Bericht uit...

...Toronto: "Utrecht heeft meer weg van een dorp"

Jesse Terhorst

“Ik had nooit verwacht dat ik in Canada zou belanden. Na mijn masteronderzoek in Maleisië ging ik door Australië reizen met het plan om daarna weer terug te keren naar Nederland. Het liep anders: ik ontmoette daar mijn Canadese vriendin, waardoor ik nu in Toronto woon.

Toen ik hier mijn werkvergunning kreeg ging ik aan de slag bij Environics Analytics. Aan de hand van onze demografische, financiële en socio-economische databases en een nationaal segmentatiesysteem helpen wij bedrijven en instanties in Canada en de Verenigde Staten om inzicht te krijgen in de kenmerken, motivaties en waarden van hun klanten, doelgroepen of bewoners. Resultaten van deze analyses worden gebruikt in marketingstrategieën, -campagnes en beleid. Vanwege de coronamaatregelen werk ik nu vanuit mijn kleine appartement in de binnenstad van Toronto.

De coronacrisis beïnvloedt mijn werk

De coronacrisis beïnvloedt mijn werk ook op een andere manier. Via het geanonimiseerd tracken van mobiele telefoongegevens kunnen we de bewegingen van groepen mensen in kaart brengen op drukke plekken, zoals parken en shopping malls. Zo bleek dat tijdens de regionale lockdown van Toronto-stad, veel bewoners uitweken naar shopping malls rondom de stad. Daardoor steeg het aantal coronabesmettingen, ondanks de lockdown. Ook zien we dat mensen uit armere wijken vaker de deur uitgaan dan mensen uit rijkere buurten, omdat ze bijvoorbeeld in een winkel werken en waardoor thuiswerken niet kan.

In mijn werk gebruik ik kennis die ik aan de Universiteit Utrecht heb opgedaan. Zo werk ik met bepaalde geografische informatiesystemen die ik leerde kennen tijdens mijn bachelor. Maar veel leer je toch het beste on the job, vooral als het gaat om het analyseren van kwantitatieve data.

Ik ben geboren en getogen in Utrecht. Vergeleken met Toronto heeft dat wel wat weg van een dorp. Toronto is groter en meer gericht op de auto. Mensen zijn gewend om langere afstanden af te leggen naar hun werk, en het is hier niet vreemd om drie uur te rijden voor een kort bezoek. Dat zul je in Nederland niet zo snel doen. Het is een andere schaal.”

Jesse Terhorst (BSc Sociale Geografie en Planologie, 2015; Economische Geografie, 2016) is data-analist bij Environics Analytics, een Canadees onderzoeks- en marktonderzoeksbureau.