Vliegenthart Scriptieprijs

Hans Vliegenthart en Felix Kümmerer, winnaar van de Vliegenthart Scriptieprijs 2018

De Vliegenthart Scriptieprijs werd in 2004 ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. Het idee was om ieder jaar een uitzonderlijk talent te tonen aan de buitenwereld in het algemeen en de alumnigemeenschap in het bijzonder. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en wordt afwisselend uitgereikt in de disciplinesgeesteswetenschappen, life sciences, natural sciences, bèta- en gammawetenschappen.

De Vliegenthart Scriptieprijs over 2022 is uitgereikt binnen de gamma wetenschappen. Lees het toekenningsreglement voor de contactgegevens en een volledig overzicht van de criteria en de procedure.

Over Hans Vliegenthart

Prof. dr. Hans Vliegenthart is van 1999 tot 2004 voorzitter geweest van het Utrechts Universiteitsfonds. Zijn voorzitterschap heeft veel betekend voor zowel de universiteit als het Universiteitsfonds. Vanaf de jaren negentig heeft de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Universiteitsfonds stevig ingezet op goede contacten met afgestudeerden. Het uitgangspunt hierbij was dat er sprake moest zijn van een gezamenlijk alumnibeleid. Sinds 1999 zijn het universiteitsbrede alumnibeleid en de taken van het Universiteitsfonds geïntegreerd in één organisatie.

Hans Vliegenthart is een eminente wetenschapper, die honderden artikelen heeft gepubliceerd, met name op het gebied van de organische chemie.

Hij is veelvuldig onderscheiden voor zijn wetenschappelijke prestaties, onder andere:

  • Lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1990);
  • Ere-doctoraat Universiteit van Debrecen, Hongarije (1992), Universiteit voor Wetenschap en Technologie te Lille, Frankrijk (1993) en Universiteit van Stockholm, Zweden (1997);
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1998);
  • Zilveren Medaille Universiteit Utrecht (2003).