Tim illustreert

Hoop in de jeugd

Foto van Tim Kroezen
Beeld: Ed van Rijswijk

Shell topman Ben van Beurden maakt plaats voor de jongste CEO van Shell ooit. Brengt de 48-jarige Wael Sawan hoop op een groenere koers?

Ik denk direct terug aan mijn enige ervaring met Shell, een recruitment evenement negen jaar geleden, waar ik de Nexus Energy Game heb gespeeld. Dit is een bordspel over de relatie tussen voedsel, water en energie. Ook toen al voelde het ongemakkelijk wanneer multinationals pronkten met een duurzaamheidsagenda op een recruitmentdag. In Nexus bouwen de spelers een economie op rond een meer. Een klassiek voorbeeld van Tragedy of the Commons, waarbij spelers een balans moeten vinden om rond te komen met een schaarse watervoorziening.

Als fanatiek bordspelspeler stort ik me vol in het spel. Een economische optimalisatiepuzzel, waarbij je tegelijkertijd een prisoner’s dilemma uit moet spelen: Bring it on. Ik krijg een land. Ik sluit direct een verbond met een medespeler om samen het meer te kunnen claimen. Het gevolg is dat we samen de anderen de grond in concurreren. Als volleerd tiran pers ik mijn buurlanden af met de dreiging het hele meer leeg te pompen. Na drie rondes verdelen mijn zakelijk partner en ik een enorme stapel geld voor de eindscore. Even overweeg ik om ook van hem geld achter te houden. Aardig was het niet, maar ik was
gewoon even bezig met winnen.

Voor de winst maakt dat overigens niet uit. De Nexus Game kent aan het eind van het spel namelijk geen winnaar. De score zegt vooral iets over het gedrag van de spelers en wat voor effect dat heeft op de wereld. Zoals vaker bij dit soort managementspellen zijn de scores van basisschoolkinderen beduidend hoger dan die van CEO’s. Kinderen bouwen namelijk liever aan een mooie stad dan dat ze de baas spelen over een leeg meer. Het spel kent verliezers: vol schaamte concludeer ik dat ik me als een CEO gedragen heb.

Tot groot credit van de recruiter wordt mij dit aangerekend: Ik word niet uitgenodigd voor een volgende ronde. En dat stemt me dan toch weer hoopvol.

Tim Kroezen
Tim haalde in 2013 zijn BSc Life Sciences op University College Utrecht, en vervolgde met een MSc Energy Science aan Utrecht University. In 2022 won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival.