Blijven ontwikkelen

Design Thinking: een praktische aanpak voor innovatie op de werkvloer

De wereld ontwikkelt zich razendsnel en als professional wil je natuurlijk wel bijblijven. Met het onderwijsaanbod van ‘Onderwijs voor professionals’ krijg je de juiste kennis, instrumenten én het netwerk om nieuwe uitdagingen in je werk aan te gaan. Van een korte cursus tot volledige master, je kunt je hele leven blijven leren aan de Universiteit Utrecht. Vandaag in de spotlights: de cursus Design Thinking.

Design Thinking is een methode om moeilijke problemen op te lossen door te denken als een ontwerper. De cursus ‘Design Thinking doorgronden en toepassen’ wordt gegeven door Anne van Ewijk, een ervaren docent met een passie voor innovatie. Anne laat in de cursus zien dat Design Thinking niet alleen een methode is, maar vooral een manier van denken. Anne: Het is geen ingewikkeld proces, maar een flexibele aanpak die zich richt op het betrekken van belanghebbenden, zodat je echt begrijpt wat mensen nodig hebben. Vervolgens bedenk je meerdere praktische oplossingen die je meteen test, voordat ze helemaal af zijn. Door goed te kijken en te luisteren ontdek je wat wel en niet werkt. Het is een proces dat creativiteit en samenwerking bevordert.

Het krachtigste aspect van Design Thinking is dat het je in staat stelt om snel relevante informatie te verzamelen terwijl je tegelijk ook draagvlak creëert. Er komen geen aanbevelingen uit deze methode, maar echte oplossingen of, als deze er niet zijn, in ieder geval belangrijke inzichten waarmee je verder kan. Als je denkt dat empathie, creativiteit en interactie opzoeken niet direct bij je passen, biedt de cursus Design Thinking juist de technieken en oefeningen om deze kwaliteiten te ontwikkelen en ze in je dagelijkse werk direct toe te passen.

Praktijkvoorbeeld: “Design Thinking zet iets in beweging”

Sarah is een professional die de cursus bij Anne heeft gevolgd. Ik heb de methode gebruikt bij het informeren van asielzoekers en statushouders over betaald werk in Nederland. Door de stappen heb ik het probleem verhelderd, verschillende oplossingen bedacht en van deze oplossingen een prototype gemaakt. Door de methode leken stakeholders zich meer betrokken te voelen, konden collega’s hun creativiteit kwijt en ging ik pragmatisch een oplossing uitproberen. Het zet zeker iets in beweging!

Ontdek Design Thinking: innovatie, creativiteit en impact

Meer leren over deze methode die kan helpen om moeilijke vraagstukken op de werkvloer aan te pakken en daarbij je creativiteit in te zetten? Volg het proefcollege tijdens de Sharing Days op donderdag 6 juni om 17.00 en laat je inspireren! Kijk hier voor meer informatie: uu.nl/en/organisation/alumni/events/sharing-days.