Gender en Emancipatie

Utrechtse wetenschappers doen onderzoek rondom (on)gelijkheid tussen mannen en vrouwen vanuit uiteenlopende disciplines, zoals genderstudies, sociale wetenschappen, geschiedenis, filosofie en economie. In dit dossier bundelt de Universiteit Utrecht actuele voorbeelden van haar expertise op het gebied van gender en emancipatie.

Nieuws

© iStockphoto.com
15 augustus 2019
Er is nog veel ongelijkheid op festivals, maar is een vrouwenquotum wenselijk? Astrid Kerchman, Pauline Salet en Sara Lambrecht lichten toe.
15 juli 2019
Ine Vanwesenbeeck spreekt over baanbrekend onderzoek naar seksueel genot. Zijn de taboes uit de jaren 50 inmiddels verdwenen?
Tanja van der Lippe
15 juli 2019
Stijlvolle outfits en starre sekseverhoudingen. In hoeverre lijkt de werkvloer in Mad Men op die van nu? Socioloog Tanja van der Lippe vertelt.
© iStockphoto.com
12 juli 2019
Op 8 juli promoveerde Marco Derx over het desbetreffende onderwerp.
Het Stedelijk Museum Amsterdam
20 juni 2019
Afgelopen week verscheen 'Towards a Museum of Mutuality', een speciale editie van het wetenschappelijk tijdschrift Stedelijk Studies.
Foto: Robert Oosterbroek
10 juni 2019
In het Nederlands kun je van veel beroepsnamen mannelijke en vrouwelijke versies maken. Waarom klinkt het woord hooglerares dan raar?
© iStockphoto.com
27 mei 2019
Uit onderzoek van het 'LNVH' blijkt dat beloningsongelijkheid niks te maken heeft met verschil in onderhandelingsvaardigheden.
© iStockphoto.com
27 mei 2019
De hormonen van mannen kunnen getraind worden op de zorg voor kinderen, meent Peter Bos in het tijdschrift 'Pandora'.

Pagina's

RSS

Onze experts

Gender issues in de werkomgeving
Positie van vrouwen op de arbeidsmarkt
Europa en de positie van vrouwen