Tips

Human rights for Open Societies

Online cursus

Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is een van de meest succesvolle instrumenten om de menselijke waardigheid te beschermen. Maar wat houdt het in? En hoe moet het de mensenrechten en het idee van een open samenleving in Europa bevorderen? Hoogleraren Antoine Buyse en Janneke Gerards nemen je samen met Claire Loven mee in de wereld van mensenrechten en geven een introductie op dit belangrijke internationale verdrag.

De cursus is Engelstalig en start op 4 mei. Opgeven kan via Coursera.

WOII in Utrecht

Oude afbeelding van Utrecht

Podcastserie

Welke historische vragen leven er onder de bewoners van Utrecht? Met dit uitgangspunt startten twaalf geschiedenisstudenten DOMCast. Dit resulteerde in een onderzoek met bijbehorende podcastserie over de Tweede Wereldoorlog in Utrecht, aan de hand van vragen over de oorlogsgeschiedenis van twee huizen in Utrecht. Naast de zeven afleveringen over de oorlog, zijn er ook een aantal bonusafleveringen over andere vragen te beluisteren.

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie én alle afleveringen zijn te vinden op Domcast.

De historie van de UU online

profielfoto Anna Maria van Schurman

In beeld

Dit jaar vieren de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht 385 jaar wetenschap. In een lustrumjaar is het altijd mooi terug te kijken op de rijke geschiedenis. Wist je dat op de universitaire website een beeldend overzicht te vinden is met alle hoogtepunten uit de rijke universitaire historie? In foto’s en video’s komen onder (veel) meer de ‘Illustere school’, de oprichting op 26 maart 1636, de eerste vrouw die een college bijwoonde, het Utrecht Psalter en de Tweede Wereldoorlog in chronologische volgorde voorbij.

Bekijk de tijdlijn hier.

Op zoek naar een bijzonder cadeau?

UU-porselein

UU-porselein

De Universiteit Utrecht is een grote schatkist vol bijzondere verhalen. Elk bord en elk kopje uit de collectie ‘Wetenschap x porselein’ vertelt zo’n verhaal. Bij veel van die verhalen hoort een patroon of een grafiek die we hebben gebruikt voor een serie mooie relatiegeschenken van porselein. De serie is te koop in de online shop van de universiteit. Daar vind je trouwens ook allerlei andere mooie relatiegeschenken: manchetknopen, hoodies en rompertjes, een ‘Graduation Bear’ en nog veel meer.

Bekijk de patronen op onze website op koop direct via de webshop.

Bereik UU-afgestudeerden

Vrouw werkt in het Bestuursgebouw

Vacature?

Jaarlijks komen er duizenden alumni bij nadat ze aan de UU hun bachelor of master hebben afgerond. Allemaal gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ben je op zoek naar pas afgestudeerden voor vacatures of stages? Plaats dan je vacature in de Vacaturebank van UU Career Services en vind je ideale kandidaat.

Career Services slaat een brug tussen studenten, opleidingen en de arbeidsmarkt. Kijk voor meer informatie op de website

Thuis onderzoeken!

Bezoekers van het Universiteitsmuseum

Universiteitsmuseum

In deze coronacrisis moeten kinderen zich vaak zelf thuis vermaken. Het Universiteitsmuseum, dat momenteel dicht is vanwege een verbouwing, helpt daar een handje bij met de videoreeks ‘Wij Onderzoeken’. Zo leren kinderen hoe je reactiesnelheid meet, hoe een illusie werkt en hoe planten met water omgaan. Net als wetenschappers kunnen ze zelf allerlei variaties bedenken om dieper in de materie te duiken. Alle activiteiten zijn uit te voeren met huis-tuin-en-keukenspullen en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Kijk op de website van het Universiteitsmuseum. Daar vind je ook quizzen, collectieverhalen, kindercolleges en een heus bouwpakket. De site wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten.

Takkenherrie en bladmuziek

botu jaarthema 2020

Botanische Tuinen

Iedereen kent wel de verhalen dat planten beter groeien als je klassieke muziek voor ze speelt dan als je ze blootstelt aan heavy metal. Maar klopt dat eigenlijk wel? En kunnen planten horen? En zo ja, hoe doen ze dat? Tijdens het jaarthema ‘Takkenherrie & Bladmuziek!’ in de Botanische Tuinen (1 april – 1 december), kom je van alles te weten over de relatie tussen planten en muziek. Bijvoorbeeld bij de jaarexpositie, de kinderroute ‘Fluitenkruid’ en de rondwandeling door de Tuinen ‘Met de muziek mee’.

Vanaf 1 april in de Botanische Tuinen, bekijk meer informatie op onze website

Verborgen gebouwen

Paardenkathedraal

De Kromhoutkazerne, Drift 21 en het Veeartsenijterrein. In zijn verzamelboek ‘Vergeten Gebouwen in Utrecht 1850-1940’ bezoekt en beschrijft alumnus Arjan den Boer onder andere huidige en voormalige UU-locaties. Hij vertelt juist de minder bekende verhalen die achter soms ook heel alledaagse gevels schuilgaan. Daarbij duikt hij ook in de historische fotoarchieven. En zo krijg je al bladerend een heel andere kijk op bijvoorbeeld de Paardenkathedraal; tegenwoordig theater, maar vroeger een manege voor zieke paarden.

Illuster mocht namens Arjan en uitgeverij DUIC drie exemplaren weggeven. Deelname aan deze winactie is niet langer mogelijk.

Kijk eens op de website van Arjan den Boer voor nog meer Utrechtse verhalen.

Online lezing James Kennedy

portrait of James Kennedy 2

Alumninetwerk Den Haag

Het alumninetwerk in Den Haag heeft zich in verband met de coronamaatregelen in rap tempo opnieuw uitgevonden. In plaats van de traditionele themadiners organiseren zij nu online evenementen. Op donderdagavond 22 april zal de vierde online lezing van het alumninetwerk plaatsvinden, met als spreker prof. dr. James Kennedy (UU Geschiedenis). Hij zal onder meer ingaan op de rumoerig verlopen verkiezingen in de Verenigde Staten.

Kijk voor meer informatie en aanmelden in onze agenda

Doe mee aan onderzoek

Doe mee aan onderzoek van de Universiteit Utrecht

Website

Universiteit Utrecht heeft de website ‘Doe mee aan onderzoek’ gelanceerd voor al het mensgebonden onderzoek van de universiteit. Mensgebonden onderzoek, de term zegt het al, is onderzoek waar mensen voor nodig zijn. Kinderen en volwassenen leveren namelijk de data voor de onderzoeken. Op de website vind je een overzicht van alle lopende onderzoeken van de Universiteit Utrecht. Het verschilt per onderzoek wie mee kan doen: volwassen, kinderen of jongeren.

Wil jij meedoen, en daarmee bijdragen aan de wetenschap? Kijk dan op de website.

Help studenten in nood door corona

Draag bij aan morgen

Doneer

De coronacrisis verandert onze wereld en heeft grote impact op het dagelijks leven van ons allemaal. Ook studenten komen door corona in de problemen. Veel studenten kunnen gebruik maken van bijvoorbeeld de verruimde leenmogelijkheden bij DUO. Maar voor diegenen die daarvoor niet in aanmerking komen, of diegenen die niet kunnen terugvallen op steun van familie of ouders, heeft het Utrechts Universiteitsfonds een noodfonds opgericht. De hartverwarmende reacties van donateurs laten een solidaire en hechte universitaire gemeenschap van studenten, medewerkers, alumni, ouders en andere betrokkenen zien. Dankzij de giften van velen heeft het fonds al tientallen studenten kunnen helpen. En de nood blijft hoog, dus de actie gaat door.

Help ook mee en geef voor studenten in nood.

Collegetour met Rutger Bregman

Online evenement

Alumnus van het Jaar Rutger Bregman (lees ook het interview elders in deze Illuster) is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een intellectuele influencer van wereldfaam. Tijdens een speciale Collegetour vanuit Tivoli Vredenburg op 24 maart krijgt hij de Alumnus van het Jaar prijs uitgereikt. Ook zal Bregman in gesprek gaan, onder leiding van presentator Sofie van den Enk over zijn ideeën, idealen en inspiratiebronnen. Ook te gast is historicus prof. Beatrice de Graaf. Wat heeft hij van haar geleerd?

De Collegetour is online te volgen via het Youtube-kanaal van de UU en is hier ook vanaf 24 maart terug te kijken.

Antwoord op je vragen

klimaathelpdesk

Klimaathelpdesk

Kunnen we Nederland boven water blijven houden? Komt er ooit nog een Elfstedentocht? En hoe overtuig ik ‘klimaatontkenners’? Er is veel informatie over klimaatverandering, maar niet alle informatie brengt ons verder. De Utrecht Young Academy, een groep jonge wetenschappers van de UU, heeft daarom samen met ScientistsForFuture NL de KlimaatHelpdesk opgericht, waar mensen terecht kunnen met hun vragen. Onder de betrokken experts zijn veel Utrechtse onderzoekers, zoals Erik van Sebille, Peter Kuipers Munneke en Sanne Akerboom.

Stel je vraag via Klimaathelpdesk!