Ons onderwijs
De Universiteit Utrecht (UU) werkt constant aan beter onderwijs, met gedreven docenten en ambitieuze studenten. Zo biedt de UU veel keuzeruimte om je studie zelf vorm te geven op basis van je eigen interesses. Op deze pagina vind je meer informatie over ons onderwijs en onze opleidingen.
Uitgangspunten
De Universiteit Utrecht geeft onderwijs aan de hand van het Utrechtse onderwijsmodel, hierbij staan drie uitgangspunten centraal: constant verbeteren, keuzeruimte en begeleiding.
1. Constant verbeteren
Op de Universiteit Utrecht volg je interactief en kleinschalig onderwijs. Je leert kritisch te denken, je eigen mening te vormen en discussies te voeren over de opgegeven stof. Gedreven docenten begeleiden jou in je leerproces en dragen actief bij aan de verbetering van het onderwijs. Zo zorgen we ervoor dat studenten en docenten samenwerken om elkaars kennis te verbreden en het onderwijs te verbeteren.
2. Veel keuzeruimte
Op de UU heb je de mogelijkheid om een groot deel van je studie zelf vorm te geven, afhankelijk van je eigen interesses, ambities en talenten.
- Kenmerkend voor de Universiteit Utrecht is de samenwerking tussen verschillende disciplines. Dit geeft jou de mogelijkheid om je interesseveld te verbreden.
- Een kwart van je opleiding bestaat uit profileringsruimte. Deze kun je zelf invullen met vakken binnen of buiten het aanbod van de UU.
- In je vrije keuzeruimte kan je ook kiezen voor een minor. Dit is een samenhangend pakket cursussen in een bepaald vakgebied. Zie hier een overzicht van alle minors.
3. Begeleiding
Door je studieloopbaan heen zal je voor verschillende keuzes komen te staan. Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen waar je interesses liggen en wat je hiermee wilt doen. Daarom biedt de Universiteit Utrecht verschillende vormen van begeleiding aan om jou te ondersteunen in je keuzeproces. Lees meer op onze studentbegeleiding pagina.
Onderwijsvormen
Vanaf het eerste jaar biedt de Universiteit Utrecht verschillende onderwijsvormen aan om jou vertrouwd te laten raken met de theorie en praktijk van actueel wetenschappelijk onderzoek. Op de UU worden de volgende onderwijsvormen aangeboden:
- Hoorcolleges: waarin je met je medestudenten inhoudelijke informatie van het vak krijgt en toelichting op een deel van de stof. Dit is meestal in een hoorcollegezaal.
- Werkcolleges: dit zijn interactieve colleges bedoelt om je samen met je docenten en medestudenten te verdiepen in een onderwerp.
- Practica: waar je specifieke vaardigheden leert die onderdeel zijn van je studie.
- Groepswerk: waar je samen met andere studenten werkt aan opdrachten over de stof.
- Zelfstudie: een groot deel van je opleiding zal je zelf aan de slag gaan met de opgegeven stof.
Na je bachelor
Als je klaar bent met je bachelor kan je ervoor kiezen om een één- of tweejarige master te volgen. Utrechtse masters leggen de nadruk op specialisatie en voorbereiding op de academische loopbaan. De Universiteit Utrecht biedt meer dan 160 masterprogramma’s. Wil je niet verder studeren? Ook met je bachelordiploma kun je direct aan de slag. Bezoek ter voorbereiding op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld de UU-Carrièredag, op de website van de carrièredagen vind je meer informatie.