Welvaart en inkomensongelijkheid
Wordt de kloof tussen rijk en arm groter? Kunnen we welvaart meten en welke dimensies zijn dan belangrijk? En koe kunnen we komen tot een betere verdeling van welvaart? Op deze pagina belichten Utrechtse onderzoekers dit vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken.
Hoe meten we welvaart?
Het ontwikkelen van een alternatief voor het bbp om welvaart te meten, blijkt nog niet zo makkelijk. Bas van Bavel vertelt over de Brede Welvaartsindicator, die vanuit de Universiteit Utrecht is ontwikkeld.
Het Basisinkomen: Waarom zouden we dit (niet) willen?
Ingrid Robeyns pleit in deze Ethische Annotatie niet voor of tegen een basisinkomen, maar wil wel dat we het debat op een grondige manier voeren.
Rijkdom heeft echt een grens
Wanneer is rijk ‘te rijk’? Daarover is Nederland het opvallend eens, blijkt uit empirisch onderzoek van Ingrid Robeyns, Tanja van der Lippe, Vincent Buskens en Arnout van der Rijt.
Goudmijn aan kennis over wereldwijde welvaart en ongelijkheid
Hoe verschillen landen wereldwijd op het gebied van welvaart? En nam de ongelijkheid af of juist toe? Dat onderzoeken Utrechtse wetenschappers samen met de OECD.
Waarom spaarden we vroeger en lenen we nu?
Hoe regelen Nederlanders hun geldzaken en hoe is dat in de afgelopen eeuw veranderd? Oscar Gelderblom onderzoekt het in het 'Kasboekje van Nederland'.
Wereldwijde ongelijkheid groeit: is er een oplossing?
De kloof tussen arm en rijk groeit. Wat is de oorzaak? En hoe keren we het tij? Historicus Bas van Bavel doet hier al lang onderzoek naar.
Onze experts
- Economische geschiedenis, Inrichting en functioneren van markten, Instituties, Interactie tussen economie, samenleving en instituties, Lange termijn, Ongelijkheid, Pre-industrieel
- Collectieve actie, Economische geschiedenis, Financiële geschiedenis, Financiële inclusiviteit, Handelsgeschiedenis, Migratie, Ondernemerschap, Politieke economie
- Familiesociologie, Organisatiesociologie
- Experimentele sociologie, Wiskundige sociologie, Onderzoeksmethoden, Sociale netwerken, Speltheorie, Theoretische sociologie
- Armoede, Biodiversiteit, Duurzaamheid, Economische geschiedenis, Wereldwijde schaal, Grote maatschappelijke debatten, Economische groei en ontwikkeling, Ongelijkheid, Interdisciplinariteit, Internationale samenwerking, Langetermijntrajecten, Kwantitatieve datasets