Blijven ontwikkelen
Leer sturen op duurzaamheid
Duurzame vraagstukken zijn complex, urgent en vaak controversieel. Als beleidsmaker moet je sterk zijn in samenwerking én in omgaan met weerstand
, zegt universitair hoofddocent Heleen Mees. Hoe navigeer je tussen uiteenlopende belangen en stuur je richting duurzame verandering?

Samenwerking speelt zich af op drie niveaus: binnen je organisatie, je netwerk en de maatschappij. Dat vraagt om leiderschap op persoonlijk niveau. Binnen je organisatie moet je omgaan met weerstand en creëer je draagvlak. In je netwerk staat het verbinden van uiteenlopende belangen centraal en op maatschappelijk niveau is inclusieve participatie essentieel. In de leergang Leiderschap en duurzaamheid besteden we aandacht aan elk niveau, omdat juist de samenhang daartussen nodig is voor breed gedragen duurzame oplossingen,
aldus Heleen.
Wat je leert
Deelnemers leren in de leergang hoe ze partijen vanaf het begin van een duurzaamheidsproject kunnen betrekken. Verschillende groepen hebben vaak een andere kijk op het probleem. Door diverse partijen actief te betrekken, voorkom je dat groepen structureel worden uitgesloten en weerstand bieden.
Maar weerstand kan ook binnen de eigen organisatie ontstaan. Hoe maak je duurzaamheid concreet? In de leergang ervaren deelnemers dit zelf met een game. We laten ze de weerstand voelen. Tegelijkertijd reiken we ze wetenschappelijk onderbouwde handvatten aan om hiermee om te gaan. Transparantie, communicatie en participatie zijn daarbij cruciaal.” Hoe maak je duurzaamheid concreet en uitvoerbaar? Heleen adviseert om klein te beginnen: “Begin met een heldere visie. Daarna neem je kleine haalbare stappen die naar meer smaken. Dat zorgt voor positieve energie en leidt uiteindelijk tot grotere veranderingen.