Verschil hbo en universiteit

Alle verschillen tussen hbo en wo op een rijtje.

Studeren aan de universiteit verschilt sterk van studeren aan het hbo. Stel je zelf daarom eerst de vraag: ‘is een universitaire studie iets voor mij?’. Hieronder hebben we de verschillen tussen hbo en universiteit nog even voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf een afweging kunt maken.

Wetenschappelijk onderwijs

Centrale vraag

Waarom? Je leert wetenschappelijke en theoretische informatie.

Periode

3 jarige bachelor (180 punten)

Contacturen

Weinig, gemiddeld 16 uur per week

Stage

Mogelijk, vaak optioneel

Studievorm

Zelfstudie

  • Eigen initiatief: Op de universiteit moet je meer initiatief nemen, organiseren en zelf je tijd indelen. Daarom is het belangrijk dat je zelfstandig leert werken.
  • Zelfdiscipline: Op de universiteit verwerk je een grotere hoeveelheid leerstof op een hoger tempo, vaak in het Engels. Dat vereist meer zelfdiscipline.
  • Meer zelfstudie: Op de universiteit volg je hoorcolleges, werkcolleges of practica. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je zelfstandig aan je studie werkt. Je studeert elke week een aantal uren thuis of in de universiteitsbibliotheek.
  • Vrije ruimte: Op de universiteit krijg je in het begin van het jaar een jaaroverzicht van de vier blokken. In elk blok volg je twee cursussen. In je vrije ruimte kan je een groot deel van je cursussen zelf kiezen. Je hebt veel mogelijkheden om je onderwijsloopbaan zelf vorm te geven.
  • Brede loopbaan: In de bachelorfase aan de universiteit richt je je nog niet specifiek op een beroep. Het accent ligt op de academische vorming en brede oriëntatie. Je verdiept je in een bepaald wetenschapsgebied en bereid je voor op de keuze voor een verdere (studie)loopbaan.

Hoger beroepsonderwijs

Centrale vraag

Hoe? Je krijgt praktische informatie over een beroep.

Duur

4 jarige bachelor (240 punten)

Contacturen

Veel, gemiddeld 25 uur per week

Stage

Verplicht

Studievorm

Veel samenwerken

  • Praktijkgericht: Studeren aan de universiteit is meer theoretisch, op het hbo volg je met name projectonderwijs en doe je praktijkgericht onderzoek.
  • Meer contacturen: Op het hbo heb je meer contacturen en werk je vaker samen met medestudenten aan een opdracht. Je hoeft op het hbo minder zelfstandig te werken dan op de universiteit.
  • Beroepsopleiding: Op het hbo wordt je opgeleid om een specifiek beroep uit te oefenen. 

Doorstromen vanaf het hbo

Met een hbo-propedeuse kun je in bepaalde gevallen een bacheloropleiding in het wo volgen. Je kiest dan voor academische vorming en brede oriëntatie. Opleidingen mogen aanvullende eisen stellen, met een hbo-propedeuse heb je niet automatisch toegang tot een universitaire bacheloropleiding. Kijk voor meer informatie bij de opleiding van jouw keuze onder 'Toelating en inschrijving'.