KNAW Early Career Award voor Donya Alinejad

© iStockphoto.com/DNY59

Mediawetenschapper Donya Alinejad is dit jaar ontvanger van een KNAW Early Career Award. De prijs is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. Alinejad is universitair docent digitale media en maatschappij. Zij is geïnteresseerd in de invloed van digitale media op sociale en maatschappelijke processen.

In haar huidige onderzoek analyseert ze de rol van sociale media in de interactie tussen wetenschap en publiek met betrekking tot onderwerpen als klimaatverandering en corona.

Rol van social media bij waardering wetenschappelijke kennis

Haar doel is om, in zowel individuele als samenwerkingsprojecten, kwalitatief onderzoek naar gebruikservaring te combineren met analyse van grootschalige platformdata en kritiek op platform-systemen. “Ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in wat het bestuderen van sociale media ons kan leren over hoe hedendaagse samenlevingen wetenschappelijke kennis waarderen. Ik ben blij dat ik dit werk kan doen binnen een dynamische omgeving waarin ik samenwerk met toonaangevende wetenschappers, zoals José van Dijck. Ik kijk er erg naar uit om mijn toekomstige werk verder te integreren binnen het focusgebied Governing the Digital Society.”

KNAW Early Career Award

De winnaars zijn gekozen in vier KNAW-wetenschapsdomeinen: geesteswetenschappen, gedrags-, maatschappij- en rechtswetenschappen, natuur- en technische wetenschappen en medische, medisch-biologische en gezondheidswetenschappen. Per domein zijn er drie winnaars. De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro, beschikbaar gesteld uit het KNAW Akademiefonds. Dit bedrag mag door de winnaars naar eigen inzicht worden besteed aan hun onderzoekscarrière.

Uitreiking

De uitreiking van de KNAW Early Career Award vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis op 14 februari 2022.