De loopbaan van... Sophie van Gool
'Telduivel' met een missie

Op de lagere school liep ze weg met het boek De Telduivel over rekenen voor kinderen en als tiener was Sophie van Gool al ondernemend. In haar huidige bedrijf Salaristijger en in haar werk als auteur komen haar voorliefde voor cijfers, data-analyse en maatschappelijk engagement bij elkaar.
Nee, ze heeft geen masterplan voor haar loopbaan, bezweert Sophie van Gool (30) als we videobellen. Het klinkt haast gek uit de mond van deze succesvolle jonge econoom met een boek, een krantencolumn, een podcast én een eigen bedrijf op haar naam. En oh ja, sinds driekwart jaar is ze ook moeder. Ik ben wel ambitieus en werk heel hard
, zegt ze half lachend, maar ik denk in kleine stapjes vooruit.
Het ondernemende zat er wel al vroeg in. Op de middelbare school organiseerde ik feesten voor leeftijdgenoten. Soms verkocht ik zevenhonderd kaartjes. Vanuit het niets iets opzetten, dat geeft me nog steeds voldoening.
Dwarsverbanden zien
Ze was altijd al breed geïnteresseerd en koos daarom voor het University College Utrecht (UCU). Ik vond het een voordeel dat ik me niet tot één vak hoefde te beperken; je leert er interdisciplinair kijken. Ik deed economie, psychologie en journalistiek en heb ook nog een half jaar in Madrid gestudeerd. Dat internationale aspect sprak me ook aan.
Sophie houdt van cijfers, data en de betekenis ervan in een maatschappelijke context. Vandaar een master in Economie. Na UCU was dat pittig, omdat ik economische achtergrondkennis miste.
Maar in 2013 studeerde ze gewoon af en begon als consultant bij Boston Consulting Group in Amsterdam. Aanvankelijk vond ik het interessant om in korte tijd bij veel bedrijven inzicht te krijgen in hun financiën en strategie, te zien hoe de machtsverhoudingen zijn en hoe mensen samenwerken. Maar uiteindelijk draaiden al mijn adviezen erop uit hoe de bedrijven nog meer miljoenen konden verdienen of besparen. Dat interesseerde me niet zo.
Onrecht aankaarten
Tegelijkertijd ging ik me opwinden over het ‘vrouwenthema’ — hoe weinig vrouwen er in de top zitten, dat ze geïntimideerd worden, gediscrimineerd bij salarisverhogingen en bonussen, de hele vrouwonvriendelijke cultuur in organisaties. Toen ik het eenmaal zag, kon ik het onderwerp niet meer loslaten. Tijdens mijn MBA in Barcelona begon ik Moonshot als een studieproject. Ik adviseerde bedrijven over hoe ze vrouwen gelijke kansen konden geven en de loonkloof dichten. Ik merkte dat er wel vraag naar was en stiekem had ik ook helemaal niet zo’n zin om terug te gaan naar kantoor. Dus zei ik mijn baan op; nog best een grote stap, hoor.
Met Moonshot richtte ze zich vooral op bedrijven. Salaristijger, het bedrijf dat ze samen met UCU-alumnus Erwin Hieltjes runt, ondersteunt vooral werknemers; bij salarisonderhandelingen bijvoorbeeld.
Ik word blij als iemand door mijn boek onrecht durft aan te kaarten
'Rellen en keten'
Naast Salaristijger heeft Sophie met haar boek, column en podcast een behoorlijk podium gecreëerd voor haar boodschap. Wat zijn haar plannen? Ik werk aan een nieuwe podcast waarin mensen hun verhaal over ongelijke beloning delen. Daarvoor interview ik ook een aantal vrouwen die in 1975 meededen aan de landelijke staking in IJsland als protest tegen ongelijke behandeling.” In navolging daarvan en geïnspireerd door een oproep van Europarlementariër Agnes Jongerius (‘Het is een recht. We moeten rellen en keten!’) organiseert Sophie in november een actie. De telduivel die van cijfers houdt uit het boekje van vroeger is ze nog steeds, maar nu met een missie.
Tijdlijn
2012 Bachelor of Arts, Liberal Arts and Sciences, University College Utrecht
2013 Master of Science Economie, Universiteit van Amsterdam
2018 Oprichting Moonshot
2019 MBA, ESADE Barcelona en University of California, Berkeley
2020 Oprichting Salaristijger, Top Voice LinkedIn, cohost podcast I’m Speaking
2021 Publicatie Waarom vrouwen minder verdienen (Uitgeverij Business Contact), nominatie Joke Smit aanmoedigingsprijs, Prinsjesboekenprijs, longlist Belangrijkste Boek van het Jaar, shortlist Managementboek van het jaar 2021, columnist Het Financiële Dagblad

Sophie van Gool (1991) haalt in 2012 haar bachelor in Liberal Arts and Sciences aan het University College Utrecht, gevolgd door een master Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een stage bij het Amsterdamse kantoor van The Boston Consulting Group werkt zij er van 2014 tot 2019 als consultant. In 2019 behaalt zij haar MBA. In 2018 richt zij het bedrijf Moonshot op en in 2020 Salaristijger. Sophie is zelfstandig econoom en auteur van het boek Waarom vrouwen minder verdienen, columnist in Het Financiële Dagblad en cohost van de podcast I’m speaking. Zij focust op gelijke kansen en beloning op de arbeidsmarkt.
Interesse om met jouw ervaringen een nieuwe generatie te helpen? Mail naar alumni@uu.nl
14 november: doe mee voor gelijke beloning
Sophie van Gool is mede-initiatiefnemer van Stichting Gelijke Beloning. De stichting organiseert rondom 14 november, Equal Pay Day, een landelijke actiedag om aandacht te vragen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Meer weten of meedoen? Ga naar de website