Afgestudeerd! En nu...
Beorn Nijenhuis promoveerde in de neuropsychologie en doet onderzoek over het brein en het presteren onder druk. Eerder maakte hij furore met aansprekende prestaties als langebaanschaatser. “Alles wat ik doe en onderneem heeft te maken met de samenleving, de wetenschap en mijzelf als voormalig topsporter en academicus.”

Wat ik doe past niet in een hokje
Je hebt tien jaar lang op het hoogste niveau geschaatst, wist je toen al wat je daarna wilde gaan doen?
"Na mijn carrière als professioneel schaatser had ik nog geen idee wat ik precies wilde maar door University College Utrecht kreeg ik de vrijheid om erachter te komen wat ik precies interes sant vond. Ik had er een geweldige tijd, mede door de gemotiveerde docenten, het interdisciplinaire aspect en de leuke opdrachten die wij kregen. Zo heb ik met mijn scriptie bewezen dat de startpositie, zoals binnen of buitenbaan bij het schaatsen eigenlijk oneerlijk is. Bewijs dat later in andere onderzoeken bevestigd is."
Het zaadje om verder te gaan met sport en de wetenschap was toen dus eigenlijk al geplant?
"Inderdaad. Na mijn studies aan de UU heb ik besloten om mij te richten op het onderzoeken van de relatie tussen het leveren van topprestaties en het brein. Daarom heb ik een PhD gedaan over de zwabbervoet. Ik heb kunnen bewijzen dat de zwabbervoet een neurologische aandoening is. Nu werk ik aan het Conservatorium, waar ik musici leer over hun brein en hoe zij kunnen omgaan met presteren op het hoogste niveau."
Ik ben niet óf voormalig atleet óf academicus, maar beide tegelijkertijd
Wat vind je van de combinatie van topsporter en academicus?
" Voor de samenleving is het lastig om zowel mijn topsportals academische prestaties te waarderen.Wat ik doe is namelijk niet zo 1-2-3 in eenhokje te plaatsen. Ik word namelijk óf gezien als voormalig atleet, óf als academicus. Dat ik beide tegelijk ben, wordt niet altijd gezien."
En nu ...
"Après nous le deluge — na ons de zondvloed. Of misschien ook niet. Niemand kan de toekomst voorspellen en dat heeft ook wel wat spannends. Dus voorlopig blijf ik navigeren in de samenleving en zoeken naar wat bij mij past."