Bericht uit... New York

"De positie van vrouwen in de maatschappij fascineert me"

De dag nadat Trump in 2016 de verkiezingen won, was het opmerkelijk stil in het progressieve New York. Taxi’s claxonneerden amper, in de bagelshop onder mijn appartement bleven de dagelijkse praatjes achterwege – de stad was beduusd. In de jaren erna zag ik de VS conservatiever worden. De meest impactvolle verschuiving vond eigenlijk plaats binnen de rechterlijke macht. Trump wist maar liefst drie conservatieve rechters aan te dragen bij het negenkoppige Hooggerechtshof. Hetzelfde Hooggerechtshof dat recent het algemeen geldend recht op abortus afschafte. Trumps erfenis strekt ver voorbij zijn politieke carrière, of hij nu wint of verliest in 2024.

Er zijn veel dingen aan te merken op de Nederlandse politiek – van de schandalige praktijken bij de Belastingdienst tot de haat waar met name vrouwelijke politici mee te maken krijgen. Maar als je hier in de VS woont, realiseer je je dat het altijd nog erger kan! Samen met duizenden andere New Yorkers protesteerde ik op Union Square tegen de omverwerping van het abortusrecht. Het mocht niet baten. De positie van vrouwen in de maatschappij fascineert me – niet enkel omdat het mij persoonlijk aangaat, maar omdat het illustreert hoe hardnekkig de echo’s van culturele en juridische ongelijkheid zijn.

Van subtiele stereotyperingen in de media, zoals ik ze op Zeikschrift aankaart, tot geringschattende opmerkingen over ‘deeltijdprinsesjes’. Wat doorgaans ontbreekt, is een historisch besef. Van het feit dat de Nederlandse overheid tot 1956 vrouwen op hun trouwdag ontsloeg. Dat het vrouwen eeuwenlang via wetten onmogelijk is gemaakt om financieel vermogen op te bouwen, waardoor de verdeling van vermogen én startkapitaal voor ondernemerschap nog totaal langs genderlijnen verdeeld is. Hoe zulke ongelijkheden zijn ontstaan en hoe ze doorwerken tot op de dag van vandaag probeer ik uit te diepen in al mijn activiteiten. Met tussendoor cream cheese bagels ter motivatie.

Ik probeer uit de diepen hoe ongelijkheden ontstaan

Foto van Madeleijn die op een stoel zit

Madeleijn van den Nieuwenhuijzen is rechtshistoricus en vooral bekend als oprichter van het mediakritische Insta-account @Zeikschrift. Ze studeerde cum laude af aan University College Utrecht en is nu bezig met haar PhD aan de City University of New York. Daar doet ze onderzoek naar emancipatie, arbeid en vrouwenrechten. In 2022 publiceerde ze ‘Leven en laten leven: een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking’.