Toelating en inschrijven
Op deze pagina kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om erachter te komen of je toelaatbaar bent voor deze opleiding en wat je nodig hebt om je aan te melden.
Toelating
Bekijk hier of je toelaatbaar bent voor deze opleiding. Kies daarvoor de situatie die voor jou geldt.
Wat heb je voor diploma?
Toelaatbare profielen
Alle vwo-profielen geven toegang tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Om in te stromen zijn er geen vakken verplicht.
Toelating en aanmelding met hbo-propedeusediploma
Een afgeronde hbo-propedeuse geeft toegang tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Op deze pagina vind je meer uitgebreide informatie over rechten studeren met een hbo-propedeuse.
Colloquium doctum
Heb je geen diploma dat toegang geeft tot de universiteit? Dan kun je een toelatingsexamen afleggen, het zogenaamde colloquium doctum. Rechtsgeleerdheid in Utrecht kent geen numerus fixus. Toelating en inschrijving van Utrecht Law College verschilt van Rechtsgeleerdheid.
Welke diploma’s geven toegang?
In Nederland geeft zowel een Nederlands vwo-diploma als een hbo-propedeuse rechtstreeks toegang tot de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Als je een buitenlands diploma hebt moet het Admissions Office vaststellen of je toegelaten kunt worden. Dit doen zij door te controleren of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. Bekijk of jouw diploma aan de eisen voldoet, in deze lijst met diploma's.
Nederlandse taalvaardigheidseisen
Houd er rekening mee dat het zeker een jaar duurt voordat je genoeg kennis van het Nederlands hebt.
Wij accepteren de volgende bewijzen van taalvaardigheid:
- NT2, programma 2 (Nederlands als tweede taal, niveau 2).
Deze test wordt door de Nederlandse Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) afgenomen. Je wordt aangeraden je zo snel mogelijk bij DUO te registreren. - Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel’ of ‘Educatief Startbekwaam’
Als Nederlands je moedertaal is, maar je hebt geen Nederlands diploma, neem dan contact op met International Student Admissions voor meer informatie.
Bij een internationale vooropleiding gelden de volgende Nederlandse taalvaardigheideisen:
- met goed gevolg afleggen van het staatsexamen Nederlands als tweede taal, programma 2 dan wel het certificaat Nederlands als Vreemde Taal, ‘Educatief Professioneel' of 'Educatief Startbekwaam', en
- het met goed gevolg afleggen van het taalexamen Nederlands voor Rechten, afgenomen door BABEL Talen te Utrecht
Engelse taalvaardigheidseisen
De Universiteit Utrecht accepteert de volgende bewijzen van taalvaardigheid:
- IELTS, Academic Module. Minimum score: 6.0 gemiddeld, 5.5 voor schrijfvaardigheid.
IELTS heeft de voorkeur van de Universiteit Utrecht - TOEFL, Internet Base. Minimum score: 83. ITP-TOEFL-scores worden niet geaccepteerd.
De TOEFL-code voor de Universiteit Utrecht is 9062. - Cambridge Certificates: Cambridge Certificate in Advanced English, minimum score C of Cambridge Certificate of Proficiency in English; minimum score: C
Uitzonderingen:
Je hoeft geen bewijs van Engelse taalvaardigheid in te dienen als je:
- een middelbareschooldiploma hebt behaald in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika, of
- een International Baccalaureate of European Baccalaureate (voor Engelstalig onderwijs) hebt behaald.
Het is niet nodig om meteen bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. In de voorwaardelijke toelatingsbrief die je van Admissions Office ontvangt staat de uiterlijke deadline vernoemd.
Inschrijven
Bekijk hier hoe jij je kan inschrijven voor deze opleiding.
Ik wil mij inschrijven met een:
Wanneer aanmelden?
Inschrijven voor studiejaar 2024-2025 is mogelijk vanaf 1 oktober 2023. De deadline voor inschrijving is 1 mei 2024.
Stappenplan inschrijving
- Download de handleiding.
- Ga naar Studielink.
- Log in met je DigiD. Als je nog geen DigiD hebt kan je dat aanvragen op de site van DigiD. De activeringscode ontvang je binnen 5 dagen via de post. Als je niet in Nederland woont, kun je geen DigiD aanvragen. Klik dan op Studielink-account aanmaken zonder DigiD.
- Na je inschrijfverzoek in Studielink krijg je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. In OSIRIS Online Application vervolg je je verzoek tot inschrijving.
Na je inschrijving
De Universiteit Utrecht communiceert vooral via e-mail. Controleer ook regelmatig je spam-map.
Je krijgt onder andere bericht over de betaling van het collegegeld.
Wanneer aanmelden?
We raden je aan je zo snel mogelijk aan te melden. Deadline:
- Niet-EU studenten: de uiterste datum waarop we je volledige aanmelding ontvangen moeten hebben is 1 april. Deze deadline geldt ook voor niet-EU studenten die momenteel in het bezit zijn van een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden aan een andere Nederlandse instelling.
- EU studenten: de uiterste datum waarop we je volledige aanmelding ontvangen moeten hebben is 1 mei.
Zorg dat alles voor de deadline binnen is!
Wanneer je je aanmeldt, moet je nog een aantal documenten uploaden. Zorg dat je je aanmelding met alle benodigde documenten ruim vóór de deadline indient. Als je je documenten kort voor de deadline indient en het blijkt dat ze niet compleet zijn of niet aan onze voorwaarden voldoen, wordt je aanmelding niet in behandeling genomen.
Het kost ook tijd om je voor te bereiden op eventuele extra examens die je mogelijk moet afleggen, dus hoe sneller je dit weet, hoe beter!
Wanneer kun je een beslissing verwachten?
Nadat je je aanmelding hebt ingediend, controleert het Admissions Office of je alle benodigde documenten hebt aangeleverd en of je aanmelding inderdaad compleet is. Zo ja, dan beoordelen zij of je diploma equivalent is aan een Nederlands VWO-diploma en of je voldoet aan de ingangseisen. Binnen 3 weken nadat ze je volledige dossier hebben ontvangen, hoor je of je bent toegelaten.
Stappenplan inschrijving
- Controleer of je aan de toelatingseisen voor deze bachelor voldoet.
- Meld je op tijd aan, bij voorkeur ruim voor de deadline
- Lees de aanmeldhandleiding.
- Ga naar Studielink en doe een verzoek tot inschrijving.
- Ben je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan heb je een DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, kost het aanvragen hiervan 5 werkdagen.
- Woon je op dit moment officieel niet in Nederland, dan kun je geen DigiD aanvragen. Klik dan op Studielink-account aanmaken zonder DigiD.
- Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink krijg je een e-mail met je inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je de vereiste documenten uploaden, de status van je aanmelding volgen en de Application fee betalen, indien vereist.
- Voor aanmelders uit China: vraag een Nuffic Certificaat aan.
Als je voorwaardelijk wordt toegelaten, moet je gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst (indien nodig met officiële vertalingen) per post versturen naar International Student Admissions. Op deze manier controleren we de authenticiteit van je documenten. Binnen 6 weken nadat we je volledige dossier hebben ontvangen, hoor je van ons of je bent toegelaten.
Vereiste documenten
Je moet de volgende formulieren en documenten indienen:
- Een scan van je paspoort
- Indien nodig: een scan van je Nederlandse verblijfsvergunning
- Een scan van je diploma(‘s) of een Bewijs te behalen diploma (indien nodig met officiële vertalingen)
- Een scan van je cijferlijst(en) (indien nodig met officiële vertalingen)
- Een scan van je officiële Engelse taaltoets report of certificaat
Na je inschrijving
De Universiteit Utrecht communiceert vooral via e-mail. Controleer ook regelmatig je spam-map.
Je ontvangt onder andere informatie over collegegeld.
Matching
De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk dat je een studie kiest die goed bij je past. Daarom is matching een verplicht onderdeel van je inschrijving. Zo kunnen jij en de opleiding nagaan of jullie bij elkaar passen. De matching is overigens niet bindend; uiteindelijk bepaal je zelf of je start met de opleiding.
Woon je in het buitenland of op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius of Sint-Maarten, dan is deelname aan matching niet verplicht. Neem contact met ons op als je toch aan de matching wilt deelnemen.
Hoe ziet onze matching eruit?
Wanneer je je inschrijft voor het collegejaar 2022-2023 doe je bij Rechtsgeleerdheid mee aan de online matching. Dat houdt het volgende in:
Matchingsformulier
Binnen twee weken na je inschrijving in Studielink ontvang je een matchingsformulier. Hierop vul je informatie over je vooropleiding in, maar motiveer je bijvoorbeeld ook je keuze voor Rechtsgeleerdheid. Tevens kun je hier je keuze voor één van de matchingsdagen aangeven.
Matchingsdag
De volgende verplichte stap is deelname aan één van onze online matchingsdagen. Tijdens een matchingsdag doorloop je het hele proces van studeren: je volgt een online hoorcollege, neemt deel aan een online werkgroep, bestudeert literatuur en maakt een opdracht. Ook maak je kennis met studenten, docenten en de studievereniging.
Je kunt kiezen voor deelname aan de matchingsdag in april, mei of juni. Uiterlijk twee weken van tevoren ontvang je een uitnodiging voor de matchingsdag van je keuze en krijg je toegang tot het studiemateriaal.
Door te matchen in april heb je nog ruim de tijd om een andere opleiding te zoeken in het geval Rechtsgeleerdheid toch niet de juiste keuze blijkt te zijn. Kies dus bij voorkeur voor vroege matching.
Feedback
Op basis van je ervaringen en de feedback die je krijgt tijdens de matching kun je zelf beslissen of je start met de opleiding.