Extended Reality (XR)

Extended Reality (XR)-technologieën worden beschouwd als veelbelovende technologieën voor leren. Ze bieden eindeloze mogelijkheden om studenten een leerervaring te geven die normaal gesproken niet (of nauwelijks) mogelijk is in een klaslokaal. 

Het Centre for Academic Teaching and Learning (CAT) onderzoekt de mogelijkheden en randvoorwaarden om XR structureel te kunnen inbedden in de organisatie. Het project richt zich op wat nodig is om XR in de toekomst te kunnen implementeren en ondersteunen, vanuit onderwijskundig, technologisch en organisatorisch perspectief.  Hierbij werken we samen met deskundige collega’s vanuit de UU, het UMC Utrecht en SURF.

Ervaringen docenten Extended Reality

Docenten en onderzoekers van verschillende faculteiten gebruiken XR in hun onderwijs en onderzoeken het leerpotentieel. Nieuwsgierig hoe je zelf XR kan implementeren in jouw onderwijs? Laat je inspireren door de ervaringen van collega's:

Wat is er al binnen de universiteit?

Het CAT heeft een review (pdf) geschreven over de toepassing van AR en VR in het onderwijs. Daarnaast zijn er al veel verschillende projecten die zich bezighouden met XR, te vinden in een ‘inspiratieboek (pdf)’.

Kennis en ervaring over XR-projecten delen we in de Special Interest Group (SIG) XR. Dit is een community van docenten en experts voor het delen van onderwijs- en onderzoekservaringen op het gebied van Extended Reality en het stimuleren van nieuwe pedagogische toepassingen en projecten. Iedereen die geïnteresseerd is in XR of zich ermee bezighoudt kan zich aanmelden.

Er zijn al verschillende events en demo’s georganiseerd om input voor het project op te halen en de exposure van XR te vergroten. Zo hebben er workshops plaatsgevonden tijdens de Teaching and Learning Inspiration Days en tijdens het OnderwijsFestival. Ook is er input van studenten opgehaald tijdens de studentendenktank en heeft er een regiomeeting met XR-experts plaatsgevonden om te kijken naar mogelijke samenwerkingen.

Daarnaast heeft het CAT twintig VR-brillen tot haar beschikking. Wil je daar gebruik van maken? Kijk dan op deze pagina hoe je die kunt aanvragen.

Meer weten? Neem dan contact op met de projectleiders Extended Reality.