Terrorisme en radicalisering
Wat beweegt jongeren om zich bij een extremistische of terroristische beweging aan te sluiten? Wat is de beste manier om terrorisme te bestrijden, en hoe zijn landen hier in het verleden mee omgegaan? Hoeveel gegevens mogen inlichtingendiensten verzamelen over burgers als daarmee aanslagen kunnen worden voorkomen?
Inzicht in zulke vraagstukken is van groot belang om als samenleving adequaat te kunnen optreden tegen terrorisme en radicalisering. Utrechtse onderzoekers dragen vanuit verschillende invalshoeken bij aan beter inzicht. Dit dossier licht enkele van deze bijdragen aan het publieke debat uit.
"Dader en motief zijn soms net zo gelaagd als u en ik"
"Motieven komen niet in kant-en-klare verpakkingen. Daders zijn complex, de context is verhit", schrijft onze hoogleraar Beatrice de Graaf in NRC.
Verbazing over beschikbaarheid boeken van radicale moslims op terroristenafdeling gevangenis
Joas Wagemakers op NOS.nl over de beschikbaarheid van boeken van radicale moslims in de gevangenis.
Moskeebestuuders: jaarrapport AIVD draagt bij aan polarisering
In het jaarrapport zou de AIVD alle naschoolse lessen Arabisch onterecht in de radicale hoek duwen.
Lesbrief voor scholen over bespreekbaar maken aanslag
Medewerkers en studenten hebben een lesbrief gemaakt voor basisscholen met tips om de aanslag van afgelopen maandag bespreekbaar te maken.
In gesprek met burgemeester van Zanen
Hoe ging de Utrechtse burgemeester om met de tramaanslag? Kom op 8 april naar het voorjaarsevent van de Security in Open Societies hub.