Rosanna Fonds voor Vrouwen

Doel: stimuleren academische ontwikkeling van getalenteerde vrouwen aan de Universiteit Utrecht
Opgericht door: prof. dr. Rosi Braidotti en prof. dr. Anneke Smelik

Het Rosanna Fonds verstrekt jaarlijks kortlopende beurzen met een maximum van 5.000 euro, bijvoorbeeld voor collegegeld, reiskosten, buitenlandverblijf, of om een dissertatie af te maken. De stijgende hoeveelheid aanvragen toont aan dat de behoefte aan financiële steun onder getalenteerde vrouwelijke studenten en wetenschappers nog altijd zeer groot is.

Bijdragen aan dit fonds? Dat kan bijvoorbeeld door een eenmalige gift over te maken of door periodiek te schenken. Of klik op de doneerbutton om direct te doneren via Tikkie.

Informatie over hoe te doneren
Doneer direct via Tikkie

Internationale vrouwendag

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Het programma Equality, Diversity & Inclusion (EDI) van de universiteit verzorgt een mooi programma in het Academiegebouw in Utrecht waarbij inspirerende vrouwen centraal staan. Het thema: hoe digitale tools, zoals ChatGPT en geautomatiseerde schrijftools, bijdragen aan inclusie of uitsluiting. Hoogleraar Federica Russo is moderator van deze bijeenkomst en er is een panel met verschillende deskundigen. Het Rosanna Fonds verzorgt het middagprogramma. 

Na een korte opening van oprichtster prof. dr. Anneke Smelik volgt er een panelgesprek met prijswinnaars van de afgelopen jaren en wat de beurs voor hen betekend heeft. Er zullen 5 nieuwe beurzen uitgereikt worden met laudatio's van prof. dr. Rosi Braidotti en prof. dr. Anneke Smelik. Na de feestelijke uitreiking neemt prof. dr. Sara Bracke (Sociology of Gender and Sexuality, UvA) je mee in de wereld van rechts-extremisme in een lezing over omvolkingstheorieën in relatie tot gender. 

Bella Ciao!
Prof. dr. Rosi Braidotti geeft een lezing getiteld: the politics of music: Bella Ciao. Internationale vrouwendag wordt afgesloten met een borrel. Ciao!

Volledige programma en aanmelden

Welke projecten komen in aanmerking voor subsidies?

Vrouwelijke onderzoekers die zich bevinden op kruispunten in hun carrière. Rosanna biedt hen financiële ondersteuning om de volgende professionele stap te bereiken: een beurs voor een PhD of postdoc, hulp bij publicaties of buitenlandse studiereizen, steun bij het verkrijgen van een vaste aanstelling of hoogleraarschap etc.

Het toegekende bedrag hangt af van de financiële situatie, plannen en behoeftes van de kandidaat. Een beurs van het Rosanna Fonds voor Vrouwen kan per kandidaat verschillen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de kandidaat.

Deadline

De eerstvolgende deadline om je aan te melden voor een Rosanna Fonds Beurs is 15 november 2024.

Rosi Braidotti en Anneke Smelik

Wij waren als studenten en als wetenschapper actief in de vrouwenbeweging van de jaren zeventig en tachtig. Wij werden gedragen door de geschiedenis. Nu is het onze beurt om de volgende generatie van veelbelovende vrouwelijke wetenschappers te helpen.

prof. dr. Rosi Braidotti en prof. dr. Anneke Smelik

Over de oprichters

prof. dr. Rosi Braidotti is universiteitshoogleraar emerita aan de Universiteit Utrecht. Ze ontving eredoctoraten van de Universiteiten van Helsinki en Linkoping en is een Fellow van de Australian Academy of the Humanities, lid van de Academia Europaea en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Recente publicaties: Nomadic Subjects (2011) en Nomadic Theory (2011) (Columbia UP) en The Posthuman (2013) en Posthuman Knowledge (2019) (Polity). In 2018 redigeerde ze met Maria Hlavajova The Posthuman Glossary (Bloomsbury Academic).

prof. dr. Anneke Smelik is alumna Filmkunde van de Universiteit Utrecht. Ze is hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze onderzoek doet naar mode, technologie en duurzaamheid. Ze is geïnspireerd door westers boeddhisme om spirituele waarden in te zetten in onderzoek alsook het dagelijkse leven.