Bijkomende kosten

Studeren kost geld. Je moet elk jaar collegegeld betalen, maar je geeft ook geld uit aan studieboeken, boodschappen, kleding, etc. Voor een overzicht van de geschatte kosten van studeren kun je terecht op de deze pagina van het Nibud: wat kost studeren.

Over de financiële bijdragen naast het collegegeld heeft de Universiteit Utrecht een leidraad extra bijdragen naast collegegeld (pdf, 89 kB) opgesteld met daarin de uitgangspunten die de Universiteit Utrecht hanteert en een toelichting over wanneer en onder welke randvoorwaarden het toegestaan is om extra kosten in rekening te brengen.

Financieringsbronnen voor de studie

Waarschijnlijk heb je recht op studiefinanciering. Ook kun je werken naast je studie. Onderzoek wijst uit dat een bijbaantje van gemiddeld 8 uur per week niet ten koste hoeft te gaan van je studievoortgang. Misschien kunnen je ouders een financiële bijdrage leveren, bijdragen in de studie van uw kind. Bekijk ook deze handige site voor studenten over rondkomen van je studentenbudget, gemaakt door Nibud met tips en planningsschema.

Student staat in de supermarkt en kijkt naar een pak rijst.