Woord vooraf

Het stuur ontsluierd

Geld is voor ons als water voor een vis. We weten niet beter of het is er altijd geweest. En zonder geld geen vermaak, geen huis, geen eten. Je kunt dus maar beter snel leren ermee om te gaan.

Hoe dat geld in de wereld komt, daar staat bijna niemand bij stil. Ook economen niet. Voor de klassieke economen was geld niets meer dan een ‘sluier’ die over de economie heen hangt, over dat waar het echt om gaat: machines, fabriekshallen en arbeid. Een sluier zonder enige invloed, de studie niet waard. Zo’n econoom was ik ook. Totdat ik eind jaren ’90 zag hoe financiële crises de groeiwonderen in Azië knakten. Hoe broodnodige duurzame investeringen geen financiering vonden. En hoe in 2008 de wereldeconomie bijna ten onder ging aan financiële hoogvliegerij.

Inmiddels zien velen geld als een belangrijk ‘stuur’ van de samenleving. Een samenleving die snel moet vergroenen. Daarom onderschrijven de Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen de Parijse klimaatdoelen en gaat de Europese Centrale Bank het monetair beleid verduurzamen.

Allemaal hard nodig om hier in Nederland droge voeten te houden. Alleen door ons nu niet als vissen te gedragen kunnen we voorkomen dat we straks als vissen moeten leven.

Illustratie van Rens van Tilburg

Rens van Tilburg
Directeur Sustainable Finance Lab, Universiteit Utrecht