Het grote plaatje

Pareltjes van glas

Blasckamodellen
Beeld: Guido Morafico

Deze sierlijke en natuurgetrouwe glazen modellen van zeedieren zijn 140 jaar oud en werden ooit gebruikt in het onderwijs. Ze zijn gemaakt door Leopold en Rudolf Blaschka, vader en zoon. Het Universiteitsmuseum (UMU) heeft een unieke collectie van deze zogenaamde Blaschkamodellen. Ze werden door de universiteit aangekocht in 1882 bij de aanstelling van professor Hubrecht als hoogleraar Dierkunde. Hij wilde de modellen gebruiken voor het onderwijs zodat zijn studenten konden zien hoe het leven onder water eruit zag.

Ongewervelde zeedieren zoals kwallen en slakken bevatten veel water en kunnen moeilijk als preparaat bewaard worden; op sterk water verliezen ze al snel hun vorm en kleur. Glas is heel geschikt om deze doorschijnende en glanzende bewoners van de zeewereld uit te beelden. De modellen werden op bestelling gemaakt voor musea en onderwijsinstellingen in verschillende landen. Elk model is dus uniek.

Het UMU Utrecht gaat deze bijzondere collectie restaureren en tentoonstellen in het nieuwe Blaschka Kabinet dat volledig aangepast wordt aan de modellen. Ze worden er als echte juweeltjes uitgelicht. Bezoekers kunnen zo goed zien hoe mooi ze zijn en zich net als de studenten van Hubrecht vergapen aan de pracht van de onderwaterwereld.

Help mee

Een Blaschkamodel van glas

Het Universiteitsmuseum gaat deze Blaschkamodellen restaureren. Maar dit kan niet zonder financiële steun van derden. Help ook. Doneer via deze link of kijk voor meer informatie op umu.nl/illuster. Vanaf 500 euro kunt u uw eigen Blaschka adopteren, mail voor meer informatie naar alumni@uu.nl