Bijkomende kosten

Studeren kost geld, dat is geen geheim. Je moet elk jaar collegegeld betalen, maar je geeft ook geld uit aan studieboeken en levensonderhoud zoals huur, boodschappen, kleding. Daarnaast wil je ook nog een zak centje overhouden voor het studentenleven en de leuke activiteiten die het te bieden heeft.

Kosten

Voor een overzicht van de geschatte kosten van studeren, kun je terecht op deze pagina van het Nibud: wat kost studeren. De kosten van studeren zijn voor iedereen anders en afhankelijk van een heleboel factoren. Zoals: woon je op kamers, heb je een bijbaan, krijg je nog een ouderlijke bijdrage, et cetera. Bekijk ook deze handige site voor studenten over rondkomen van je studentenbudget, gemaakt door Nibud met tips en planningsschema.

Financieringsbronnen voor de studie

Geen zorgen, om het financiële plaatje rond te krijgen zijn er verschillende manieren. Zo heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering. Bekijk welke tegemoetkomingen er zijn, misschien maak je aanspraak op een aanvullende studiebeurs. Je kunt ervoor kiezen om het collegegeld in termijnen te betalen. Ook kun je werken naast je studie. Onderzoek wijst uit dat een bijbaantje van gemiddeld 8 uur per week niet ten koste hoeft te gaan van je studievoortgang.