Hoe kies je een studie?

Volg het stappenplan en samen vinden we de studie die het beste bij jou past!

1: Ken jezelf

Waar loop je warm voor? Wat doe je graag? Wat kun je goed? Zet je sterke en zwakke punten op een rij. Maak ook een lijstje met jouw interesses, kwaliteiten, talenten en vaardigheden. Praat erover met mensen die jou goed kennen. Ook onze tools kunnen je hiermee helpen: 
 

2: Jouw ideale studie

Welke eisen stel jij aan een studie? Wat verwacht je ervan? Stel een lijstje op met criteria. Denk aan zaken als inhoud, lesvormen, niveau, loopbaanmogelijkheden, sfeer en locatie. Wat is voor jou van belang? 
 

3: Verken de mogelijkheden

Verzamel alle informatie die je kunt vinden. Kijk op internet, lees brochures, ga naar open dagen of voorlichtingsbijeenkomsten en spreek met studieadviseurs. Ben je er nog niet aan toe om te gaan studeren? Kijk dan eens naar andere mogelijkheden of bezoek een open dag. Samen proberen we jouw ideale opleiding te vinden. 
 

4: Vergelijk de opleidingen

Vergelijk de opleidingen die passen bij jouw interesses, capaciteiten en wensen. Bekijk meerdere studies grondig. Meeloopdagen zijn een must: zo kunnen we jou persoonlijk adviseren! 
 

5: Neem een beslissing

Ga vooral na welke opleiding op dit moment het beste bij je past. Dat kan later veranderen, maar dit hoeft geen bezwaar te zijn. Tijdens je studie leer je onder meer op academisch niveau analyseren, argumenteren, rapporteren en presenteren. Deze bagage neem je mee in je latere leven, waar je ook terecht komt.

Een beslissing komt meestal vanzelf als je voldoende informatie hebt over jezelf en over de mogelijkheden. Als je er vrolijk en energiek van wordt, is het meestal de goede keuze. Gebeurt dat niet of blijf je twijfelen? Neem meer tijd. Eerst een jaar werken of reizen levert vaak nieuwe inzichten op.
Wat je ook doet, zorg dat het jouw keuze is. Wij zijn er om je te begeleiden in het maken van je keuze én indien nodig: om je te helpen om het beste pad te vinden. 

>> Schrijf je in

 

Als je kiest voor een studie aan de Universiteit Utrecht, start je inschrijving in de meeste gevallen met matching. Tijdens de matchingsactiviteiten maak je uitgebreid kennis met de opleiding. Op deze manier ontdek je ook tijdig of de opleiding bij jou past en zo vinden we gezamenlijk jouw ideale opleiding.