“Werken met vrouwen wordt gezien als risico”

Willemien Sanders bij NOS

Op dit moment is Greta Gerwigs film Barbie qua opbrengsten de op één na meest succesvolle film van 2023. Het is tevens de eerste film van een vrouwelijke regisseur die meer dan een miljard dollar opbrengt. Wijst dit op een toenemende gendergelijkheid in Hollywood? Mediawetenschapper Willemien Sanders legt bij de NOS uit waarom zo’n conclusie voorbarig is.

Genderongelijkheid

Barbie is misschien een groot succes, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de genderongelijkheid in Hollywood groot blijft en de verbetering stagneert. De commerciële belangen van de filmstudio’s hebben hier mogelijk iets mee te maken, denkt Sanders. “Er gaan miljarden om in die industrie. Werken met vrouwen wordt gezien als een risico en die nemen filmstudio’s liever niet.” Studio’s werken liever met mensen die al langer in de sector werken, en dat zijn vaak mannen.

Nederland heeft overigens hetzelfde probleem, bleek vorig jaar al uit onderzoek van Sanders. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is structureel, concludeerde ze, van leidinggevende functies tot hoofd- en bijrollen. “Ook in Nederland krijgen vrouwen minder rollen, maar daar is de ongelijkheid eigenlijk nog het minst te zien. Vooral achter de schermen gaat het hier bij veel functies bar slecht.”

Sanders benadrukt dat het een brede representatie juist van groot belang is. “Mensen baseren hun wereldbeeld voor een groot deel op wat ze zien in de media. Als dat beeld niet-inclusief is, is je wereldbeeld dat ook niet.”