“Fakkelactie bij Kaag teken van zorgwekkende ontwikkelingen”

Jeroen Bakker bij Nieuwsuur

Een groep demonstranten met fakkels © iStockphoto.com/Niko_Cingaryuk
© iStockphoto.com/Niko_Cingaryuk

De fakkelactie bij het huis van minister Sigrid Kaag staat niet op zichzelf, legde onderzoeker Jeroen Bakker van de Utrecht Data School onlangs uit bij Nieuwsuur: “Wat er gebeurde valt voor mij in lijn met wat ik al een jaar of twee zie.” 

Kleine maar luide groep mensen

De bedreigingen komen van een relatief kleine, maar erg luide groep mensen, zegt Bakker. “Ze houden ervan te doen alsof ze ‘het volk’ zijn, maar dat is niet zo.” Deze mensen hebben een extreem wantrouwen jegens onder meer politici, wetenschappers en journalisten. En doordat complotdenkers hun denkbeelden heel makkelijk via sociale media kunnen delen, ontwikkelen en escaleren de theorieën snel. 

Zorgwekkende ontwikkeling

Politici worden steeds meer gedemoniseerd en zelfs gehumaniseerd. Bakker spreekt van “een zorgwekkende ontwikkeling”. Complotdenkers zien politici niet als “mensen met een baan en verantwoordelijkheden, maar als mensen die proberen de vrijheid van burgers af te nemen.” Volgens extremere groepen hebben politici opzettelijke kwade intenties. Zo beweerde de fakkelzwaaier eerder dat elites het bloed van baby’s drinken om jong te blijven.

Fotojournalistiek op Twitter

Voor De groene Amsterdammer deed de Utrecht Data School onderzoek naar de verspreiding van nieuwsfoto’s op Twitter. Bakker ontdekte dat de nieuwsbeelden die ‘links’ en ‘rechts Twitter’ te zien krijgen bijna nooit overeen komen en dat klassieke nieuwsfoto’s er nog maar nauwelijks tussen zitten.