Feit en fictie. Zin en onzin. Om dat onderscheid te kunnen maken, tussen wat waar en wat onwaar is, laten we ons informeren. Maar wat als we ons laten leiden door onjuiste of eenzijdige informatie? Als we ons standpunt over bijvoorbeeld klimaatverandering of het al dan niet vaccineren van kinderen laten beïnvloeden door zoiets als nepnieuws?

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan in dit dossier op zoek naar de waarheid achter onjuiste of eenzijdige informatie. Naar hoe we eigenlijk tot feiten komen. En welke gevolgen misinformatie kan hebben op mens en maatschappij, nu en in het verleden.

© iStockphoto.com/mfhiatt
3 november 2017
De wapens die we nodig hebben tegen de populistische feitenvrijheid, zijn ons afhandig gemaakt door het postmodernisme, betoogt Steije Hofhuis in het NRC.
Erik van Sebille
13 oktober 2017
Klimaatwetenschapper Erik van Sebille legt in een filmpje uit hoe schadelijk het plastic in de Utrechtse Oudegracht kan zijn.
6 oktober 2017
Bestaat het Utrechts over een aantal jaar nog? Taalwetenschapper Sterre Leufkens geeft antwoord.
11 augustus 2017
De mediadoctoren discussiëren met experts, programmamakers of wetenschappers over mediakwesties als propaganda, filterbubbels en objectieve journalistiek.
© iStockphoto.com/HStocks
15 maart 2017
Mirko Tobias Schäfer in De Ingenieur (maart 2017) over bots op social-media en de verspreiding van nepnieuws.
Madeleine de Cock Buning
14 maart 2017
Het is een gemiste kans dat geen enkele partij de informatiebubbel tot een verkiezingsissue heeft verheven.
3 maart 2017
Thomas Boeschoten sprak in het televisieprogramma Nieuwsuur (24 februari) over de verspreiding van nepnieuws en sociale media in politieke campagnes.
© iStockphoto.com/Thomas Faull
21 februari 2017
‘Nepnieuws’ heeft een vlugge opmars gemaakt. In een opinieartikel beschrijft Dan Hassler-Forest het fenomeen en vergelijkt het met de nazi-term 'Lügenpresse'.
© iStockphoto.com/flyparade
10 februari 2017
Moet de waarheid of de volkswil centraal staan in een democratie? In Trouw (9 februari) gaat Ingrid Robeyns over deze vraag in debat met Frank Ankersmit.
Donald Trump © iStockphoto.com/Bastiaan Slabbers
13 januari 2017
Jose van Dijck stelt in Trouw dat social media meer verantwoordelijkheid moet nemen in verspreiding van berichten van terreurgroep IS.
RSS