Informatie voor vluchtelingstudenten

Als student met vluchtelingenachtergrond kan je op twee manieren studeren aan de Universiteit Utrecht (UU).

  1. Je kan je aanmelden voor een bacheloropleiding of masteropleiding. Je leest hieronder meer over de toelating tot bacheloropleidingen.
  2. Je kan losse (bachelor)cursussen volgen via Incluusion. Dit onderwijs is gratis en je krijgt er geen studiepunten voor. Al het onderwijs van Incluusion is in het Engels. De meeste studenten die hiervoor kiezen, zitten nog in een asielprocedure.

Wil je een bacheloropleiding volgen aan de UU?

Bij elke bacheloropleiding staat beschreven wat de toelatingseisen zijn. De eisen verschillen per opleiding, dus lees ze goed door bij alle opleidingen waar je interesse in hebt.

Ben je benieuwd naar alle stappen van het aanmeldproces?
Lees hier meer over hoe inschrijven werkt.

Cursussen volgen via Incluusion

Incluusion is het vluchtelingenprogramma van de UU. Incluusion biedt vluchtelingstudenten de kans zich verder te ontwikkelen door gratis deel te nemen aan losse (bachelor)cursussen van de Universiteit Utrecht. Je krijgt hiervoor helaas geen studiepunten.

Je kan je meerdere keren per jaar aanmelden voor een cursus bij Incluusion. Belangrijk is dat jouw studieachtergrond aansluit bij de cursus die je kiest. Alleen een buitenlands middelbare schooldiploma is meestal niet voldoende. Ook moet je Engels goed genoeg zijn, want we bieden alleen cursussen in het Engels aan.

Het aantal cursussen en het aantal plaatsen is beperkt, dus we kunnen helaas niet iedereen toelaten die een cursus wil volgen. Incluusion cursussen worden veel gevolgd door studenten die nog in een asielprocedure zitten, zodat zij vast kunnen proeven van het academische onderwijs in Nederland.

Geef je op voor een cursus bij Incluusion

Voorbereiden op je studie

Restart is een tweedaagse training van Incluusion, die je voorbereidt op studeren aan de UU. Alle nieuwe studenten van Incluusion volgen Restart. Maar ook studenten met een vluchtachtergrond die een bachelor of master (gaan) volgen aan de UU, zijn welkom om Restart te volgen. Restart wordt 4 keer per jaar gegeven.

Ben je toegelaten tot een opleiding aan de UU? Vraag dan of je Restart kan volgen via incluusion@uu.nl.

Lees meer over Restart

Hulp bij je studiekeuze

Op onze open dagen krijg je meer informatie over onze opleidingen en kom je in contact met studenten en docenten. Je kunt de sfeer proeven en kennismaken met het opleidingsaanbod. Ook worden er interessante workshops gegeven, zoals hulp bij het kiezen van een studie (speedcoaching), studeren met een (functie)beperking of deelname aan honoursonderwijs. Tevens kun je meedoen aan een campus tour. Er zijn aparte open dagen voor de Bachelorprogramma's en de Masterprogramma's.

De organisatie UAF kan jou ook ondersteunen bij je studie(keuze). Zij leggen je uit hoe het Nederlandse onderwijssysteem werkt en bieden persoonlijke studiekeuzebegeleiding aan, speciaal voor mensen met een vluchtachtergrond.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen die te maken hebben met toelating en inschrijven? Neem dan contact op met International Student Admissions. Voor andere vragen, bijvoorbeeld over werken naast je studie, faciliteiten en studentenorganisaties kun je contact opnemen met Studentenservice. Zowel International Student Admission als Studentservice geven alleen informatie over zaken die te maken hebben met studeren aan de Universiteit Utrecht. Je kunt hier niet terecht voor informatie over bijvoorbeeld asielprocedures en gezinshereniging.