Op kamers

Een ruime, zonnige kamer, fijne huisgenoten en als het even kan een mooi uitzicht op de Dom. Wie wil dat niet? Je kunt op verschillende manieren aan een kamer komen. De wachttijden voor een woning in Utrecht kunnen erg oplopen, dus schrijf je snel in! Hieronder zie je een aantal mogelijkheden:

Corporaties: SSH Utrecht en Woningnet

Schrijf je in bij SSH en je kunt op de site gelijk beginnen met zoeken naar een kamer. SSH Utrecht heeft een divers aanbod: kamers in grote complexen, tijdelijke kamers, kamers in stadspanden en studio's op de campus. Vaak moet je hospiteren. Dit betekent dat de bewoners zelf een nieuwe huisgenoot kiezen. Je maakt dan een afspraak met de bewoners om de kamer te bezichtigen en kennis te maken. De bewoners kiezen vervolgens een geschikte huisgenoot uit alle kandidaten.
Bij Woningnet schrijf je je in voor zelfstandige woonruimte in de regio Utrecht. Het is raadzaam je gelijk bij aanvang van je studie (of op je 18de) in te schrijven, dan heb je na je studie al een wachttijd opgebouwd. 

Commerciële bureaus en kamersites

De huurprijzen en bemiddelingskosten van commerciële bureaus kunnen hoog oplopen. Ga niet met het eerste het beste bureau in zee. Vergelijk er eerst een paar en blijf kritisch. Er zijn ook talloze kamersites waar particulieren woonruimte aanbieden.

Kosten

Als uitwonende UU-student  betaal je gemiddeld €371,- aan huur per maand. Met deze prijs zit Utrecht onder het landelijke gemiddelde. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je als student gemiddeld € 452,- huur per maand en in Rotterdam betaal je gemiddeld een bedrag van € 422,-. Daarnaast stijgen de gemiddelde huurprijzen in deze steden ook sneller dan in Utrecht.
(Bron: NSE 2016)

Checklist bij verhuizen

Alles geregeld voor je verhuizing? Niets vergeten? Loop deze checklist na voor een soepele verhuizing.

  • Geef je adreswijziging door aan de gemeente. Lees hier hoe je vlot je adreswijziging regelt.
  • Geef je adreswijziging door aan DUO. Laat eventueel je thuiswonendenbeurs omzetten naar een beurs voor uitwonenden.
  • Geef je adreswijziging door aan je universiteit en andere instanties. Meer informatie: Gegevens wijzigen.
  • Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je kamer tegen diefstal, brand of andere schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van de schade die jij bij iemand anders veroorzaakt. Let op: mogelijk kun je via je ouders worden meeverzekerd. We raden je aan dit bij je ouders en de verzekeringsmaatschappij na te gaan.
  • Maak eventueel gebruik van de Verhuisservice van PostNL.
  • Schrijf je in bij een huisarts bij jou in de buurt. Meer informatie vind je op de website HuisartsenUtrecht.
  • Schrijf je in bij een tandarts bij jou in de buurt. Meer informatie vind je op deze website.