Kort

Cartoon van Argibald voor Illuster 88

Rondje hond

Lekker lopen

Op het Utrecht Science Park is sinds kort een 4 kilometer lange route uitgezet in de vorm van een hond. Het enige dat je hoeft te doen is de straatstickers te volgen. De route loopt rond de faculteit Diergeneeskunde, het Bestuursgebouw, het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het UMC Utrecht. Het ‘rondje hond’ is onderdeel van de campagne ‘Samen krijgen we kanker klein’ van Vrienden Diergeneeskunde, een van de fondsen op naam van het Utrechts Universiteitsfonds.

Ook doneren of de route downloaden als GPX-bestand? Op onze website vind je alle informatie.

Over de grenzen heen

Dr. Saskia Stevens tijdens operatie breinbreker. Foto: Lize Kraan

Onderzoek

Wat leert de limes, de Romeinse grens die dwars door Nederland liep, ons over de invloed en werking van grenzen? Dat gaat het onderzoeksteam van archeoloog Saskia Stevens de komende vijf jaar onderzoeken. Uniek in het NWA-project is de integratie van inzichten uit de geesteswetenschappen, de exacte wetenschappen en nieuwe technieken binnen de archeologie. Stevens: “We onderzoeken niet alleen hoe de grens in de oudheid invloed had op migratie en de import van producten, maar ook hoe deze grens tot vandaag de dag zichtbaar wordt gemaakt als cultureel erfgoed en hoe het ons hedendaags denken over grenzen beïnvloedt.”

Lees meer op onze website.

Eén vraag kan de wereld veranderen

voorbeeld lustrum stijl 2021

Lustrum

Vanaf eind maart 2021 vieren Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht 385 jaar wetenschap. Het lustrumthema is: morgen maken we samen. Wat willen Utrechters graag weten? We gaan in gesprek over belangrijke vraagstukken. De input van Utrechters is van onschatbare waarde - één vraag kan de wereld veranderen. De vraagstukken leiden tot de Utrechtse Wetenschapsagenda.

Kijk voor het complete lustrumprogramma, inclusief lezingen, tafelgesprekken, podcasts, stadswandelingen en een tentoonstelling met alumni op morgenmakenwesamen.nl of bekijk een paar van de interviews in deze editie van Illuster.

 

Een goed café is […] een lang doorlopend verhaal waarin iedereen die over de drempel stapt een rol krijgt.

Ingmar Heytze
Dichter Ingmar Heytze (Algemene Letteren, 1995)
in zijn essay over de kroeg in de Volkskrant (27-12-2020)

UU-onderzoek naar Corona

Vrouw met mondkapje op het Utrecht Science Park

COVID-19

Het coronavirus heeft een enorme impact op ons allen en op onze samenleving. De Universiteit Utrecht werkt aan het bestrijden van het virus én aan oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken die het virus met zich meebrengt. UU-onderzoekers kijken naar vragen als: waar komt dit virus vandaan? Wat zijn de gevolgen voor kinderen en adolescenten? Hoe beïnvloedt de coronacrisis ons gedrag, onze rechten en vrijheden? Wat betekenen dit soort virussen voor onze toekomst?

Bekijk het corona-dossier op onze site voor het meest actuele nieuws over Utrechts onderzoek rond corona en de maatschappelijke gevolgen ervan.

Wetenschap in onzekere tijden

Essayprijs

Afgelopen najaar won alumnus Coen van der Kamp (Natuurkunde, 1976) de Robbert Dijkgraaf Essayprijs met zijn essay 'De verstoorde droom'. Van der Kamp is gepensioneerd natuurkundeleraar. De jaarlijkse essaywedstrijd is bedoeld voor alumni van Belgische en Nederlandse universiteiten. De opdracht van dit jaar was om te schrijven over de rol van wetenschap in onzekere tijden. Het winnende essay werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad en op de website New Scientist.

Lees Van der Kamps essay op New Scientist.

Stadsduiven in Utrecht

Duiven

Citizen science

Duiven: voor sommigen een symbool van vrede en liefde, voor anderen van overlast en ziekteverspreider. De duif is daarmee een uitstekende casus om jonge mensen kennis te laten maken met het concept stadsnatuur. Dit voorjaar laat Vivian Goerlich (UU Diergeneeskunde) onderbouwleerlingen van de Utrechtse school Academie Tien kennismaken met stadsnatuur in een citizen science-project. Door data over de duivenpopulatie te verzamelen dragen de klassen bij aan lopend onderzoek én maken ze kennis met wetenschappelijke methoden.

TU/e, WUR, UU en UMC Utrecht starten kennisalliantie

Samenwerking

Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht hebben afgelopen december in aanwezigheid van onderwijsminister van Engelshoven hun nieuwe kennisalliantie gelanceerd. Zij intensiveren hun samenwerking en investeren de komende acht jaar honderd miljoen euro in gezamenlijke onderzoek- en onderwijsprojecten om mondiale vraagstukken rond gezondheid, voeding, energie en duurzaamheid op te lossen. Rector magnificus Henk Kummeling: “De hoeveelheid talent en aanvullende expertise die we samen hebben is uniek, en dat binnen een straal van 50 kilometer in het hart van Nederland.”

Kijk op onze website voor meer informatie.