Op kamers

Utrecht is een van de populairste studentensteden. Omdat huurders vaak zelf een nieuwe huisgenoot mogen zoeken is de concurentie voor een kamer in Utrecht groot. Laat daarom zo veel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar een kamer, verspreid je kansen, en overweeg ook te reageren op minder populaire locaties.

SSH Utrecht

De SSH verhuurt woonruimte op basis van inschrijftijd: hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een uitnodiging voor een hospiteeravond. Schrijf je dus tijdig in bij de SSH om wachttijd op te bouwen. Dit kan vanaf 16 jaar. De SSH heeft een divers aanbod: kamers in grote complexen, in stadspanden en studio's. Vaak moet je hospiteren. Als je genoeg inschrijftijd hebt en een uitnodiging hebt gekregen van de SSH, dan maak je een afspraak met de bewoners om de kamer te bekijken en kennis te maken. De bewoners kiezen vervolgens uit alle kandidaten een geschikte huisgenoot. 

Andere huisvesters en platforms

  • Socius: Als jongerenhuisvester biedt Socius meerdere woonprojecten in Utrecht waar je een gemeenschap vormt met bijzondere doelgroepen. Om in aanmerking te komen doorloop je een aanmeld- en selectieprocedure. 
  • Woningnet: Als je van plan bent langer in de regio Utrecht te blijven, kun je je inschrijven bij Woningnet. Hier kan je reageren op woningen van diverse corporaties zoals Jebber, Mitros en Portaal. De gemiddelde wachttijd is langer dan 10 jaar. Woningnet biedt ook lotingwoningen. 
  • Platforms: Een groot deel van de Utrechtse kamermarkt bestaat uit particulier aanbod. Je vindt dit vaak via sociale media of op platforms zoals Kamernet, Kamers.nl, KamersUtrechtKamer Utrecht of bijvoorbeeld Pararius
     

COMMERCIËLE ORGANISATIES EN BUREAUS

De huurprijzen en bijkomende kosten van commerciële bureaus kunnen hoog oplopen. Ga niet met de eerste de besten in zee. Vergelijk er een paar en blijf kritisch. Heb je vragen over jouw rechten en plichten als huurder, of over een eerlijke huurprijs? Neem dan contact op met Vidus Utrecht of het Huurteam.

CHECKLIST BIJ VERHUIZEN

  • Geef je adreswijziging op tijd door aan de gemeente. 
  • Geef je adreswijziging door aan je universiteit en andere instanties. 
  • Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je kamer tegen diefstal, brand of andere schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van de schade die jij bij iemand anders veroorzaakt.
  • Maak eventueel gebruik van de Verhuisservice van PostNL.
  • Schrijf je in bij een huis- en tandarts bij jou in de buurt.