Bericht uit...

... de trein "Mensen zijn geweldig!"

Foto van Janne Willems
Beeld: Rachel Morssink

Janne Willems studeerde Cognitieve kunstmatige intelligentie (BSc 2005, UU), Filosofie (MA 2009, UU, cum laude) en Cognitieve neurowetenschappen (MSc 2012, Radboud Universiteit). Zij is initiatiefnemer van het internationale sociale kunstproject Seizeyourmoments.com waar ook haar boek Pluk je momenten onderdeel van uitmaakt.

In Dallas vroeg ik een meisje in een achterstandswijk naar een ‘mooi moment’. Ze tekende zichzelf met een betraand gezicht en zei daarbij: ‘Mijn twaalfjarige zusje bedreigde me met een mes en ik besloot het huis te verlaten. Mijn mooie moment was toen ik de deur achter mij dicht trok.‘ Mooie momenten zijn niet altijd gelukkige momenten. Een mooi moment is een moment waar je zelf iets goeds uit kunt halen. Een moment dat in je hart blijft zitten, zeggen ze in Japan.

Tussen 2013 tot 2019 liet ik mensen in dertig landen 11.134 mooie momenten tekenen. Zelf deed ik dat al jaren en ik werd er gelukkiger van. Mijn doel was om andere mensen ook stil te laten staan bij hun mooie momenten. Als je mensen hun verhaal laat delen en ze delen die verhalen met elkaar, dan ga je elkaar meer vertrouwen.

Je kan nog veel meer op mensen vertrouwen dan ik al dacht

Ik ging op stap met een rugzak, vijfhonderd blanco ansichtkaarten, een laptop, een scanner en honderd stiften. Via crowdfunding had ik een startbedrag opgehaald om één continent te bereizen. Het was genoeg voor drie. Zo veel kreeg ik van mensen onderweg. Gratis slaapplekken regelde ik via couchsurfingwebsites. De NS, KiwiRail in Australië en MTrack in de Verenigde Staten sponsorden mijn treintickets in ruil voor artikelen over mijn avontuur, mensen doneerden en ik gaf ook lezingen over het project. Dat laatste verdiende prima, hoor.

Behalve dat het soms een beetje vermoeiend werd om nooit te weten waar de spullen liggen in de supermarkt heb ik niets materieels gemist. Als je echt in armoede leeft, kun je niet goed nadenken; dat wil je voorkomen. Maar hoeveel er op mijn bankrekening staat bepaalt echt niet wat ik waard ben. En wat mensen voor mij betekenen is ook niet afhankelijk van hun banksaldo. Voordat ik begon met reizen dacht ik ‘ik ben heel naïef om te denken dat mensen goed zijn’. Nu denk ik dat ze geweldig zijn! Je kan nog veel meer op mensen vertrouwen dan ik dacht.

Mooie momenten zijn niet altijd gelukkige momenten

Foto van Janne Willems
Janne Willems
Foto van Janne Willems in Melbourne