Agnites Vrolikprijs: where impact gets rewarded

Op donderdagavond 31 januari wordt voor de tweede keer de Agnites Vrolikprijs uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een talentvolle wetenschapper van de Universiteit Utrecht die onderzoek doet dat een bijdrage levert aan het beantwoorden van actuele maatschappelijke vraagstukken. Er zijn 12 wetenschappers genomineerd, zij zijn voorgedragen door hun faculteiten of door de strategische thema’s.

De 12 genomineerden
De volgende 12 wetenschappers dingen mee naar de prijs. Zij zijn voorgedragen door de decaan van hun faculteit of door de directeur van een van de strategische thema’s.

• Jeffrey Beekman (faculteit Geneeskunde) doet onderzoek naar de toepassingen van stamcellen in geneesmiddelenonderzoek en de gezondheidszorg.
  • Peter Bos (faculteit Sociale Wetenschappen) doet onderzoek naar de rol van hormonen in opvoedgedrag en ouderschap.
  • Madelon Eelderink (faculteit Geowetenschappen) doet onderzoek naar de effecten van infrastructuur en jacht op zoogdieren en vogels.
  • Hester den Ruijter (faculteit Geneeskunde) is genomineerd met het HELPFul-onderzoek, waarin hart- en vaatziekten bij vrouwen centraal staan.
  • Lidwien Smit (faculteit Diergeneeskunde) doet onderzoek naar veehouderij en gezondheid van omwonenden.
  • Bart Spee (faculteit Diergeneeskunde) is genomineerd met zijn onderzoek waarbij mini-levers worden ingezet voor het voorspellen van leverschade.
  • Elianne van Steenbergen (faculteit Sociale Wetenschappen) is genomineerd met ‘De psychologie van het toezicht’. Een onderzoek dat gaat over cultuur concreet maken en leren van fouten.
  • Gonneke Stevens (Strategisch thema Dynamics of Youth) doet onder de naam ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ onderzoek naar gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland.
  • Pooyan Tamimi Arab (faculteit Geesteswetenschappen) is genomineerd met ‘de Islam versterken’: een onderzoek naar tolerantie en vrijheid.
  • Pita Verweij (faculteit Geowetenschappen) is genomineerd met haar onderzoek naar de toepassing van participatief actieonderzoek om complexe sociaal-economische vraagstukken aan te pakken.
  • Joas Wagemakers (faculteit geesteswetenschappen) doet onderzoek naar moderne islamitische bewegingen in Jordanië.
  • Bjorn Wansink (Strategisch thema Dynamics of Youth) doet onderzoek naar het doceren van verschillende perspectieven op geschiedenis in een polariserende samenleving.

Jury
De winnaar van de Agnites Vrolikprijs 2018 wordt geselecteerd door de jury, bestaande uit:

• Prof. dr. Marca Wauben, Universiteit Utrecht
  • Prof. dr. Barbara Oomen, bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds
  • Mr. drs. Steven Martina, alumnus en CEO van The Greenery
  • Dr. René R. Kuijten, Managing Partner LSP Life Sciences Partners
Agnites Vrolik

Dr. Agnites Vrolik studeerde wis- en natuurkunde aan de UU en promoveerde hier ook, in 1836. Van 1854 tot 1858 was hij minister van Financiën. Hij was een van de initiatiefnemers tot de instelling van een ‘oud-studentenfonds’ en de eerste voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds, bij de oprichting in 1886. De eerste Agnites Vrolikprijs werd op 22 februari 2018 gewonnen door Daphina Misiedjan met haar onderzoek naar het juridisch belang van juridisch onderzoek naar duurzaam waterbeheer. Hieronder zie je een terugblik.

Terugblik eerste Agnites Vrolikprijs
Daphina Misiedjan wint de Agnites Vrolikprijs 2017
Daphina Misiedjan ontvangt de Agnites Vrolikprijs uit handen van Steven Martina, alumnus en CEO van The Greenery
Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner Agnites Vrolikdiner