Utrecht op 14 april 2018 is de Vliegenthart Scriptieprijs 2017 uitgereikt aan Aafje de Roest (24), alumna van de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde. De scriptie van De Roest, getiteld ‘Buurtvaders: een kritische lezing van de performance van represent door vier Nederlandse hiphopartiesten’, viel de jury op “omdat het gedurfd maar ook succesvol buiten de gebaande paden treedt.” 

De jury roemt De Roests intelligente benadering, prettige schrijfstijl en zelfbewust-kritische onderzoekshouding. Ook de zorgvuldigheid van haar onderbouwingen en het interdisciplinaire karakter van haar scriptie wisten de leden van de jury sterk te charmeren. Uit het juryrapport: “Door teksten, interviews en performances van rappers Hef, Broederliefde, Ares en Killer Kamal te analyseren op hoe ze uiting geven aan de manier waarop zij Nederland en de rest van de wereld bezien, weet Aafje overtuigend te betogen dat globaliserende hiphoptrends uit de VS een heel lokaal maar toch geloofwaardig karakter weten te behouden wanneer ze in de Nederlandse context worden gebruikt.”

Eervolle vermeldingen gingen naar Iris Bouman (24), alumna Musicology, voor haar scriptie over relatie tussen operette en nationaalsocialistische ideologie in Berlijn tussen 1934 tot 1937 en Peter Nieuwenhuizen (55), alumnus Nederlandse taal en cultuur, voor zijn scriptie over de verspreidingsdynamiek van zestiende-eeuwse anonieme Nederlandse teksten bij drukkers in Antwerpen.

Eerdere winnaars van de Vliegenthart Scriptieprijs

2016 Roel van den Broek - Train Shunting and Service Scheduling: an integrated local search approach
2015 Eva Heeger - Controlling your online profile: reality or an illusion? A research into informed consent as a mechanism to regulate commercial profiling
2014 Linda Henricks - What is the role of RasGRP1 and SOS1 in colorectal cancer?
2013 Tabitha van Zinnen - Pussy Riot's Punk Prayer: Blasfemie, parrèsia en de strijd om vrijheid
2012 Max Potters - Equilibrium Statistical Mechanics of the 2D Euler and Shallow Water Models
2011 Koen Docter - Cruel murderers, dangerous fanatics or exotic strangers
2010 Kay Wiebrands - A role of epithelial-mesenchymal transitions in carcinogenic progression
2009 Isis Bûtot - The Literary as Translation: The Linguistic Homelessness of the Language of the Novel
2008 Filip Schuurman - Dynamics of Sharp Meander Bends on an Intertidal Mudflat
2007 Luuk Slooter - Cité Dreams: An Analysis of the French Suburban Riots of 2005
2006 Hinze Hogendoorn - The state of the art in visual object recognition
2005 Frédérique Brinkerink - Canova à Paris, Chinard à Rome

Alumni-vliegenthartHans27_385x257
Hans Vliegenthart

Over Hans Vliegenthart

Voorzitter

Prof. dr. Hans Vliegenthart is van 1999 tot 2004 voorzitter geweest van het Utrechts Universiteitsfonds. Zijn voorzitterschap heeft veel betekend voor zowel de universiteit als het Universiteitsfonds. Vanaf de jaren negentig heeft de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Universiteitsfonds stevig ingezet op goede contacten met afgestudeerden. Het uitgangspunt hierbij was dat er sprake moest zijn van een gezamenlijk alumnibeleid. Sinds 1999 zijn het universiteitsbrede alumnibeleid en de taken van het Universiteitsfonds geïntegreerd in één organisatie.

Wetenschapper

Hans Vliegenthart is een eminente wetenschapper, die honderden artikelen heeft gepubliceerd, met name in het wetenschapsgebied van de organische chemie.

Hij is veelvuldig onderscheiden voor zijn wetenschappelijke prestaties, onder andere:

  • Lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1990);
  • Ere-doctoraat Universiteit van Debrecen, Hongarije (1992), Universiteit voor Wetenschap en Technologie te Lille, Frankrijk (1993) en Universiteit van Stockholm, Zweden (1997);
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1998);
  • Zilveren Medaille Universiteit Utrecht (2003).

Reglement

Voor meer informatie: zie hier het reglement voor alle voorwaarden en contactgegevens.