Mogelijk maken

Help studenten van azc naar collegezaal

Foto van onderwijsdag Incluusion
Beeld: Bas van Hattum

Wij bieden vluchtelingen onderwijs, maar zij brengen ook waarde voor de universiteit. Ze verbreden onze blik en brengen kennis, vaardigheden en perspectieven die wij niet hebben, aldus Ragna Senf. Zij is projectmanager van Incluusion. Incluusion is een programma van de Universiteit Utrecht dat gevluchte studenten onderwijs biedt. Het maakt voor Incluusion niet uit of iemand net een dag in Nederland is of al wat langer: alle vluchtelingen zijn welkom. Asielzoekers met een verblijfsvergunning kunnen bovendien een traineeship volgen.

Studenten die hun land ontvlucht zijn, kunnen via Incluusion kosteloos Engelstalige cursussen op bachelorniveau volgen. Docenten stellen één of meerdere plekken in hun cursus beschikbaar voor een gevluchte student. Een aanzienlijk aantal docenten doet elk jaar mee en is heel blij met Incluusion-studenten, zegt Ragna. Het is mooi dat docenten de waarde van Incluusion inzien.

Even normaal leven

De naam Incluusion is er niet voor niets, de studenten worden tijdens de cursus opgenomen in de UU-gemeenschap. Je merkt aan de studenten dat ze het heel erg waardevol vinden dat ze hier in Nederland direct verder kunnen studeren. Ragna vertelt dat het ook belangrijk is dat zij vooral student kunnen zijn. Het idee is dat je jezelf kan ontwikkelen als student, los van de situatie waarin je bent terechtgekomen.

In de zes jaar dat Incluusion nu bestaat, hebben meer dan 1100 gevluchte studenten een cursus aan de UU gevolgd. Sinds dit jaar is er het tweedaagse introductieprogramma Restart ter voorbereiding. Stel je voor, je bent student en vluchteling. Dan zit je ineens tussen veelal Nederlandse studenten die precies weten hoe alles werkt: Teams, Blackboard, de omgang met de docent. Dat is even omschakelen. Het kan een flinke cultuurshock zijn: Er zijn bijvoorbeeld landen waar je moet gaan staan als je de docent aanspreekt. Als je dat in Nederland doet, word je vreemd aangekeken. Hier verwachten we bovendien dat onze studenten kritische denkers zijn, ook richting hun docenten. Dat is in veel andere landen niet aan de orde. Restart probeert de studenten op dit soort dingen voor te bereiden.

Stel je voor, je bent student en vluchteling. Dan zit je ineens tussen veelal Nederlandse studenten die precies weten hoe alles werkt: Teams, Blackboard, de omgang met de docent. Dat is even omschakelen

Ragna Senf

Overal en nergens

Als vluchteling heb je niets te zeggen over waar je in Nederland geplaatst wordt. Je kan in een azc in Groningen zitten, drie weken later naar Zwolle verplaatst worden, waarna je weer ergens anders heen moet als je procedure start. We kunnen en willen ons daarom niet alleen richten op gevluchte studenten die in Utrecht verblijven. Er is een grote groep die geen geld op zak heeft of bijvoorbeeld niet bij hun rekening kan. Reizen naar Utrecht kan daarom een probleem zijn. Een deel van de reiskosten kunnen we dankzij de donateurs van het Utrechts Universiteitsfonds betalen.

Ontwikkelingen

Sinds twee jaar richt Incluusion zich ook op asielzoekers met een verblijfsvergunning, die een traineeship kunnen volgen bij een UU-afdeling. Het doel is dat de trainees werkervaring opdoen in Nederland en zo hun Nederlands verbeteren. Onze hoop is dat ze vervolgens binnen of buiten de universiteit een betaalde functie vinden. Zonder perfect Nederlands te spreken en zonder een netwerk hier blijkt het namelijk behoorlijk lastig passend werk te vinden, ook voor mensen die hoogopgeleid zijn. Het begint te werken: van de vijf mensen die als eerste lichting een traineeship afrondden, vonden er vier een baan en ging de vijfde bewust een master doen.

Profielfoto van Ragna Senf

Ragna Senf (MSc), projectmanager Incluusion: Ik ben jarenlang docent geweest, ik heb echt een onderwijshart. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen, zeker als ze — tegen al hun plannen in — in een nieuw land terechtkomen.

Draag bij!

Help ook mee! Draag bij aan Incluusion, zodat nog meer vluchtelingstudenten de kans krijgen om onderwijs aan onze universiteit te volgen. Ga naar de website of doneer direct via deze link

Elias vluchtte uit Libanon

Foto van Elias

Het volgen van een cursus via Incluusion heeft zoveel deuren voor me geopend. Ik wil iedereen laten weten dat zoiets kleins zoveel verschil kan maken. Elias Abou Chaaya komt uit Libanon en nam de beslissing naar Nederland te vluchten, omdat hij in zijn geboorteland niet zichzelf kon zijn door zijn geaardheid. Waar zijn verhaal bij Incluusion als gevluchte student begon, volgt hij nu een master en is hij sinds kort trots officieel medewerker bij het EDI (Equality, Diversity & Inclusion)-programma van de Universiteit Utrecht.

In Nederland kan Elias dan wel openlijk homoseksueel zijn, maar in het asielproces verloor hij ook een deel van zichzelf: In twee jaar tijd zat ik in zeven azc’s. Dat was heel zwaar en ik kon heel weinig, bijvoorbeeld niet werken. Incluusion gaf mij de mogelijkheid om student en professional te zijn. Door Incluusion voelde ik mij weer gewaardeerd als persoon, ook al begon ik er alleen mee om even aan het leven in het azc te ontsnappen.

Als Incluusion-trainee bij EDI organiseerde hij samen met de Hogeschool Utrecht een gezamenlijke boot voor de Utrecht Canal Pride. Toen hij op zijn boot stond, voelde Elias dat hij én kon zijn wie hij was én iets zinvols kon bijdragen als werknemer.