Afgestudeerd! En nu...

Wetenschap in de Utrechtse binnenstad

Niels Tjoonk

Als programmamedewerker bij Studium Generale en gids voor Utrecht Free Tours verbindt Niels Tjoonk (24) het verleden en de toekomst van de Utrechtse wetenschap. “Als je in de geschiedenis duikt komt de stad tot leven.”

Ik heb bewuster voor de stad gekozen dan voor mijn studie

Hoe heb je voor je studie gekozen? “Ik heb bewuster voor de stad gekozen dan voor mijn studie. De universiteitsgebouwen in de binnenstad vind ik geweldig, maar na een half jaar switchte ik van Engelse Taal en Cultuur naar Biomedische Wetenschappen en waren al mijn colleges op de Uithof. De studie vond ik leuker, maar de omgeving was wel minder indrukwekkend.”

Wat vind je leuk aan het werkende leven? “Dat ik al mijn interesses kwijt kan in mijn werk. Ik vind de wereld van cellen en het lichaam fascinerend, maar ik sta niet graag in het lab. De geschiedenis en de verhalen erachter boeien mij veel meer. Die passie kan ik bij Studium Generale en als gids op een toegankelijke manier met anderen delen.”

Welke band heb je met de universiteit? “Voor de wetenschappelijke rondleidingen die ik geef ben ik in de geschiedenis van de universiteit gedoken, van het eerste begin tot nu. Daardoor kwamen de universiteit én de stad tot leven. Als je weet waar je moet kijken vind je overal bijzondere verhalen. Waar de eerste Nederlandse vrouwelijke student woonde of het sterrenstelsel van Louk Roëll, dat heel Utrecht verbindt met het Domplein.”

Hoe heb je jouw netwerk opgebouwd? “Ik heb een jaar bij Veritas gezeten en had veel leuke studiegenoten. Daar heb ik nog regelmatig contact mee. Op LinkedIn ben ik niet echt actief, maar ik ga graag naar lezingen en stel dan ook veel vragen. Als wetenschappers een ding leuk vinden dan is het vragen beantwoorden. Door oprecht interesse te tonen bouw je snel een netwerk op.”

En nu? “Ik wil de wetenschap graag toegankelijk maken voor een breed publiek. Dat kan via het werk dat ik nu doe, maar misschien ook via podcasts of in een andere vorm. Het medium is voor mij niet zo belangrijk, als de boodschap maar goed overkomt.”

Niels Tjoonk studeerde van 2014 tot 2018 Biomedische Wetenschappen en deed daarna de Master Cancer, Stem Cells & Developmental Biology aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft wetenschappelijke tours door de binnenstad en werkt sinds begin 2021 als programmamedewerker bij Studium Generale. 

Dit interview is in een langere versie ook op DUB te lezen. Op dub.uu.nl lees je al het actuele nieuws en achtergronden van de universitaire gemeenschap.