Kort

University Dinner

Benefietavond

Het Utrechts Universiteitsfonds organiseert op 7 juni het University Dinner. Een feestelijk galadiner met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor beurzen voor studenten. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Sharing Days

banner sharingdays: 5 tot 8 juni

Alumnifestival

Elk jaar in juni vinden de Sharing Days plaats in Utrecht. Dit evenement met festival, speciaal voor alumni, biedt een bomvol programma met activiteiten op het gebied van wetenschap, onderzoek, sport en cultuur. Verspreid over locaties op het Science Park en in het levendige centrum van Utrecht faciliteert het Alumni Office workshops, rondleidingen, masterclasses en andere festiviteiten. Onze deuren staan voor je open van 5 tot en met 8 juni 2024. Kom je ook? Lees meer op deze pagina.

Veilige oefenplaats voor dialoog

Grip op polarisatie

waaromkiesjij.nl was een chatapplicatie van Civinc waarbij 300.000 kiezers met uiteenlopende perspectieven in aanloop naar de verkiezingen van 2021 op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gingen. Onderzoek destijds toonde aan dat zelfs korte chatgesprekken leidden tot meer onderlinge sympathie, begrip en bereidheid vaker het gesprek aan te gaan. Onder de projectnaam ‘Grip op polarisatie’ ontwikkelt Civinc deze tool samen met de Universiteit Utrecht door, met financiële steun van het SIDN fonds . Doel is een educatieve tool voor het wetenschappelijk onderwijs. Docenten zijn over het algemeen zeer gemotiveerd om controversiële of gevoelige maatschappelijke thema’s te bespreken, maar het faciliteren van dialogen hierover blijft een complexe taak. Deze tool helpt studenten veilig oefenen met perspectiefuitwisseling over dit soort thema’s, via anonieme een-op-een chats. Manja Coopmans (tot voor kort universitair docent in Utrecht/nu senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut), Pascale van Zantvliet (postdoc), Tjitske de Groot (universitair docent) en Mathijs Kros (universitair docent) van de Universiteit Utrecht doen onder meer dan 1000 Utrechtse studenten wetenschappelijk onderzoek naar de impact van het nieuwe platform. Voor meer informatie: hello@civinc.co of m.coopmans@uu.nl.

Tinder voor gezonde pups

Veel honden hebben last van welzijnsproblemen die ontstaan door erfelijke aandoeningen. Met een verantwoord en duurzaam fokbeleid kun je deze aandoeningen voorkomen. Daarom heeft de faculteit Diergeneeskunde Fit2Breed gelanceerd. Een soort ‘Tinder voor gezond gefokte honden’ waarmee fokkers erfelijke ziekten kunnen voorkomen. Op basis van DNA- en gezondheidsgegevens adviseert het programma of twee dieren een gezonde match zijn. Op dit moment werkt het programma alleen voor het Kooikerhondje, in de toekomst willen ze modules ontwikkelen voor alle honden. Doneer nu en maak het verschil voor een gezondere toekomst voor gezelschapsdieren. Doneren kan via https://gezondgefokt.vriendendiergeneeskunde.nl/.

"In de verte schetterde een fanfare"

Rondleidingen straatpoëzie

Wist je dat er in Utrecht meer dan 200 straatgedichten te vinden zijn? Ook dat is een kant van ons mooie 'stadsie'. Straatpoëzie komt tot stand in samenspraak tussen dichters, het stadsdichtersgilde, de gemeente en bewoners. Vier enthousiaste studenten Nederlands weten álles over de gedichten. Niet alleen waar ze te vinden zijn, maar ook de verhalen over de dichters, waarom nou dát gedicht op díe plaats staat en wat straatpoëzie nou eigenlijk inhoudt. Wandel of fiets met één van de gidsen. De tochten duren ongeveer 2,5 uur en kosten € 15 per persoon (gratis met U-pas). Meer informatie op www.straatpoezie.nl/wandelingen.

Cartoon waarin iemand niest 'democratie', iemand reageert met 'gezondheid'. De ondertitel luidt: er hangen weer exitpollen in de lucht
Cartoon van Lotte Dijkstra