"Woede onder de bevolking zorgt voor chaos en geweld in Sri Lanka"

Georg Frerks bij BNR Nieuwsradio

Militaire wacht bij de vlag van Sri Lanka © iStockphoto.com/ertyo5
Militaire wacht bij de vlag van Sri Lanka © iStockphoto.com/ertyo5

Nadat de premier van Sri Lanka maandag opstapte, is het niet rustiger geworden in het land. Hoogleraar Conflict studies Georg Frerks legt bij BNR Nieuwsradio uit waarom de woedende burgers daar nog steeds massaal de straat op gaan.

Rellen en onrust

Kenmerkend voor de afgelopen dagen zijn de rellen in het land, waarbij boze menigten tientallen huizen van politici in brand staken en de woning van de oud-premier probeerden te bestormen. De veiligheidsdiensten hebben nu de opdracht gekregen om meteen te schieten bij vandalisme of plundering. "De regering heeft de bevolking al een tijdje niet meer onder controle", zegt Frerks. "De demonstraties zijn steeds massaler geworden. Dit is dan ook een noodmaatregel, die net als het uitroepen van de noodtoestand aanstreept dat de regering niet meer weet wat ze moet doen."

Economische crisis

Hoewel dit conflict een lange geschiedenis heeft, is het vooral economische mismanagement dat tot deze noodtoestand heeft geleid, volgens Frerks. "De buitenlandse reserves van Sri Lanka zijn totaal uitgeput, het land is bijna bankroet. Dat betekent dat er niets meer kan worden geïmporteerd." Dit zorgde er al voor dat er enorme schaarste ontstond aan onder andere benzine, medicijnen en voedsel.

"De bewoners moeten enorme prijzen betalen voor eerste levensbehoeften en daar is een groot verzet tegen ontstaan. De regering heeft het vertrouwen totaal verloren." Vanwege de chaos en de gewapende bendes die hiervan profiteren denkt Frerks dat de situatie in Sri Lanka makkelijk nog verder kan escaleren, met een mogelijke burgeroorlog als gevolg.