A.F. Monna Fonds

Doel: bevorderen van wiskundig onderwijs en onderzoek aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Utrecht
Opgericht door: Adriaan Monna, zoon Utrechts hoogleraar wiskunde Antonie F. Monna (1909-1995)

Bijdragen aan dit fonds? Dat kan bijvoorbeeld door een eenmalige gift over te maken of door periodiek te schenken. Of klik op de doneerbutton om direct te doneren via Tikkie

Informatie over hoe te doneren
Doneer direct via Tikkie

Al meer dan vijftien jaar draagt het Dr. A.F. Monna Fonds bij aan het verbreden van de horizon van de wiskunde studenten van de Universiteit Utrecht. Het fonds verstrekt mobiliteitsbeurzen voor studenten en maakt ook de ‘Monna-lezing’ mogelijk. Dit is een feestelijke lezing voor algemeen wiskundig publiek door een gerenommeerde wiskundige.

Wie komen in aanmerking voor subsidies?

Bachelor- en masterstudenten wiskunde mogen aanvragen doen voor vergoedingen voor reis- of verblijfkosten in het kader van een onderzoeksproject of deelname aan een workshop, conferentie of wedstrijd. Lees hieronder meer over het Dr. A.F. Monna Fonds, de initiatieven die het fonds ondersteunt en over hoe u een bijdrage kunt leveren.

Mijn vader heeft met veel voldoening en in een vriendschappelijke sfeer gewerkt op het Mathematisch Instituut. Het Mathematisch Instituut en het Universiteitsfonds gaan heel zorgvuldig om met de middelen. Al was dat niet mijn opzet, ik beleef veel genoegen aan het fonds op naam. Het is leuk om al bij leven te schenken

Adriaan Monna

Over de insteller en A.F. Monna

Het Dr. A.F. Monna Fonds is opgericht door Adriaan Monna, zoon van voormalig Utrechts hoogleraar wiskunde Antonie F. Monna (1909-1995). In vergelijking met de Nederlandse wiskundigen van zijn generatie is de levensloop van A.F. Monna (1909–1995) wat ongewoon. Hij studeerde in Leiden en promoveerde daar in 1935. Na een kort leraarschap werkte hij enkele jaren als verzekeringswiskundige. Vervolgens was hij werkzaam als ambtenaar op het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

Naast zijn werkzaamheden op het ministerie bleef hij de wiskunde voortdurend beoefenen. Ieder jaar verschenen publicaties van zijn hand. Pas in 1961, toen hij als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht ging werken, werd zijn grote passie zijn dagelijks werk.

Monna is vooral vanwege zijn vernieuwende onderzoek over de p-adische analyse bekend geworden. Maar ook op andere gebieden, zoals abstracte potentiaaltheorie, wiskundeonderwijs en geschiedenis van de wiskunde, heeft hij zijn sporen nagelaten.