Kort

Cartoon Argibald.

Samenwerking

C. elegans

Enorme bijdrage aan de wetenschap

Een nietig wormpje van slechts 1 mm lang en 80 µm in doorsnede is het, en het draagt de naam C. elegans. Toch is zijn bijdrage aan de wetenschap enorm. Aan geen enkel ander dier hebben we zoveel kennis over genetica en andere celprocessen te danken. De wormpjes zijn perfect studiemateriaal omdat ze zich razendsnel voortplanten en gemakkelijk muteren. Bovendien zijn ze doorzichtig, waardoor die mutaties goed zichtbaar zijn. Recent onderzoek is dat van prof. dr. Mike Boxem naar het ontstaan van staar en ALS bij mensen. C. elegans, bedankt!

Lees meer over deze nieuwe inzichten.

Alumni in het kabinet

4 Alumni van de Universiteit Utrecht in het kabinet.

Vier alumni van onze universiteit zijn begin dit jaar beëdigd als minister of staatssecretaris in het nieuwe kabinet. Voormalig wethouder in Utrecht Maarten van Ooijen (Sociologie, 2011 en Bestuur en organisatie, 2015) gaat aan de slag als staatssecretaris Jeugd en Preventie. Hanke Bruins Slot (Nederlands recht en Recht, bestuur en management, 2001) verruilt de Provincie Utrecht voor de functie van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs is geen vreemde in Den Haag; Dennis Wiersma (Bestuur en beleid, 2011) zat eerder al in de Tweede Kamer en was demissionair staats-secretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat is anders voor Robbert Dijkgraaf (Natuurkunde, 1989). Voor hem is de rol van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een eerste stap in de politiek. Overigens studeerde Sigrid Kaag (minister van Financiën) ook korte tijd aan onze universiteit, zij startte een studie Arabische taal en filologie.

Donorcodicil voor je huisdier

It is now possible to gift your animal to science after its passing.

Wanneer je huisdier is overleden, kun je ervoor kiezen om het dier te doneren aan de wetenschap. Met het dierdonorcodicil stel je het huisdier ter beschikking aan het anatomisch en klinisch onderwijs in Utrecht. Studenten leren zo hoe een dier er aan de binnenzijde uitziet en oefenen met klinische en chirurgische handelingen zonder dat daar proefdieren voor nodig zijn. Er is met name behoefte aan katten en honden, maar ook konijnen en cavia’s zijn welkom. Je kunt navraag doen bij je dierenkliniek of deze is aangesloten bij het dierdonorcodicil en of jouw huisdier geschikt is voor donatie.

Lees meer over deze samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Stichting Proefdiervrij.

Het heggenmusje is regelmatig even op pad en dan gaat ze vreemd bij de buurman

Zorg jij dat het wordt onderzocht?

Hoe voorkom je dat zeedieren stikken in onze plastic soep?

Hoe voorkom je dat zeedieren stikken in onze plastic soep? Vragen als deze heb je misschien de afgelopen tijd al voorbij zien komen, in advertenties in landelijke dagbladen, op social media en in radiospotjes. Want om het grensverleggende onderzoek aan universiteiten mogelijk te maken worden filantropische giften steeds belangrijker. Het Utrechts Universiteitsfonds steunt onderzoek en onderwijs aan onze universiteit, dankzij giften van vele alumni en donateurs. Het is het oudste Universiteitsfonds van ons land, maar zeker niet het enige: elke Nederlandse universiteit heeft een fonds. In deze campagne bundelden zij hun krachten. Om zo aandacht en steun te vragen voor de vragen waar de Nederlandse universiteiten antwoorden op zoeken.

Meer weten of bijdragen aan het Utrechtse onderzoek dat bijdraagt aan plasticvrije oceanen? 

Trijn van Leemput

City opera Trijn

Als Utrechtse stadsheldin is zij legendarisch: Trijn van Leemput. Wie kent nog het standbeeld van haar, op de Zandbrug, daar waar de Oudegracht uitkomt in de Singel bij de Van Asch van Wijckskade? Toen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog kasteel Vredeborch wilden innemen, verzamelde zij een groep vrouwen om zich heen. Samen met hen trok ze naar het kasteel en gaf het sein om het te vernielen. Zo werd inname door de vijand voorkomen. In het jaar dat Utrecht 900 jaar stadsrechten viert, gaat op 12 juni de stadsopera ‘Trijn’ in wereldpremière. Precies op de plek waar het zich allemaal af heeft gespeeld: de stadsburcht Vredeborch, waar nu TivoliVredenburg staat. Bij de organisatie zijn vele Utrechtse alumni actief en de muziek wordt uitgevoerd door het Utrechtsch Studenten Concert. Voorstellingen op 12, 18 en 19 juni.

Kijk voor meer informatie en kaarten hier.

Eerste kunsthart in Nederland

UMC successfully completes first artificial hart implant for the Netherlands

Artsen van het UMC Utrecht hadden in november 2021 een wel heel bijzondere primeur: voor het eerst in ons land implanteerden zij succesvol een kunsthart. De patiënt had zeer ernstig hartfalen en de functie van zijn hart is volledig overgenomen door het kunsthart van kunststof en biologisch materiaal. De patiënt wordt nu gevolgd voor onderzoek naar de veiligheid, werkzaamheid en duurzaamheid van het nieuwe hart.

Lees meer over deze bijzondere primeur.

Dieren op het Utrecht Science Park

Badger spotted on USP

Deze das is op de foto gezet door studenten en onderzoekers van de vakgroep Ecology and Biodiversity van onze universiteit. Zij brengen al langere tijd het dierenleven op het Utrecht Science Park in kaart. In totaal zijn er wel veertig diersoorten aangetroffen. Veel vogels, muizen en ratten, maar ook konijnen, hazen, merels, duiven, dassen, vossen, roofvogels en reeën. De biodiversiteit op het Utrecht Science Park, dat aan drie zijden omgeven is door groen en natuur, is in de loop der tijd achteruitgegaan. Daarom investeert de universiteit meer in biodiversiteit. Deze winter bijvoorbeeld, zijn er 6.000 inheemse bomen en struiken geplant. Zo draagt de Universiteit Utrecht bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de aanwezige natuur en aan het herstel van de verbinding met Amelisweerd.

Meer weten over biodiversiteit? Kijk eens rond in het online dossier.