“Populaire cultuur is een van de primaire domeinen waar we consumeren, ons verzetten en onze politieke identiteit bepalen.”

Onderzoeksfocus: Cultuurtheorie, Mediageschiedenis, Populaire cultuur, Transmedia, Televisiecultuur, Fan studies, Critical race theory

Dan Hassler-Forest (1973) is een mediawetenschapper die spreekt, schrijft, en onderwijs geeft over de interactie tussen popcultuur en maatschappij. Hij werkt aan de UU als universitair docent aan de afdeling Media- en Cultuurwetenschappen, waar hij onderzoek doet naar de manieren waarop sociale macht zich vertaalt naar populaire media. Hij geeft daarnaast onderrwijs over fancultuur, media-industrieën, culturele analyse en critical race theory. Naast de inhoudelijke focus op politiek en cultuurtheorie is er in zijn onderwijs veel aandacht voor de ontwikkeling van schrijfvaardigheid. Sinds 2019 is Dan lid van de Utrecht Young Academy, een brug tussen jonge onderzoekers van alle faculteiten van de Universiteit Utrecht.

Auteur

Hij heeft wetenschappelijke boeken en artikelen gepubliceerd over sciencefiction, culturele studies, mediatheorie, anti-kapitalisme en populaire cultuur, en zombies, en schrijft ook regelmatig voor meer populaire platforms zoals The Washington Post en de Los Angeles Review of Books. Zie voor zijn publicaties Boeken in het linkertabblad. Recent publiceerde hij twee boeken over het werk van Janelle Monáe en de raakvlakken tussen ras, gender en seksuele identiteit in de media-industrie. Hij werkt nu aan een boek over de Fast & Furious-franchise. 

 

Bijdragen, spreker en meer

Dan levert regelmatig bijdragen aan diverse tijdschriften en publicaties, waaronder Science Fiction Film and Television, Adaptation, The Journal of Popular Culture en Studies in Comics. Hij spreekt vaak in het openbaar en werkt samen met vele culturele instellingen zoals Impakt, Nederlands Filmfestival, EYE Film Museum, Felix Meritis, Spui25, De Rode Hoed en College Club. Hij is ook regelmatig aanwezig in de Nederlandse nieuwsmedia en geeft interviews voor televisie, radio en de gedrukte pers over film- en televisiecultuur.