Utrechtse wetenschappers doen onderzoek rondom (on)gelijkheid tussen mannen en vrouwen vanuit uiteenlopende disciplines, zoals genderstudies, sociale wetenschappen, geschiedenis, filosofie en economie. In dit dossier bundelt de Universiteit Utrecht actuele voorbeelden van haar expertise op het gebied van gender en emancipatie.

© iStockphoto.com/gokhanilgaz
20 oktober 2017
Onder de hashtag #MeToo spreken vrouwen zich uit over hun ervaringen met seksuele intimidatie. Een belangrijk probleem om te blijven benoemen, zegt Linda Duits.
© iStockphoto.com/OJO_Images
20 oktober 2017
Mark Rutte streeft niet naar een 50/50-man-vrouwverdeling in het nieuwe kabinet. Filosoof Ingrid Robeyns ging hierover in gesprek in Trouw met Paul Teule.
UItzicht op de gebouwen van de Tweede Kamer vanaf de Hofvijver in Den Haag, links 'het Torentje'
12 oktober 2017
10 oktober werd het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Enkele Utrechtse wetenschappers geven op basis van hun expertisegebied een eerste reactie.
21 september 2017
HEMA heeft bekendgemaakt geslachtsaanduidingen bij kinderkleding af te schaffen. Vijf wetenschappers praten mee over genderneutrale kleding.
huishouden
13 maart 2017
Vrouwen doen (nog altijd) veel meer in het huishouden. Ook als de man werkloos thuis zit.
18 januari 2017
De eerste hoogleraar mensenrechteneducatie in Nederland wordt Felisa Tibbitts.
Groepsportret oratie Johanna Westerdijk
13 januari 2017
Op 10 februari 2017 viert de Universiteit Utrecht samen met andere organisaties ‘100 jaar vrouwelijke hoogleraren’.
5 januari 2017
Deze prijs voor vrouwelijke experts die zich in 2016 het beste hebben geprofileerd in de nieuwsmedia is een initiatief van VIDM.nl en ZijSpreekt.