Benoemingen

De Universiteit Utrecht is trots op haar afgestudeerden. Alumni zijn een belangrijk deel van de academische gemeenschap. Waar zijn zij allemaal actief? Illuster doet een greep uit de grote hoeveelheid benoemingen van het afgelopen halfjaar.

Joost de Vries

Portretfoto Joost de Vries
Beeld: Els Zweerink

Master Geschiedenis won de Frans Kellendonkprijs voor zijn literaire oeuvre, waaronder Clausewitz (2010), De Republiek (2013), Oude Meesters (2017) en Rustig aan, Tijger (2020). De prijs wordt onder toezicht van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde eens in de drie jaar toegekend.

De Vries studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2007 is hij redacteur en literair criticus van De Groene Amsterdammer en inmiddels ook adjunct-hoofdredacteur. Hij schreef eerder ook voor onder meer Das Magazine en nrc.next. De Commissie van voordracht van de Frans Kellendonkprijs zegt onder andere: Joost de Vries kwam met zijn debuutroman Clausewitz (2010) met veel lef de Nederlandse literatuur binnen. Zijn thema week sterk af van wat gebruikelijk was en is in de Nederlandse romankunst. In deze roman kon je de contouren zien van het tragische levensgevoel dat ook het latere werk van De Vries kenmerkt. Zijn personages zijn op de vlucht voor zichzelf en ontkennen dat. Wat dit betreft hoort De Vries’ werk tot de grote traditie van de Romantiek.

Ook ‘benoemd’ worden?

Geef je benoeming door via alumni@uu.nl. Wie weet zie je jezelf terug in de volgende Illuster.