Matching

Kies een studie die bij je past

Kom je studeren aan de Universiteit Utrecht en heb je je voor 1 mei ingeschreven? Dan start je inschrijving in de meeste gevallen met een verplicht matchingstraject. Zo kun je samen met de opleiding ontdekken of de studie echt bij jou past. Hiermee vergroot je de kans dat je de studie succesvol afrondt.

Wat is matching?

Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving voor een bacheloropleiding, tenzij je je inschrijft voor een opleiding met numerus fixus of selectie of valt in een uitzonderingscategorie .

Nadat je een opleiding hebt gekozen, begint het matchingstraject met een studiekeuzecheck door het invullen van een digitaal matchingsformulier. Daarin wordt onder meer naar je motivatie  voor de opleiding gevraagd. Vervolgens maak je tijdens een matchingsdag kennis met het studeren bij de opleiding van je keuze via écht onderwijs. Je bestudeert thuis lesstof en maakt opdrachten, vervolgens volg je een werkcollege of een practicum, en tot slot maak je een toets. Hierdoor ben je niet alleen goed voorbereid op de daadwerkelijke start van het collegejaar, maar kun je jezelf ook overtuigen of de opleiding de juiste keuze voor je is. 

Belangrijk: zonder het tijdig invullen van het matchingsformulier, het maken van huiswerk en het deelnemen aan het volledige programma op de matchingsdag kun je niet worden ingeschreven bij de opleiding van jouw keuze.
 

Wanneer vindt matching plaats?

Matching vindt bij de meeste opleidingen twee keer plaats:

  • Periode 1: 5 t/m 18 april 2019 
  • Periode 2: 27 mei t/m 14 juni 2019

Sommige opleidingen hebben data die afwijken van bovenstaande periodes. Check dus altijd bij de opleiding van je keuze de precieze datum.

Als je je keuze vroeg maakt, kun je bij de meeste opleidingen al in april matchen. Valt de studie toch tegen, dan kun je je altijd nog inschrijven voor een andere studie. Daarvoor doe je dan in de volgende periode matching. Voor de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid en alle bacheloropleidingen van de faculteit Geowetenschappen geldt een afwijkende tweede matchingsperiode. Kijk bij de opleiding van je keuze voor de precieze datum. 

Wat levert het je op?

Je gaat bij matching, net als in het echt, zelf aan de slag. Je bestudeert zelfstandig de leerstof. Tijdens de matchingsactiviteit werk je vervolgens aan een opdracht of maak je een toets over wat je bestudeerd hebt. Je krijgt hierdoor een realistisch beeld van je studie. Ook krijg je feedback op je studie-aanpak en praten we met je over je motivatie. Je krijgt zo de gelegenheid de studie van je keuze goed te onderzoeken. Zo kun je samen met de opleiding nagaan of de studie bij je past.

Sinds de invoering van matching (2013) kiezen steeds meer studenten meteen de goede studie, want voor het vijfde jaar op rij stoppen minder studenten in het eerste jaar met hun studie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat aankomende studenten de matchingsactiviteiten erg waarderen.

Voor wie?

Matching geldt voor iedereen die zich wil inschrijven voor een opleiding zonder selectie aan de Universiteit Utrecht: scholieren, hbo'ers en studenten die willen switchen of een tweede studie willen doen. Schrijf je uiterlijk 1 mei in voor een studie. Kijk bij de veelgestelde vragen over matching  of matching voor jouw opleiding geldt.

  • Als je op de uiterste aanmelddatum van 1 mei in het buitenland woont, of op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten en de reisafstand vormt een belemmering om voor de matchingsactiviteit naar de Universiteit Utrecht te komen, dan vervalt voor jou de verplichting om deel te nemen aan matching. Je kunt dan ontheffing aanvragen voor deelname aan de matching. Je ontvangt na aanmelding automatisch een uitnodiging voor het online matchingsformulier, waarin ook een link naar het ontheffingsformulier voor de matching is opgenomen. Je kunt tot uiterlijk 8 mei een verzoek tot ontheffing aanvragen. De Universiteit Utrecht controleert vervolgens of je op 1 mei op een Nederlands adres geregistreerd staat in het Basisregister Persoonsgegevens (BRP). Alleen als je niet op een Nederlands adres geregistreerd staat, wordt je verzoek ingewilligd.
  • Woon je in het buitenland, maar wil je toch graag deelnemen aan de matching, neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe ziet matching bij je opleiding eruit?

Kijk bij vraag 2 van de veelgestelde vragen over matching of jouw opleiding matching hanteert. Meer informatie over de invulling van de matchingsdag staat op de site van je opleiding (mits er al iets over bekend is). De feedback die je van de opleiding krijgt tijdens de matching is geen bindend advies of selectie; uiteindelijk bepaal je zelf of je je inschrijft voor de opleiding.

Landelijk meldpunt studiekeuzecheck

Als je een klacht hebt over de matchingsprocedure, kan je deze doorgeven via meldpuntstudiekeuzecheck.nl. Dit meldpunt is ontwikkeld door de LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) en het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg).

Meer informatie

Christiaan Snoek

Ervaringen van scholieren

Christiaan Snoek uit Soest, 17 jaar - Informatiekunde

“De matching was goed te doen, al vond ik de toets lastig. Ik had me beter moeten voorbereiden door de huiswerk- opdracht te maken. Tijdens het practicum kreeg ik een casus voorgelegd van een klant die een lening aanvraagt. Zo’n aanvraag moet worden verwerkt en goedgekeurd. Ik moest alle processen in kaart brengen. Informatiekunde is de schakel tussen mens en ict, waarbij je bedrijfsprocessen optimaliseert en gebruikersgemak vergroot. Het lijkt me leuk om oplossingen te bedenken voor het bedrijfsleven. De matching gaf me een goed overzicht van alle vakken. Ook leuk om al mensen te ontmoeten die deze studie ook gaan doen.” 

Video (02:12 min): een matchingsdag in de praktijk