Niet het juiste diploma
Ben je 21 jaar of ouder en mis je een geldig diploma voor de opleiding die je wilt gaan doen? Je kunt dan proberen om vrijstelling van de vooropleidingseis te krijgen. Dit doe je door een Colloquium Doctum-procedure te doorlopen.
Wat is een Colloquium Doctum?
Colloquium Doctum is een toelatingsonderzoek voor 21-plussers. Je wordt getest op je kennisniveau voor de opleiding met examens die zijn bepaald door de opleidingscommissie. Het gaat vaak om staatsexamens in meerdere vwo-vakken. Het is geen makkelijke manier om toegelaten te worden; er zijn hoge eisen en het vereist een goede voorbereiding. Laat je daarom goed informeren voordat je de procedure start.
Om een Colloquium Doctum te kunnen doorlopen moet je aan de onderstaande voorwaarden voldoen.
- Je bent 21 jaar of ouder (of je wordt in het collegejaar waarin je de aanvraag indient 21 jaar)
- Je hebt een vooropleiding in Nederland gevolgd, waarmee je geen toegang krijgt tot de universiteit
Heb je een buitenlandse vooropleiding, kijk dan op de site voor internationale studenten - Het Colloquium Doctum is niet bedoeld voor wie wél een vwo-diploma heeft maar niet aan de profieleisen van de gewenste opleiding voldoet.
- Je wilt een (bachelor)opleiding volgen aan de Universiteit Utrecht.
Wil je een opleiding aan een andere universiteit doen of aan een hogeschool? Vraag dan daar het Colloquium Doctum aan. - De inhoud van het Colloquium Doctum verschilt per opleiding. Via het Colloquium Doctum krijg je dan ook alleen toegang tot die opleiding waarvoor je het hebt aangevraagd.
- Je moet de opgelegde examens binnen een termijn van twee jaar hebben behaald.
Vraag een Colloquium Doctum op tijd aan!
We raden je aan om je aanvraag voor het Colloquium Doctum zeker een jaar voor aanvang van je universitaire opleiding te starten. Er zijn namelijk een aantal deadlines om rekening mee te houden. (Zie de stappen hieronder).
Procedure Colloquium Doctum
De procedure voor een Colloquium Doctum bestaat uit vier stappen. Lees eerst alle stappen door voor je de aanvraag start.
Vraag je Colloquium Doctum een jaar voor je begint aan
Als je aanvraag vóór 1 oktober compleet en correct bij het International Student Admissions binnen is, ontvang je uiterlijk 1 december bericht van de Colloquium Doctum-commissie over de opgelegde examens. Je hebt dan voldoende tijd om je aan te melden voor de Staatsexamens bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Let op: de aanmelddeadline voor Staatsexamens is 1 januari!
Dien je je aanvraag voor het Colloquium Doctum na 1 oktober in, dan weet je mogelijk niet op tijd voor welke examens je je moet aanmelden.
De aanvraag
Download het Aanvraagformulier Colloquium Doctum (.doc, 56 kB), vul het in en stuur dit per mail op naar International Student Admissions: admissiondocuments@uu.nl. Vermeld in de e-mail duidelijk je naam en de opleiding waarvoor je je aanmeldt. Vermeld in het onderwerp Colloquium Doctum.
Stuur daarnaast ook de volgende documenten mee in de bijlage:
- curriculum vitae
- je motivatie
- een scan van je legitimatiebewijs
- scans van gewaarmerkte kopieën van behaalde diploma's met bijbehorende cijferlijsten, relevante certificaten en/of eventuele andere stukken waaruit je vooropleiding blijkt (zie voor details het aanvraagformulier).
Let op: Stuur de gewaarmerkte kopieën ook via de post aan het International Student Admissions:
International Student Admissions
Colloquium Doctum
Postbus 80125
3508 TC Utrecht
Het is ook mogelijk een digitaal uittreksel van je diplomagegevens uit het diplomaregister van DUO naar ons te e-mailen. In dat geval hoef je geen gewaarmerkte kopieën meer per post op te sturen. Het digitale uittreksel kun je zelf downloaden via Mijn DUO.
Je kunt niet om teruggave van de ingezonden documenten vragen. Incomplete Colloquium Doctum-aanvragen worden maximaal een jaar bewaard.
Ontvangstbevestiging
Je ontvangt per e-mail een ontvangstbevestiging van het International Student Admissions.
De terugkoppeling
Helaas kan het International Student Admissions niet aangeven welke examens je moet afleggen om toegelaten te worden. Dit wordt namelijk per kandidaat bepaald door de Colloquium Doctumcommissie van de faculteit waaronder de door jou gewenste opleiding valt. De commissie kijkt hierbij naar je vooropleiding en eventuele werkervaring, en naar de vakinhoudelijke eisen die de opleiding stelt. Van de Colloquium Doctum-commissie van de opleiding krijg je per e-mail of per post bericht over de vakken waarin je een examen moet afleggen. Soms nodigt de Colloquium Doctum-commissie je eerst uit voor een gesprek.
Meld je aan voor de examens
Zodra je bericht hebt ontvangen van de Colloquium Doctum-commissie van de opleiding over de vakken waarin je een examen moet afleggen kan je je hiervoor aanmelden. Dit moet je zelf regelen.
In veel gevallen kun je bij onderstaande instituten of instanties examen afleggen in de ontbrekende vakken:
- Boswell-Bèta en de Centrale Commissies Voortentamens:
- Scheikunde
- Biologie
- Natuurkunde
- Wiskunde A en B
- Staatsexamen
Je kunt je hiervoor aanmelden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Let op: de aanmelddeadline voor Staatsexamens is 1 januari!- Nederlands
- Engels
- Frans
- Duits
- Spaans
- Latijn
- Economie
- Geschiedenis
- Maatschappijleer
Als je het Colloquium Doctum hebt aangevraagd voor een opleiding met nadere profieleisen (zoals Geneeskunde), kun je ervan uitgaan dat je sowieso aan deze profieleisen moet voldoen. De profieleisen kun je terugvinden op de site van de opleiding zelf.
Examenmoment en herkansing
De meeste examens worden eenmaal per jaar afgenomen met daarna nog de mogelijkheid tot herkansing. Voor inlichtingen over inhoud van de examens en examendata kun je terecht bij de instanties die de examens afnemen.
Kijk ook op de site van DUO voor vakinformatie staatsexamen.
Voorbereiding op de examens
Hoe je je voorbereidt op de examens bepaal jij zelf, bijvoorbeeld:
- voor de bètavakken kun je cursussen volgen bij Boswell-Bèta of WisMon
- voor taalcursussen kun je terecht bij Babel, maar hun cursussen richten zich niet specifiek op examenvoorbereiding.
Op de website Examenblad vind je informatie over hoe je je kunt voorbereiden op het centraal schriftelijk onderdeel van een staatsexamen. Meer informatie over staatsexamens.
Daarnaast kun je bij VAVO-instellingen (ROC’s) vaak een 6 vwo-jaar volgen (inclusief eindexamen) voor de benodigde vakken, waarmee je losse vwo-certificaten kunt verkrijgen.
Na de examens
Zodra je alle vereiste examens hebt gehaald, stuur je gewaarmerkte kopieën van de behaalde certificaten of testimonia per e-mail én per post naar het International Student Admissions:
International Student Admissions
Colloquium Doctum
Postbus 80125
3508 TC Utrecht
admissiondocuments@uu.nl (alleen te gebruiken voor het opsturen van documenten, niet voor vragen)
Als je voor alle opgelegde examens binnen de gestelde termijn bent geslaagd en inmiddels 21 jaar bent, ontvang je van het International Student Admissions de toelatingsbeschikking (het Colloquium Doctum-diploma). Een toelatingsbeschikking houdt in dat je wordt vrijgesteld van de vooropleidingseis voor de opleiding van jouw keuze. De beschikking is alleen geldig voor de gekozen opleiding, aan de Universiteit Utrecht. Wil je later van opleiding en/of universiteit veranderen, dan moet je de Colloquium Doctum-procedure opnieuw doorlopen.
Je ontvangt de beschikking alleen als je vóór de start van het nieuwe collegejaar 21 jaar of ouder bent. Als dit niet het geval is, ontvang je de beschikking pas tijdens het collegejaar waarin je 21 jaar wordt. Je zal dan moeten wachten tot de start van een volgend collegejaar om te kunnen beginnen met je studie. Zonder toelatingsbeschikking kun je namelijk niet beginnen met studeren.
Start de inschrijfprocedure voor de bacheloropleiding
In de meeste gevallen moet je je verzoek tot inschrijving voor een bacheloropleiding al doen voordat je klaar bent met de Colloquium Doctum-procedure.
Je inschrijving kan pas definitief gemaakt worden als je in het bezit bent van een toelatingsbeschikking (het Colloquium Doctum-diploma) en als je voor de start van het collegejaar 21 jaar oud bent.
Het is wettelijk niet mogelijk als student ingeschreven te zijn en examens af te leggen, terwijl je nog met het Colloquium Doctum bezig bent.
Meer informatie over het inschrijven voor een bachelor.
Veelgestelde vragen over Colloquium Doctum
Heb je nog vragen? Kijk dan hieronder of neem contact op met Studentenservice.
Helaas kan het International Student Admissions niet aangeven welke examens je moet afleggen om toegelaten te worden. Dit wordt namelijk per kandidaat bepaald door de Colloquium Doctumcommissie van de faculteit waaronder de door jou gewenste opleiding valt. De commissie kijkt hierbij naar je vooropleiding en eventuele werkervaring, en naar de vakinhoudelijke eisen die de opleiding stelt.
Als je het Colloquium Doctum hebt aangevraagd voor een opleiding met nadere profieleisen (zoals Geneeskunde), kun je ervan uitgaan dat je sowieso aan deze profieleisen moet voldoen. De profieleisen kun je terugvinden op de site van de opleiding zelf.
Als je het Colloquium Doctum opstart aan de Universiteit Utrecht, krijg je meestal in één of meerdere algemene vwo-vakken examens opgelegd. De Universiteit Utrecht neemt deze examens niet zelf af. Je moet je voor de vereiste examens zelf aanmelden bij externe instituten of instanties.
De Colloquium Doctumprocedure wordt ook wel eens de 21plus-toets genoemd, omdat je 21 jaar of ouder moet zijn om voor de procedure in aanmerking te komen.
Nee. Als je al vwo-certificaten hebt behaald in bepaalde vakken, hoef je niet opnieuw examens in deze vakken af te leggen. Wel moet je gewaarmerkte kopieën van de behaalde certificaten bij je aanvraag opsturen. De Colloquium Doctumcommissie zal deze examens dan sowieso niet opnieuw opleggen.
Ja. Als je niet in het bezit bent van een vwo-diploma, of een daarmee gelijkgesteld diploma, mag je volgens de wet niet studeren aan een universiteit. Je moet dan altijd de Colloquium Doctumprocedure doorlopen om vrijstelling te krijgen van deze vooropleidingseis. Als je bij je aanvraag gewaarmerkte kopieën van de behaalde certificaten stuurt, zal de Colloquium Doctumcommissie waarschijnlijk beoordelen dat je rechtstreeks toelaatbaar bent en je geen examens meer opleggen.
Je kunt de gewaarmerkte kopieën van je diploma's opvragen bij de onderwijsinstelling waarvan het diploma afkomstig is. Als dit niet mogelijk is, kun je de kopieën laten waarmerken bij Studentenservice. In dat geval moet je wel de originele documenten meenemen, zodat de baliemedewerkers kunnen controleren of de kopieën overeenkomen met de originelen.
Je vraagt het Colloquium Doctum altijd aan voor één bepaalde opleiding (aan één bepaalde universiteit). Wel is het mogelijk meerdere aanvragen tegelijkertijd in te dienen. Voor elke aanvraag afzonderlijk dien je een aanvraagformulier in te vullen en je motivatie op te sturen. De overige documenten hoef je maar eenmaal op te sturen.