Afgestudeerd! En nu...

Foto van Mari Pitkänen en Jesse Boeve
Beeld: Robin Alysha Clemens

Ik wil zien welk effect mijn werk heeft

Toen Jesse Boeve begon te studeren droomde hij ervan CEO van een groot bedrijf te worden. Zeven jaar, twee bachelors en een master verder kwam hij er tijdens zijn eerste baan als beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken achter dat dit werk te abstract voor hem is. Zijn nieuwe droom is een veganistische slagerij. Daarom is hij nu in de leer bij restaurant Kasvio* van Mari Pitkänen, die honderd procent plantaardig kookt.

Waarom koos je als net afgestudeerde econoom voor werk in een restaurant?
In mijn baan bij het ministerie van Sociale zaken hield ik de uitgaven binnen de ziektewet in de gaten, maar ik sprak nooit iemand die in die ziektewet zit. De echte wereld was ver weg. Ik merkte dat ik het belangrijk vind om te zien welk effect mijn handelen op mensen heeft. Tijdens mijn zoektocht naar wat nu? dacht ik veel na. Duurzaamheid kwam bovendrijven als belangrijk motief en ik kreeg het idee voor een veganistische slagerij. Maar ik wil eerst meer leren over veganistisch eten en koken. Via Google stuitte ik op restaurant Kasvio. En nu zit ik in het team van Mari, die ook aan de Universiteit Utrecht heeft gestudeerd.

Welk aspect van duurzaamheid vind je belangrijk?
Het begon bij mij met bewustzijn over de klimaatverandering en de impact van eten daarop. Sinds een jaar of vijf eet ik steeds meer vegetarisch en sinds afgelopen zomer nagenoeg volledig plantaardig. Door anders te eten vermindert de CO2-uitstoot onmiddellijk. Als iedereen veganistisch zou eten, hebben we nog maar een kwart van alle oppervlakte nodig. Dan komt er heel veel grond vrij voor bijvoorbeeld duurzame energie en kun je in één klap een boel existentiële vragen oplossen. Daarnaast speelt voor mij de omgang met dieren een rol.

Je hoeft niets te missen als je plantaardig eet

Wat vind je het leukst aan je werk?
Alles wat ik doe is erop gericht dat mensen een bijzondere avond hebben. En tegelijkertijd is het idee erachter groter dan lekker eten. Als we mensen hier verrassen met hoe lekker plantaardige gerechten zijn, dan nemen ze dat mee en kan het iets betekenen. Het liefst willen we uiteindelijk dat zo veel mogelijk mensen plantaardig gaan eten omdat ze het lekker vinden.

En nu ...

Ik wil verder op de weg om plantaardig eten voor veel mensen aantrekkelijk te maken. Nieuwe, mooie dingen ontdekken, met leuke mensen zoals in dit team. En wie weet straks mijn eigen veganistische slagerij.

Foto van Jesse Boeve

Jesse Boeve (28) haalde een bachelor Rechtsgeleerdheid en een bachelor Economie en bedrijfseconomie aan de Universiteit Utrecht. In 2020 rondde hij, ook in Utrecht, zijn Research Master in Multidisciplinaire economie af. Hij werkte een jaar als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Sociale Zaken en is sinds 2021 Chef Bediening bij restaurant Kasvio.

Foto van Mari Pitkänen

Mari Pitkänen (38) studeerde Filosofie aan de Universiteit van Turku in Finland, waar zij in 2009 haar bachelor haalde. In 2012 rondde ze aan de Universiteit Utrecht haar Master Genderstudies af. Mari deed jarenlang in verschillende restaurants in Nederland ervaring op als chef en had zes jaar lang een eigen cateringbedrijf. In 2020 ontwikkelde zij het concept voor haar eigen restaurant Kasvio. Finedining, maar dan volledig plantaardig.

* Restaurant Kasvio bevindt zich in de Metaalkathedraal aan de Rijksstraatweg.

In DUB, de onafhankelijke nieuwssite van de Universiteit Utrecht, vind je een langere versie van dit artikel waarin ook Mari Pitkänen aan het woord komt. Op de website van de DUB lees je al het actuele nieuws en achtergronden van de universitaire gemeenschap.