Bericht uit...

...Limpopo: "Ik leef mijn droom"

Foto van Annemieke Müller

Als kind woonde ik vijf jaar in Nigeria. Toen al droomde ik ervan met wilde dieren te werken. Dus toen ik tijdens mijn studie in Utrecht de kans kreeg drie maanden stage te lopen in een wildpark in Zuid- Afrika, greep ik die met beide handen aan. We werkten mee aan een onderzoek naar witte neushoorns.

Terug in Utrecht waren mijn coschappen de mooiste tijd. Met drie meiden midden in de nacht naar de boeren toe, naar de varkensstallen. Tijdens mijn promotie onderzocht ik waarom de voortplanting van de zeldzame witten neushoorns in dierentuinen zo moeizaam gaat. Zo kwam ik weer terug op de plek waar ik eerder mijn stage deed: Lapalala Wilderness.

We vergeleken de voortplantingshormonen in de ontlasting van witte neushoorns hier in Lapalala met die van witte neushoorns in dierentuinen. De menstruatiecyclus van de dierentuinneushoorns lijkt verstoord waardoor de voortplanting niet goed loopt. Na mijn promotie kon ik blijven als onderzoekmanager bij het park.

Ons doel is om de natuur zo veel mogelijk de natuur te laten zijn.

Ik ben natuurlijk wel opgeleid als dierenarts, en wilde dat ook worden. In Zuid- Afrika moet je dan eerst opnieuw examen doen. Pittig, maar het lukte. Ik heb nu mijn eigen wildlifepraktijk hier in het park.

Ons doel is om de natuur zo veel mogelijk de natuur te laten zijn. Bij het al dan niet behandelen van dieren kijk je naar het park als geheel, en minder naar het individuele dier. Behalve bij bedreigde diersoorten zoals de neushoorn, cheetah en wilde hond. Als er daar een van in gevaar is gaan we in de helikopter eropaf om het dier te behandelen. Maar als je teveel gaat interveniëren verstoor je de natuurlijke balans en het principe van survival of the fittest.

Ik zie mezelf niet gauw permanent terugkeren naar Nederland. Eens per twee jaar ga ik terug. Even op de fiets zitten, vrienden en familie zien, winkelen. Maar een paar weken zijn genoeg. Het is een geweldig leven hier, met ongerepte natuur om je heen en mensen die echt hun best doen voor het beschermen ervan. Zuid-Afrika is een land van highs en lows. Maar de pieken maken het mooi. Ik leef mijn droom.

Annemieke Müller (MSc Diergeneeskunde, 2011), is dierenarts en onderzoekscoördinator in wildpark Lapalala Wilderness in Zuid-Afrika. Ze promoveerde aan de University of Western Australia in Perth. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.

Foto van Annemieke Müller met een olifant