Woord vooraf

Passie voor koeien

Illustration of Leonie de Jongh - Vernooij

Wanneer het gaat over de relatie tussen mens en dier heeft iedereen daar een eigen beleving bij. De een denkt aan de hond, de kat of het paard waar ze een band mee hebben, ik denk aan koeien. Ik hou ontzettend van die dieren. In de stal, in de wei en op mijn bord. Het is net een groep studenten: allemaal hun eigen karakter.

Op de Tolakker, de onderwijsboerderij van de faculteit Diergeneeskunde, maken we weleens mee dat mensen verbaasd zijn dat we respectvol en vanuit passie met de dieren omgaan: “Dat had ik niet verwacht.” Ik verbaas me erover dat mensen zoiets zeggen. Waarom zouden we er niet aardig mee omgaan?

Het belang van het dier, het nut in de kringloop, geeft voor mij ook waarde aan een dier. Bodemleven dat ervoor zorgt dat mest en andere nutriënten omgezet worden in voor de plant opneembare deeltjes om van te groeien, is ook van groot belang. Al is een worm in de grond natuurlijk lang niet zo aaibaar als die koe.

Eigenlijk is het niet alleen passie voor koeien, maar voor alle dieren; van bodemleven tot fauna, van huisdieren tot productiedieren. Maar voor mij blijft die koe het leukste!

Leonie de Jongh – Vernooij

Coördinator onderwijsboerderij de Tolakker – Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde