Blijven ontwikkelen

Als professional ben je nooit uitgeleerd. De wereld ontwikkelt zich bovendien razendsnel. Met de trainingen van Onderwijs voor professionals krijg je de inspiratie, kennis, tools en het netwerk om nieuwe uitdagingen in de maatschappij aan te gaan. Van korte cursus tot volledige master: blijf je hele leven leren aan de Universiteit Utrecht.

“Begrijpen hoe mensen denken”

Kunieke Luth

Kunieke Luth (45)

Studies: School voor Journalistiek (Hogeschool Utrecht), minor Geschiedenis (Universiteit Utrecht)
Functie: Hoofdredacteur en teamcoördinator bij De Nederlandsche Bank
Programma bij Onderwijs voor Professionals: Van liberalisme tot populisme: inzicht in het hedendaagse ideologische landschap. Het nieuwe programma start weer in juni 2024.

Kunieke Luth is hoofdredacteur bij De Nederlandsche Bank. Zij was op zoek naar kennis van ideologieën om beter te begrijpen wat er speelt in de samenleving. Die kennis vond ze in het programma Van liberalisme tot populisme: inzicht in het hedendaagse ideologische landschap.

Waarom wilde je dit programma volgen?

Ik wilde beter begrijpen hoe mensen denken en waarover ze zich zorgen maken. De Nederlandsche Bank houdt zich bezig met zaken die heel dicht bij mensen staan zoals de stijgende prijzen, de ontwikkeling van de woningmarkt en toegang tot betalen. We hebben veel kennis in huis en die kennis willen we breder delen en inbrengen in het maatschappelijk debat. Dit programma van de Universiteit Utrecht was een mooie manier om verdieping te vinden in politieke ideologieën. Doordat ook de geschiedenis wordt meegenomen, begrijp je beter waar een gedachtegang vandaan komt.

Wat heeft het programma je gebracht?

Als deelnemers ga je echt met elkaar in gesprek over de grote vraagstukken van deze tijd en deel je ervaringen met elkaar. Die gesprekken boden mij veel inspiratie, inzicht en verdieping. We werken allemaal aan vragen als: hoe zorg je ervoor dat je de samenleving goed inricht voor iedereen, dat niemand buiten de boot valt, hoe zorg je voor duurzame welvaart? Vroeger organiseerde De Nederlandsche Bank vooral sessies met vakgenoten over actuele vraagstukken, nu met mensen uit de hele samenleving. Bij dit soort bijeenkomsten neem ik de kennis uit de cursus mee. Door te snappen waarom mensen iets belangrijk vinden, kan ik zorgen dat zo’n sessie beter past bij wat er in de maatschappij speelt. Door te kijken naar ideologische stromingen begrijp je beter wat er in de samenleving gebeurt. Je kunt het gesprek met elkaar daardoor beter voeren.

Ook blijven ontwikkelen?

Bekijk het volledige aanbod van Onderwijs voor Professionals:

professionals.uu.nl
illustratie van een hoofd waarin allemaal verschillende ballonnen samen de vorm van de hersenen uitbeelden
Beeld: Aad Goudappel

Van liberalisme tot populisme

START: juni 2024
DUUR: 5 weken
KOSTEN: €1095,--

Met de enorme uitdagingen waarvoor we in de 21ste eeuw staan, is de roep om coherente politieke visies groter dan ooit, maar ze worden ook gewantrouwd. Zijn ideologieën daarmee ook onbelangrijk geworden? Met deze verdiepingscursus duik je in de aard en herkomst van klassieke en recente politieke ideologieën.

Meld je aan

Coachen van startende collega-docenten

START: 23 januari 2024
DUUR: 4 maanden
KOSTEN: €2410,--

Het coachen van startende leraren zorgt voor een plezierige start van hun loopbaan, minder uitval en meer effectiviteit van het lesgeven. In dit traject help je bij de ontwikkeling van docenten en werk je aan je eigen leerproces als coach.

Meld je aan