Tips

In gesprek met Marion Koopmans

Portret van Marion Koopmans
Beeld: Guido Benschop

In 1976 rondde ze haar studie Diergeneeskunde in Utrecht af. Toonaangevend viroloog Marion Koopmans werd in een klap een bekende Nederlander toen zij tijdens de coronacrisis lid werd van het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) en van het onderzoeksteam van de World Health Organisation (WHO). Dit jaar werd zij uitgeroepen tot Alumnus van het jaar van de Universiteit Utrecht. Aanleiding om haar uit te nodigen voor de jaarlijkse Collegetour afgelopen oktober. Wil je weten hoe ze haar studietijd in Utrecht heeft beleefd, waar haar fascinatie voor virussen vandaan komt en hoe het is om een publiek figuur te zijn tijdens een pandemie die zo’n grote impact heeft?

Je kunt deze Collegetour met Marion Koopmans, die onderdeel was van de Utrecht Science Week, terugkijken op deze link

Wind door de haren

Foto van Klompenpaden

De wind door je haren, rust in je hoofd en de geur van buiten in je kleren ... Heerlijk! Wil je wel eens van de gebaande paden af, dan zijn er nu de Utrechtse Klompenpaden. Je wandelt dwars door boerenland met mooie boerderijen of langs landgoederen met prachtige buitenplaatsen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuurhistorie en natuur kenmerken de wandelingen (5 tot 25 kilometer). De Klompenpaden zijn een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht met wie de Universiteit Utrecht een samenwerking is aangegaan om het contact met de regio te versterken.

Je vindt alle 35 paden op de website van Klompenpaden

De Futuristen – Van God los

Het neoliberale, individualistische vrijheidsbesef overheerst. We doen en zeggen vooral waar we zin in hebben en consumeren erop los. Is dit beeld van vrijheid wel houdbaar? De Futuristen is een theatrale talkshow, waarin theatermakers en wetenschappers de toekomst onderzoeken. Een unieke combinatie van interview en theater, waarin muzikanten en schrijvers de visie van een spraakmakende gast in één dag vertalen naar een voorstelling. Verser kan niet! Op 14 november door Nieuw Utrechts Toneel & Descartes Centre van de Universiteit Utrecht.

Gratis kaarten kun je bestellen via deze link.

Mentale gezondheid in beeld

Tijdens het symposium Jong in de 21e eeuw reikten onderzoekers van de Universiteit Utrecht, onder leiding van Gonneke Stevens, het rapport Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) uit aan Hare Majesteit Koningin Máxima. In het rapport presenteren zij de resultaten van twintig jaar onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van jongeren in Nederland. In de podcast JongGeleerd gaat Gonneke Stevens met Henk Hagoort, voorzitter van de VO-Raad, in gesprek over de resultaten van het onderzoek. Wat kunnen scholen en docenten bijvoorbeeld doen om jongeren te ondersteunen bij de stijgende druk door schoolwerk en mentale problemen?

Beluister deze aflevering van de podcast JongGeleerd via deze link

Wat een bloem vertellen wil

Foto van Bibi Dumon Tak

Wat een bloem vertellen wil — zo heet het gedicht dat de gelauwerde schrijver Bibi Dumon Tak speciaal schreef voor de Kinderboekenweek afgelopen oktober. Het gedicht sluit helemaal aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Gi- ga-groen! Extra leuk: Bibi heeft het gedicht zelf voorgedragen in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht waar de vlinders vliegen en de bijen zoemen die in het gedicht voorkomen. Bibi Dumon Tak studeerde Nederlandse Taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Luister en geniet zelf van het zomerse leven in de tuinen en haar gedicht.

De video van Bibi die haar gedicht voordraagt vind je op deze site

Speel de energietransitie uit

Faculty Club Spelletjesavond Gigawat

Afgelopen maart lanceerden wiskunde-alumni Wouter Vink, Milo van Holsteijn en Jöbke Janssen via het crowdfundingplatform Kickstarter het bordspel GigaWatt, a Power Play for the Future. Het spel is een combinatie van Risk, Monopoly en Catan, aldus de Volkskrant in een lovende recensie. De speler die als eerste de energietransitie in de eigen regio weet te voltooien wint. Terwijl de vraag naar stroom per ronde toeneemt moeten kolenen gascentrales vervangen worden door CO2-vrije alternatieven. Spannend! Op 2 februari is er een GigaWatt spelletjesavond in de faculty club. Meer informatie en aanmelden kan op de site van de Faculty Club. Meer over de makers en het ontstaan van GigaWatt lees je op deze pagina.

Wil je meer informatie of het spel bestellen, kijk dan op de website van Gigawatt

Save the date

Kijk voor alle alumni-evenementen op onze agenda