Terrorisme en radicalisering

Wat beweegt jongeren om zich bij een extremistische of terroristische beweging aan te sluiten? Wat is de beste manier om terrorisme te bestrijden, en hoe zijn landen hier in het verleden mee omgegaan? Hoeveel gegevens mogen inlichtingendiensten verzamelen over burgers als daarmee aanslagen kunnen worden voorkomen?

Inzicht in zulke vraagstukken is van groot belang om als samenleving adequaat te kunnen optreden tegen terrorisme en radicalisering. Utrechtse onderzoekers dragen vanuit verschillende invalshoeken bij aan beter inzicht. Dit dossier licht enkele van deze bijdragen aan het publieke debat uit.

Nieuws

© iStockphoto.com/Dragunov1981
31 oktober 2019
Kees van den Bos, Beatrice de Graaf en Pauline Jacobs schreven in het NRC over het terughalen van Syriëgangers naar Nederland.
Ministerie van Defensie. Bron: Wikimedia/Jesterhat84
14 oktober 2019
Beatrice de Graaf schrijft in haar column in de NRC over schandalen en affaires binnen het ministerie.
Aankomst kozakken bij de Wittevrouwenpoort in Utrecht op 28 november 1813, door Pieter Gerardus van Os (1816). Coll. Centraal Museum, Utrecht. Bron: Wikimedia
14 oktober 2019
RTV Utrecht schrijft over het optreden van Beatrice de Graaf tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis.
© iStockphoto.com
8 oktober 2019
Het DTN is een globale analyse van radicalisering, extremisme en de nationale en internationale terroristische dreiging tegen Nederland.
© iStockphoto.com
19 september 2019
Verschillende media bespraken deze week het evaluatieonderzoek dat door UU-onderzoekers is gedaan naar radicalisering in Arnhem.

Pagina's

RSS