De loopbaan van... Janine Vos

Hart en hoofd in evenwicht

Janine Vos
Foto Bas van Hattum

“Mam, dat ben jij”, fluistert de dochter van Janine Vos terwijl ze een hand op haar moeders been legt. Dan pas realiseert Vos zich dat zij degene is die Jet Bussemaker beschrijft. Ze is verkozen tot Topvrouw van het jaar 2021.

"Heel onwerkelijk”, herinnert de Chief Human Resources Officer en Groeps-directielid van de Rabobank zich. “Het was een fantastische avond. De corona-omstandigheden lieten het toe om weer een bijeenkomst te houden en de energie was magisch. Waar de generatie vrouwen vóór mij moest vechten voor een paar schaarse plekken, heeft mijn generatie als eerste de ruimte om elkaar te helpen en te zorgen dat er naast een old boys — ook een new girls network komt.”

Impact

Hoe wordt een meisje uit Overijssel lid van de Managing Board van één van de grootste banken van Nederland en Topvrouw van het jaar? Er is niet één verklaring. Maar dat haar vader een rol speelde, staat voor Vos vast. “Mijn ouders hebben niet de gelegenheid gehad om te studeren. En omdat mijn vader zag welke kansen studeren biedt, heeft hij mij altijd gestimuleerd om zoveel mogelijk te leren en hoge cijfers te halen. Dat ik al vroeg wist dat ik impact wilde maken, zal daarmee te maken hebben.”

Wat voor impact weet ze destijds nog niet, maar ze wil graag politicologie of geschiedenis studeren. Mede door de werkloosheidscijfers, zien haar ouders haar liever kiezen voor economie of rechten. Het wordt dat laatste en ze vertrekt naar Utrecht. “Achteraf zie ik pas hoeveel ik geleerd heb tijdens mijn studie. De manier waarop je je voorbereidt, hoe je met stress omgaat, hoe je jezelf tegenkomt als het een keer niet lukt. Via de juridische studentenvereniging leerde ik ook dat bedrijven breder kijken dan alleen naar goede cijfers. Ze willen weten wat je extra hebt gedaan, hoe je een netwerk hebt opgebouwd en hoe je je hebt ontwikkeld als mens. Ik ben letterlijk volwassen geworden in Utrecht.”

Efficiënte dag

Tijdens een recruitment-dag in 1996 heeft Vos gesprekken met verschillende bedrijven. “Eén was met ABN AMRO. Daar heb ik toen een in-house dag bijgewoond. Een ander gesprek was met KPN. Die recruiter was zó goed dat ik dacht: daar wil ik werken!, en dat ben ik uiteindelijk ook gaan doen. En het derde gesprek was met een hele leuke guest-recruiter van ING. Hij heeft mij niet binnengehaald voor het bedrijf, maar ik ben wel met hem getrouwd.” Schaterlachend: “Een baan én een man, wat een efficiënte dag, hè?” De beste keuzes uit haar loopbaan maakte Vos wanneer haar hart en hoofd in evenwicht waren. Bijna altijd koos ze op intuïtie voor wie ze wilde werken. “Steeds mensen bij wie ik mezelf kon zijn. Leiders die onbewust iets naar boven haalden waardoor ik groeide. Mensen die me stimuleerden om grotere dromen en doelen te hebben.

Benoem ook waar je trots op bent

Janine Vos, Topvrouw van het Jaar 2021
Janine Vos

Wanneer ik vertrouwen krijg en me veilig voel, kan ik vliegen. Dat geldt denk ik voor iedereen. En als mensen zich gezien en gewaardeerd voelen, profiteert niet alleen het individu, maar ook het collectief. Daar ligt mijn drive: gelukkiger organisaties door gelukkiger mensen. Hoe kunnen we elkaars kracht naar boven halen? In onze laatste engagement scan geeft 86 procent van de mensen aan zichzelf te kunnen zijn. Daar ben ik trots op. Tegelijkertijd is er dus veertien procent voor wie dat niet geldt. Ik baal van dingen die niet lukken en moet mezelf dwingen ook stil te staan bij wat wél lukt.” Vos houdt een notitieblok omhoog. “Elke dag schrijf ik op: dit moet beter, dat moet beter. Dat zie ik bij veel vrouwelijk talent, dat ze benoemen wat nog niet goed genoeg is. Zelfreflectie is ook ontzettend belangrijk, maar benoem ook waar je trots op bent. En droom groot!”

Tijdlijn

1996 Selectiedag Juridische Studentenvereniging JSVU
1997 Start als management-trainee bij KPN
2014 Chief Human Resource Officer (CHRO) KPN
2016 Member Managing Board Rabobank
2017 CHRO of the Year​​​​​​​
2019 Lid van de Raad van Commissarissen KLM​​​​​​​
2021 Topvrouw van het Jaar 2021

Janine Vos (1972) rondt in 1996 haar studie Nederlands recht en arbeidsrecht aan de Universiteit Utrecht af. Daarna volgen verschillende andere opleidingen, onder meer aan de universiteiten van Nijmegen, Stanford en Michigan. In 1997 start ze als managementtrainee bij KPN, waar ze tot 2016 diverse functies bekleedt; van Area manager tot Chief Human Resource Officer (CHRO). In 2016 stapt Vos over naar de Rabobank. Daar is ze naast CHRO, lid van de Managing Board. Vos vervulde en vervult daarnaast verschillende toezicht- en adviesfuncties, waaronder voor SER Topvrouwen en KLM.