Donya Alinejad ontvangt KNAW Early Career Award: “Jij geeft ons hoop voor de toekomst”

Uitreiking KNAW Early Career Awards aan Donya Alinejad © Inge Hoogland/KNAW
Uitreiking KNAW Early Career Awards aan Donya Alinejad © Inge Hoogland/KNAW

Universitair docent Digitale media en maatschappij Donya Alinejad heeft vorige week de KNAW Early Career Award in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg deze onderscheiding voor haar onderzoek naar sociale media en wetenschapscommunicatie. “Het stimuleert mij enorm”, reageert Alinejad.

Dr. Donya Alinejad
Dr. Donya Alinejad

Sociale media en wetenschapscommunicatie

Alinejad vertelt dat ze is geïnteresseerd in de invloed van digitale media op sociale processen. “Mijn huidige onderzoek richt zich op zogenaamd omstreden thema’s, zoals klimaatverandering en de coronapandemie, en de rol die sociale media spelen in de wetenschapscommunicatie daaromtrent. Mijn doel is om kwalitatief onderzoek naar gebruikerservaringen te combineren met de analyse van kwantitatieve platformdata en kritiek op platformsystemen. Zo wil ik een beeld krijgen van de mogelijkheden en valkuilen die sociale media bieden voor wetenschapscommunicatie.”

Hoop voor de toekomst

“Donya, in deze tijd hebben we dringend behoefte aan toegewijde wetenschappers zoals jij”, begint de laudatio tijdens de prijsuitreiking. Niet alleen is de jury onder de indruk van het onderwerp van Alinejads onderzoek, ook haar innovatieve gebruik van zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes en haar inmenging in het publieke debat kunnen rekenen op lof. Het KNAW roemt Alinejads engagement via opiniestukken en het mede door haar opgerichte blog dat een kritisch licht werpt op de ‘migratiecrisis’, maar ook het feit dat ze letterlijk naar buiten treedt met bijvoorbeeld flyeracties op de Amsterdamse Dam. “Kortom, Donya, het zijn mensen zoals jij die ons hoop geven voor de toekomst.” Alinejad is erg blij met de onderscheiding: “Het feit dat ook academici buiten mijn collega’s vinden dat het onderzoek dat wij doen belangrijk is, is echt heel erg bemoedigend.”