Afstudeeronderzoek naar kaliumkanalen wint Vliegenthart Scriptieprijs 2018
Tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit Utrecht ontving Felix Kümmerer (24), student Molecular and Cellular Life Sciences, de Vliegenthart Scriptieprijs voor zijn scriptie ‘On the Molecular Determinants of Modal Gating Shifts in Potassium Channels’. Uit twaalf genomineerden koos de jury unaniem voor de scriptie van Kümmerer vanwege de rake presentatie en discussie van zijn resultaten en de heldere lekensamenvatting. Kümmerer wint met zijn onderzoek 2000,- euro, een bedrag dat hij vrij mag besteden. Twee eervolle vermeldingen zijn er voor Adriana Martínez Silgado en Esther van Loon.
Kaliumkanalen in cellen
De scriptie van Kümmerer behandelt de werking van kaliumkanalen in levende cellen. Een interessant onderwerp volgens de jury, die vooral ook de impact van het onderzoek roemt. De jury: “Dit onderzoek gaat over het ‘begrijpen van de natuur’ omdat Kümmerer het belang duidt van het gebruik van uiterst geavanceerde technieken in een complex systeem, zoals hier dat van een specifiek eiwit (KcsA) in het celmembraan.” De scriptie gaat daarnaast in op mogelijk toekomstige studies.
I learned that research is like a team sport, which requires the interplay of different team members with different skills. Also, most projects will lead to new research questions.
Eervolle vermeldingen
Er werden ook twee eervolle vermeldingen toegekend van elk 500 euro. Adriana Martínez Silgado (24), student Biomedische Wetenschappen in de richting Cancer, Stam Cells and Developmental Biology, schreef de scriptie ‘Novel role for RNA-processing factor CPEB1 in the Wnt pathway’. Haar onderzoek naar Wnt-signalering heeft geleid tot nieuwe inzichten die mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan toepassingen in kankeronderzoek, met name darmkanker. De jury: “Deze scriptie is erg goed leesbaar en geeft een duidelijk en compleet overzicht van Wnt signalering. Een dergelijke helikoptervisie is opvallend voor een student in deze fase van haar carrière.”
Esther van Loon (30), alumna Science and Business Management, kreeg de tweede eervolle vermelding. Haar scriptie, getiteld ‘Changing Pharmaceutical Cultures: Is the Fair Medicine Model Feasible?’ gaat over hoe er kan worden gereageerd op de hoge medicijnprijzen die bijdragen aan de stijgende gezondheidszorgkosten. De jury waardeert het werk omdat Van Loon “een verschil probeert te maken, terwijl ze tegelijkertijd realistisch en objectief blijft ten aanzien van de overheid en industrie.”
Vliegenthart Scriptieprijs
De Vliegenthart Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Utrechts Universiteitsfonds en heeft als doel het stimuleren van excellentie onder afstuderende studenten. De prijs wordt traditioneel uitgereikt tijdens de Universiteitsdag, de jaarlijkse ‘terugkomdag’ voor alumni van onze universiteit. De prijs werd ingesteld in 2004, ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.000 euro voor de winnaar en maximaal tweemaal een bedrag van 500 euro voor eervolle vermeldingen. De prijs wordt bij toerbeurt uitgereikt in de disciplines Geesteswetenschappen, Life Sciences, Natural Sciences en Gammawetenschappen.
Jury
De ingezonden scripties worden beoordeeld door een jury, die wisselend van samenstelling is, maar onder vast voorzitterschap staat van prof. dr. J.F.G. Vliegenthart (emeritus hoogleraar Scheikunde). De jury van deze editie – in de discipline Life Sciences: Prof. dr. Willem van Eden (hoogleraar Infectieziekten en Immunologie), prof. dr. Maarten Egmond (emeritus hoogleraar Toegepaste Enzymologie), dr. Petra de Graaf (universitair docent en onderzoeker Urologie), en prof. dr. George Kowalchuk (hoogleraar Ecologie en Biodiversiteit).