Tim illustreert

Geen wetenschapper

Zwart-wit beeld van Tim die zijn handen naast zijn hoofd heeft in een wat verbaasde uitdrukking
Beeld: Ed van Rijswijk

Het is juli en ik fiets door herfstachtig weer, malend over een column passend bij Iedereen is een wetenschapper. Als je een titel toedicht aan iedereen verliest hij alle betekenis: De NTR, speciaal voor iedereen. En toch ben ik blij er eindelijk bij te horen, ik heb altijd al graag mee willen doen met de wetenschappelijke identiteit, bij voorkeur zonder het werk daarvoor te hoeven verrichten. Ik heb niet eens overwogen om me vier jaar lang vast te bijten in het emotionele misbruik dat in Nederland een PhD heet. Dat neemt niet weg dat ik spijt heb niet tot de hoogst opgeleide groep van Nederland te horen. Ik vind het namelijk nogal irritant als iemand zich boven mij stelt, dat is nog erger als iemand denkt slimmer te zijn. Zie daar mijn PhD-­spijt, tot aan vandaag dan, want nu is iedereen een wetenschapper. 

Inflatie is de trend van 2023 en nergens sloeg de inflatie zo hard in als bij de titel wetenschapper. Een beetje erosie geeft de ivoren toren van wetenschappelijk Nederland glans, maar te veel spoelt het fundament weg waar deze op gebouwd is. En de toren moet juist nu blijven staan. 
Het verschil tussen wetenschapper en mens­met­een­mening moet duidelijk blijven. Een wetenschappelijke waarheid staat boven een mening: de effecten en oorzaken van klimaatverandering zijn onderbouwde feiten. En de feiten worden deze zomer duidelijk: nog nooit waren de bosbranden zo heftig, was er zo weinig ijs op de noordpool of waren de oceanen zo warm. Binnen de klimaatwetenschap is er al jaren een breed gedragen consensus over de ernst en de oorzaak van het probleem.
De ernst dringt pas door bij de grote massa als men het zelf ziet.

Als alumnus van de Universiteit Utrecht vorm ik mijn mening uiteraard op wetenschappelijke wijze. Maar niet nu, nu zit ik op de fiets tijdens de meest herfstige juli ooit en heb ik het koud. En eventjes luister ik naar het stemmetje van de in mij verscholen ongenuanceerde mening­oom dat fuistert: Deze zomer zou met afstand de wereldwijd heetst gemeten zomer ooit zijn, maar waarom is het dan zo belachelijk koud? En daaruit is alleen te concluderen dat in mijn geval het ontbreken van de hoogste universitaire titel volkomen op zijn plaats is: ik ben geen wetenschapper.

Tim Kroezen

Tim haalde in 2013 zijn BSc Life Sciences op University College Utrecht, en vervolgde met een MSc Energy Science aan de Universiteit Utrecht. In 2022 won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival.