Tips

Jong geleerd ...

Foto van MuseumJeugdUniversiteit

KINDERCOLLEGES

Vier wetenschappers en vier onderzoeken in vier kindercolleges: hoe leefden dinosaurussen en wat is een dier eigenlijk? In het voorjaar van 2022 duikt het Universiteitsmuseum samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht in de wereld van dieren, hun botten, hun geschiedenis en hun gedrag. In de nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit vertellen Anne Schulp, Jelle Reumer, Liesbeth Sterck en Edwin van Leeuwen over hun onderzoek. Een aanrader voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot met met 12 jaar!

Interesse in de colleges? Bekijk dan snel de agenda via de website. Het eerstvolgende college is op 10 april 2022.

Operatie Breinbreker

Operatie Breinbreker
Foto: Lize Kraan

WETENSCHAPSSHOW

Zijn dieren slimmer dan mensen? Hoe zag Utrecht er duizend jaar geleden uit? Bestaan de Nederlandse stranden over honderd jaar nog? Bij de Universiteit Utrecht werken veel onderzoekers die dagelijks hun brein breken over dit soort moeilijke vragen. In de wetenschapsshow Operatie Breinkbreker in Tivoli Vredenburg ontdek je samen met hen de antwoorden! De show is voor families met kinderen tussen 8 en 12 jaar oud.

30 april in TivoliVredenburg. Meer informatie en kaarten op de website. 

Adopteer een ex-proefdier

Muis in de hand van een onderzoeker

UIT HET LAB

Soms blijven er bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht proefdieren over, bijvoorbeeld als experimenten niet doorgaan of als een muis of een rat toch nét niet de juiste eigenschappen blijkt te hebben voor een proef. En dan? Dan kan jij ze adopteren. Op de website van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht vind je meer informatie over hoe je een ex-proefdier, met name knaagdieren, in huis kan nemen.

Kijk op de website van de Instantie voor Dierenwelzijn.

Een lach en een traan

Kaft van het boek Mama's laatste omhelzing

LEZEN

Het boek Mama’s laatste omhelzing opent met het dramatische afscheid tussen een stervende 59-jarige chimpansee en de Utrechtse primatoloog Jan van Hooff. Dit prachtige moment is opgetekend door Frans de Waal, ook primatoloog in Utrecht en oudleerling van Van Hooff. De Waal legt menselijke en dierlijke emoties naast elkaar. Een fundamenteel verschil kan hij niet ontdekken, en dat heeft ook gevolgen voor hoe we met dieren omgaan.

Mama’s laatste omhelzing is te koop via boekhandels bij jou in de buurt.

Dierenkwartet

Foto van het Dierenkwarter
Foto: Radu Bercan/Photocase.com

TERUGKIJKTIP

Niets menselijks is het dier vreemd. Behalve misschien borstklopperij. We plaatsen onszelf graag aan de top van het dierenrijk, maar wie eenmaal bekend raakt met andere diersoorten weet wel beter. Sommige stijgen met hun unieke skills ver boven ons uit. Andere beïnvloeden de wereld meer dan welk mens dan ook. Wat kunnen we leren als we stilstaan bij hun prestaties? In Het Dierenkwartet, vier lezingen van Studium Generale, komen onder meer boomkikkers, wolven, ratten, zebravissen en raven voorbij.

Bekijk de lezingen op de website.

WEET WAT JE EET

Foto van kleurrijke spaghetti
Win een diner!

WINACTIE

Dit voorjaar duikt Studium Generale de keuken in, op zoek naar antwoorden op vragen die alles met ons eetgedrag te maken hebben. Op maandag 11 april spreekt onder andere ecoloog dr. Pita Verweij over eten en biodiversiteit. Dat we met het verbouwen van voedsel veel vragen van de natuur, moge duidelijk zijn. Maar zijn er ook manieren om lekker te blijven eten én de biodiversiteit te redden? Daar krijg je tijdens deze bijzondere avond antwoord op. Bovendien kan je aanschuiven bij het diner dat de check-kok van restaurant De Zware Jongens samenstelt met gerechten die aansluiten bij het thema van de avond.

Win gratis een diner voor 2 personen + gereserveerde plekken bij Kunnen we ons uit de biodiversiteitscrisis eten op maandag 11 april. Ga naar de website. Bekijk het programma op de website

 

Dino’s op het spoor

Naturalis-dino Trix
Foto: Mike Bink Fotografie/Naturalis

TERUGKIJKTIP

Dankzij fossiele botten en skeletten weten we vrij goed hoe dinosaurussen eruitzagen. Niet groen of bruin, zoals we ze kennen uit Jurassic Park, maar met bijzondere patronen en kleurrijke veren. De een zo klein als een kip, de ander zo groot als een Boeing 737. Met nieuwe technieken kunnen paleontologen steeds beter vaststellen hoe dinosaurussen leefden en bewogen. Prof. dr. Anne Schulp vertelt er alles over in deze lezing.

Bekijk de lezing op de website.